štvrtok 13. augusta 2009

Domáce rožky

Čo na to:

1/2 kg hladkej múky, 1/4 l mlieka, kocka droždia, 3 - 4 PL oleja, čL soli, 1 PL medu, trocha vody (ak treba... ja som dala asi 1/2 dl vlažnej vody)

Ako na to:

Múku preosejeme do misy, prilejeme vlažné mlieko, v ktorom sme rozmiešali med. Do jeho stredu rozdrolíme droždie, necháme stáť 5 min. a pridáme olej a soľ. Cesto vymiesime. Je to dosť tuhé cesto, dá sa dobre miesiť v DP. Ja som ho teraz vymiesila hnetačom, len tak ručne (no ručne ako ručne :) miesila mašinka, ale ja som ju držala ) lebo som cesto dala kysnúť do chladničky. Ráno som sa zobudila a misu s cestom som vybrala.

Cesto bolo nakysnuté parádne, lenže bolo veľmi studené. Rozkrojila som ho na 4 časti a sformovala do bochníčkov.


Zapla som rúru, nastavila som t = 40°C a nechala som ho zohriať . Asi po 10 min som vybrala prvý bochníček, ostatné ešte stále naberali energiu v rúre :)

Formovanie rožkov:
Bochníčky rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu s hrúbkou cca 1/2 cm. Kruh rozrežeme na 4 rovnaké časti



a tieto kruhové výrezy stočíme, pričom konce rolky zahneme dnu. Formovanie je znázornené na videu.
Mne sa tento spôsob nepáčil, radšej som rolovala výrezy presne opačne. Čiže od špicu smerom ku kruhovému okraju, pričom som vždy zahla okraje dnu.



Vyzeralo to lepšie.
Vyformované rožky uložíme na plech s PNP a necháme ich 20 min kysnúť v teple (zasa som ich dala do rúry t= 50°C)



Keď rožky nabehnú cca na 2/3 finálnej veľkosti, môžeme ich potrieť vajcom, v ktorom sme rozšľahali 1 PL mlieka. Posypeme semienkami, morskou soľou



(alebo čím chceme - môže byť aj syr) a dáme do rúry. Obidva plechy som dala do rúry naraz a piekla som pri 180°C so zapnutým ventilátorom pri dolnom i hornom ohreve.
Horný plech som vybrala po 10 min., rožky boli upečené.



Dolný plech som potom dala vyššie a ešte dopiekla pár minút (asi 3 - 4 min) . Priemerná doba pečenia býva 15 min., ale zapnutý ventilátor pečenie urýchli.




Boli mňamové, také na zožranie :))


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...