pondelok 28. septembra 2009

Orientálske bravčové pliecko

 Čo na to:

cca 700 g očisteného bravčového pliecka,
veľká cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
3 PL oleja,
100 g šampiňónov,
1/2 klobásy,
1/2 zelenej papriky,
1 paradajka,
trocha mčk, soľ,
1 čL sladkej červenej papriky,
paprika "baranie rohy",
satay korenie,
troška pistáciových orieškov (nemusia byť)

Ako na to:

Veľkú cibuľu pokrájame nadrobno


Klobásu, šampiňóny a mäso pokrájame. šampiňóny na plátky, mäso na kocky, klobásu nadrobno (klobásu som zabudla ofotiť, resp. pridať k foteným veciam :( )
Na oleji orestujeme cibuľu

pridáme mäso a prudko ho restujeme zo všetkých strán

Pridáme nadrobno pokrájanú papričku "baranie rohy" a osolíme, restujeme ďalej


Ja som si baranie rohy rozmixovala a dala si ich zamraziť vo forme takých šikovných kocečiek (takže na predch. fotke je taká kocečka)
K mäsu pridáme šampiňóny, klobásu, červenú papriku a necháme, aby si zmes pustila svoju šťavu.


Pridáme mčk, satay podľa chuti, podlejeme trochu vodou alebo vývarom, uzavrieme tlakový hrniec a dusíme cca 15 - 20 minút.
Keď je mäsko mäkké, pridáme k nemu na pásiky nakrájanú zelenú papriku a na malé kocky pokrájanú paradajku, chvíľu povaríme (už nie pod tlakom, len voľne prikryté). Necháme chvíľu schladnúť a nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a zopár pistáciových orieškov posekaných nahrubo (nemusí byť).
Čínska pomsta k tomu ide skvelo, ale my sme si urobili varené zemiaky s petržlenom, ktoré k tomu idú snáď ešte lepšie. A klasický uhorkový šalát s cesnakom. Mňam. Je to super, vážne :))
Skoro som zabudla... toto je Satay. Možno poznáte, možno nie, tak len pre istotu.. :))
Dodatočne ešte, kým som nemala satay, robila som orientálne bravčo tiež a bolo chutné. V šáločke pomiešame korenia - práškový cesnak, zázvor, chilli prášok, drvený koriander a kurkumu - 1/2 mokka lyžičky z každého okrem cesnaku...toho dáme viac. Zamiešame a dáme k tomu trocha citr.šťavy a čL sójovky ...je to taká menšia "chémia" :-) ale je to dosť v pohode, ak nemáme hotové satay

štvrtok 24. septembra 2009

Kuracia pečienka po gazdovsky


 Čo na to:

Pre 2 osoby:
300 g kuracích pečienok,
1/2 cibule,
gazdovská slanina (al. oravská, či anglická, ale naj je domáca),
1 kyslejšie jablko,
4 - 5 čL hladkej múky,
2 čL sladkej papriky,
2 čL vegety,
trocha mčk,
trocha majoránky,
ždibec rasce,
ždibec soli

Ako na to: 

Cibuľu nakrájame na polmesiačiky, slaninu na čo možno najtenšie plátky, nie ako tieto moje. Pečienky očistíme, opláchneme a necháme na sitku odkvapkať.


Pripravíme si obaľovaciu zmes z hladkej múky a spomínaných korenín.




Do jenskej (alebo inej zapekacej) misy položíme na dno niekoľko plátkov slaniny a pokryjeme ich cibuľou.


Pečienku obaľujeme v múčnej zmesi a zabalíme do tenkého plátku slaninky. (Len zopár, aby to celé nebolo veľmi mastné... a plátky najlepšie skoro priesvitné) Pečienky ukladáme vedľa seba do misy. Aby to nebolo veľmi mastné, viaceré pečienky som obalila iba v múke (nebaliť do slaniny) a naukladala do misy medzi tie, kt. boli obalené slaninou.



Na pečienky som tak hala-bala rozhodila plátky pokrájaného jablka a nakoniec som ich prikryla plátkami slaniny, ktoré som posypala trochou rasce.


No a šup s tým do rúry na 25 minút pri 200°C, celú dobu pečieme odkryté. Pred koncom nachvíľku vyberieme, môžeme troška odhrnúť slaninovú vrstvu a pečienky osolíme.



Slaniny prihrnieme naspäť a ešte chvíľu grilujeme.


Ako príloha sa najlepšie hodí ryža a nejaká zeleninka. Ja som k tomu tak narýchlo zbúchala šalát z papriky, rajčín a cibule.




utorok 22. septembra 2009

Kuracie prsia á la sviečková




Čo na to:

Kuracie prsia cca 750 g, 2 mrkvy, 1 petržlen, pol kalerábu, 1 rez zeleru (alebo 1/4 zeleru), 2 bobkové listy, pár guličiek čierneho korenia, mčk, asi 2 čL Arany pasty (alebo inej paprikovej), soľ, polovica šľahačkovej smotany, polovica kyslej pochúťkovej smotany (pre niekoho stačí len jeden typ... ja som to len skúšala a zistila som, že je to takto lepšie), troška cukru podľa vašej chuti (jasom dala jednu čL), trocha citrónovej šťavy podľa chuti, cca 2 - 3 PL hladkej múky

Ako na to:

Očistíme zeleninu, cibuľu pokrájame nadrobno, ostatnú zeleninu buď pokrájame na kocky alebo postrúhame na hrubom strúhadle.

Kuracie prsia umyjeme, zbavíme prebytočných blán a prípadných tučných okrajov


Prsia osolíme a posypeme mčk, necháme postáť


Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji

 
 Na orestovanú cibuľu dáme kuracie prsia a orestujeme ich zo všetkých strán


Keď je mäsko poopekané, prihodíme k nemu zeleninu a restujeme ďalej. Poopekáme všetko spolu.


Keď je už aj zelenina orestovaná, ešte trocha osolíme, podlejeme všetko vodou a dusíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia mäska.


Mäkké vyberieme na tanier a udusenú zeleninu zmixujeme ponorným mixérom

Do hlbšej misky alebo dákeho kelímka si namiešame obe smotany... vymiešame a trocha rozriedime vodou.

Do smotany pridáme hladkú múku a vymiešame dohladka, aby nezostali hrudky. Niekto múku rozmiešava vo vode a smotanu prilieva nakoniec, ale mne sa tento postup osvedčil a smotana sa mi ešte nikdy nezrazila (čo sa nedá povedať v prípade tamtoho postupu - vyskúšajte)

Zátrepku vlejeme do rozmixovanej vriacej zeleniny a miešame, keď omáčka hustne, môžeme pridať vodu až do želanej prijateľnej konzistencie. Necháme povariť asi 4 - 5 minút a dochutíme cukrom, soľou, citrónom.


Ja som omáčku vo finiši dochutila ešte paprikovou Arany pastou, ktorá trocha aj vylepšila farbu omáčky a trocha omáčku aj spikantnila.


K tomuto jedlu sa hodí knedľa i cestovina. Ja som kúpila taliansku cestovinu, ktorá sa mi zdala zaujímavá, (na obr.) ale veľmi sa teda nehodí ako príloha k omáčke, pretože po uvarení spľasne.


Dnes sme si k tejto álla sviečkovej uvarili fusilli a bolo to vizuálne oveľa lepšie :-) Veď posúďte sami. A môj muž poznamenal, že dnes mu to chutí ešte viac ako po uvarení, a preto tak hrozne rýchlo bágruje :-)



pondelok 21. septembra 2009

Hríbovci a paprikovci

Milujeme hríby, štipľavé papeny a chuť paprík. Na hríboch sme boli predminulý týždeň, ale našli sme "houby" alebo inak povedané "figu borovú". Ani žiadne bláznivé huby, ako keby to zmizlo zo sveta. Som bola z toho taká otrávená, ako keby som zbierala červené muchotrávky :(

No a potom v stredu.... aha môj minulostredajší úlovok

Bolo ich pol kila... doma som sa s nimi vytešovala :))

Krásnučké čerstvé suchohríby... po 10 euráčov/ kilogram. Kúpila som... čo už?

Minulú stredu sa nám chcelo trocha flákať po trhu. Keďže sme boli práve v blízkosti Miletičky, nedalo sa odolať. A toto je môj smutnoveselý nákup. Som bola smutná jak harlekýn, že ja som nič také nenašla... závidela som tým babám, že našli také krááásne hríby... A súčasne som sa vytešovala, že mám hríby.
A Motýlik sa vytešoval, že bude dáka hríbová dobrota.
A bola takáto

A ešte sme kúpili toto
chilli papričky... krásne, voňavoštipľavé, ujko nám dal ochutnať... mňam, dobré... pálivé ako čert :)) .. zvykneme ich sušiť.

A tieto krásne rohymi poslúžili na toto

Boli také krásne, že mi bolo aj ľúto ich zomlieť...teda zmixovať :(
No a potom
som ich dala zmraziťa znova putovali do mrazničky už v sáčkuKocôčky sú prichystané a poputujú do nejakej papeny... niekedy.

sobota 19. septembra 2009

Zapekaný karfiol s brokolicou a baklažánom

Škoda, že nemôžem dať fotky k postupu. Nefotila som, myslela som si, že toto jedlo nebude nič moc.
Ale keď sa to v rúre dokončovalo, začali rodinní príslušníci nazízať do kuchyne, vraj čo tak dobre vonia? Potom ma uháňali, že sa nemôžu dočkať a ako dobre to vyzerá... Tak prvú fotku som cvakla až po vybratí misy z rúry. A potom som schytala véééľkú pochvalu, že ako to chutí a že je to bomba... :))












Čo na to:

1/2 brokolice,
1/2 karfiolu,
 malý baklažán,
3 strúčiky cesnaku,
6 - 7 ks stredne veľkých šampiňónov,
kúsok gazdovskej slaniny (ja som dala asi 4 plátky),
olej,
mčk,
rasca,
vegeta,
soľ,
2 vajcia,
trocha šľahačkovej smotany,
kyslá smotana,
10 dg postrúhaného eidamu

Ako na to:

1) Karfiol i brokolicu uvaríme v slanej vode do polomäkka.

2) Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme ich a necháme asi 20 - 30 minút postáť. Poutierame z nich vylúčenú horkú šťavu papierovými obrúskami. V panvici rozohrejeme olej a baklažány poopekáme z obidvoch strán. Počas opekania ich okoreníme mčk. Opečené ich ukladáme do nevymastenej zapekacej misy, potrieme ich prelisovaným cesnakom a posypeme polovicou eidamu.

3) Ružičky karfiolu a brokolice striedavo rozložíme na predchádzajúcu baklažánovú vrstvu a máličko ovegetíme.

4) Do panvice, v ktorej sme predtým opekali baklažán, hodíme nadrobno pokrájanú slaninku a na plátky nakrájané šampiňóny, pridáme mčk, trocha rasce a vegety. Občas pomiešame, restujeme asi 5 min. Všetko potom nakladieme na karfiolovo-brokolicovú vrstvu.

5) V miske rozmiešame dve vajíčka, kyslú smotanu a trocha šľahačky (asi nemusí byť, ja som ju chcela minúť) a lyžicou rovnomerne porozkladáme na zeleninu v mise.

6) Posypeme zvyškom postrúhaného eidamu a dáme zapiecť do rúry.

7) Rúra na 200°C, zapekáme asi 15 minút (s ventilátorom) a potom ešte na pár minút prepneme na grilovanie.



pondelok 14. septembra 2009

Kečup


Tento recept mám od známej, ale trocha som ho upravila. Posledné dve ingrediencie som vôbec nedávala... nové korenie neznášam a vegeta sa predsa nemusí pchať do všetkého. Miesto týchto korenín som dala 1/2 čL ml. škorice a 1 PL ml. červenej papriky. K tej úprave ešte toľko, že miesto zeleru som dala stredne veľkú cviklu a vznikol bombový kečup. Idem HEINZovi konkurovať :-))) chuťou i farbou (bez chemických prísad).


Čo na to:
2kg rajčín, 500g cibule, 750g jabĺk, 1 zeler, 2 a viac feferóniek, 300g kápie (alebo červenej papriky), 8 strúčikov cesnaku, 1dl octu, 150g cukru, 1 PL soli, 2 bobkové listy, 3 klinčeky, 3 guličky nového korenia, vegeta

Ako na to:
Cviklu ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme variť spolu s popučenými rajčinami, paprikami, cibuľami, cesnakom, feferónkou a pokrájanými a očistenými jablkami. Varíme v hrnci pod pokrievko, občas miešame. Pridáme i koreniny. Keď suroviny zmäknú, necháme ich trocha vychladnúť a ponorným mixérom ich pomixujeme. Hrniec vrátime na sporák a ešte varíme asi pol hodiny.Zmes prepasírujeme a znova dáme variť, pridáme cukor, soľ, ocot (kto chce aj tú vegetu) . Cukru samozrejme môžme dať viac alebo menej, ako nám chutí.
Dĺžka varenia závisí od toho, ako chceme mať kečup hustý. Keď odoberieme trocha kečupu na malý tanierik a necháme vychladnúť , vidíme jeho konzistenciu a podľa toho sa rozhodneme, či ho budeme ešte ďalej variť. Čím dlhšie ho varíme, tým je hustejší, to je logické, lebo odparujeme z neho vodu.Keď kečup nadobudne požadovanú hustotu, plníme ho do fľašiek a vysterilizujeme (cca 15 minút).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...