štvrtok 16. mája 2013

Parená kysnutá knedľa



Čo na to:


15 PL kopcovitých polohr. múky (asi 310-320 g),
1/4 l vlažného mlieka,
1/2 kocky droždia,
1 čL kryš.cukru,
1a1/2 čL soli,
1 žĺtok,
1 PL oleja,
3 PL vlažnej vody ,
trocha múky na podsypanie

Budeme potrebovať aj PARÁK a PAPIER NA PEČENIE (PNP). Ak nemáte parák, odporúčam kúpiť si ho, lebo ho využijete aj neskôr pri zohrievaní nakrájanej knedle, alebo pri príprave zeleniny v pare. Použitie PNP nám ušetrí trampoty pri vyberaní uvarených knedlí a navyše odpadne vymasťovanie hrnca i paráka a ich následné prácne čistenie :-)

Ako na to:

Do misy vložíme sito a naložíme doň múku, zároveň ju aj preosejeme. Môžeme ju dať na minútku
do MW zohriať, alebo ju dáme zohriať na iné teplé miesto. 
Do misky (alebo hrnčeka) dáme vlažnú vodu, cukor a rozmiešame. Pridáme rozdrobené droždie
a zalejeme trochou mlieka. Prikryjeme servítkou a do 5 minút nám vzíde kvások.
Do nahriatej múky vlejeme kvások, zvyšné mlieko a premiešame. Pridáme soľ, olej a žĺtok a opäť
premiešame.
Potom dáme misu s múkou a hnetačom do silných rúk manžela, ktorý si iste rád :-D potrénuje
svoje svalstvo. Treba ho inštruovať, že miesiť sa musí poriadne, bez ulievania, žiadne flákanie :-)
a aspoň 7 - 8,9,10 minút :-)))

Ak ho chcete šetriť, tak pokojne vrazte všetky ingrediencie do DP (najprv kvapalné, potom sypké)
a zapnite program: cesto :-) a mrknete to asi tak za hodku...
Vymiesené cesto prikryjeme a dáme kysnúť na teplé miesto ( cca 40 - 50 minút ) .
 Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trocha ho v rukách premiesime, sformujeme
do bochníka a ten rozkrojíme na dve polovice, z ktorých budú dve knedle.

Každú polovičku cesta rovnomerne roztľapkáme bokom dlane na placku a zrolujeme a dotvarujeme
knedle.

Knedle necháme na doske trochu ďalej od seba, prikryjeme utierkou a necháme ich odpočívať
10 - 15 minút.

Do hrnca či kastróla nalejeme vodu, vložíme parák, naň dáme primeraný štvorec papiera na
pečenie (PNP) a prikryjeme pokrievkou.


Knedle vložíme, keď voda začne vrieť. Priklopíme, horák stiahneme na minimum a na kuchynských
minútkach si nastavíme čas parenia - 20 minút.


Po zaznení signálu minútiek vytiahneme knedle spolu s papierom, na ktorom sme knedle parili.
Zošuchneme ich na pripravený pomastený tanier alebo tácku a pomastíme knedle aj zvrchu.
Necháme ich aspoň 10 minút postáť, až potom ich krájame.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...