štvrtok 20. júna 2013

Bryndzové rožky


Čo na to:

Cesto:
500 g polohrubej múky,
320 ml mlieka,
2 zarovnané PL kryštáľ.cukru,
2 čL soli,
1 kocka kvasníc,
80 ml oleja,
Plnka:
250 g bryndze,
100 g mozzarelly,
125 g masla,
1 žĺtok,
soľ (alebo vegeta),
mčk, 1/2 čL papriky,
vňať jarnej cibuľky,
4 - 5 strúčikov cesnaku,
na potretie:
1 bielok,
2 PL mlieka,
soľ + rasca na posypanie

Ako na to:

Mlieko mierne zohrejeme, trocha z neho odoberieme (2 dl), nasypeme doň 1 PL cukru, rozmrvené kvasnice a štipku múky - čiže pripravíme kvások. Prikryjeme ho a počkáme, kým kvasnice vybehnú.

Do múky v mise urobíme priehlbinu, vložíme do nej zvyšný cukor a vlejeme kvások. Zamiešame a pridáme soľ, olej a postupne popri miesení dolievame zvyšné mlieko. Dobre vymiesime a prikryté necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.

Kým cesto kysne, pripravíme plnku : Do mixéra dáme bryndzu, maslo, pokrájanú mozzarellu (môžeme nahradiť smotanovým taveným syrom) + žĺtok a koreniny. Dobre zmixujeme a už len ručne zamiešame pokrájanú cibuľkovú vňať a prelisovaný cesnak. Kto chce, môže pridať trocha štipľavej papriky. Plnku si rozdelíme na 4 časti.

Na pomúčenej doske cesto sformujeme do bochníka a prekrojíme ho na 4 diely. Každý diel opäť sformujeme do bochníka a necháme chvíľu stáť. Potom každý bochník rozvaľkáme na kruh a rozrežeme ho na 8 častí.

Na jednotlivé časti rovnomerne rozdelíme plnku a zabalíme. Konce trojuholníka preklopíme na plnku a stáčame k špicu, pričom dbáme, aby sme nenechali otvor, lebo syr by mohol vytiecť.

Naplnené rožky kladieme na plech s PNP, potrieme ich zmesou rozšľahaného bielka, mlieka a soli. Nakoniec posypeme rascou. Necháme ešte 10 min pokysnúť a dáme upiecť - (190 - 200 stupňov, cca 25 minút)

 Ideálne na grilovačku, piknik, deťom do školy na desiatu, lebo sú mäkkučké aj na druhý deň.


2 komentáre:

Ajka povedal(a)...

Joj ty vypadají úžasně... díky za recept:-)
Ajka

nigina povedal(a)...

Ďakujem, Ajka :-) Rada ich pečiem, lebo všetkým chutia a dajú sa aj zmraziť...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...