piatok 21. júna 2013

Calzone


 

Čo na to:

Cesto:
350 g múky (polohr. : hladká = 1:1),
150 ml mlieka, vlažná voda podľa potreby,
4 - 5 PL oleja,
1 čL cukru,
1,5 čL soli,
1/2 kocky droždia
Plnka :
cibuľa,
šampiňóny,
slanina (oravská, anglická ap.),
šunka,
podľa chuti aj cesnak,
trocha mletej rasce,
mčk, soľ,
listový špenát,
syr (eidam, gouda, mozzarella a pod.)

 Ako na to:

Vypracujeme cesto a dáme ho vykysnúť, na pomúčenej doske ho premiesime a porozdeľujeme ho na približne rovnaké časti. Tieto sformujeme do bochníčkov a necháme na doske ešte trocha podrásť.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Plnky môžu byť rôzne - pokrájaná šunka+ syr + paradajky, nejaká dusená zeleninová zmes pikantne ochutená + syr, mäsovozeleninová zmes - napr.kuracie mäso+cukina+ paprika+cibuľa + syr, ap.... hlaavne aby to bolo dobre ochutené, pikantné .-) ak máte radi.

Ja som robila túto plnku:
Peknú (netučnú) slaninu pokrájame na menšie kúsky a dáme ju opekať do panvice, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a spolu ďalej restujeme. Šampiňóny pokrájame na plátky a pridáme do panvice, troška podlejeme vodou a po osolení a pridaní korenín prikryjeme a chvíľu dusíme (3 min). Po odkrytí pridáme pokrájaný listový špenát (môžeme dať aj rozmrazený, vyžmýkaný) a ešte minútu, dve dusíme spolu. Odstavíme a pridáme roztlačený cesnak, premiešame a necháme vychladnúť. Môžeme primiešať aj pokrájanú šunku, alebo šunku pricapíme až pri plnení ... to už je detail:-)

Bochníčky na doske rozváľkáme a na všetky rovnomerne rozdelíme plnku. Kladieme ju vždy na jednu polovicu kruhu. K plnke pridáme pokráajanú šunku, posypeme strúhaným syrom, ja som pridala ešte zopár pokrájaných olív.

Voľnú časť cesta najprv trocha natiahneme a potom šikovno preklopíme cez plnku tak, aby sme vytvorili kapsu, čiže calzone, ktorej okraje popritláčame k sebe a ešte vidličkou spoje pritlačíme.

  Kladieme na plech vyslaný PNP. Zvrchu všetky potrieme rozšľahaným vajíčkom,


prepichneme niekoľkokrát vidličkou alebo trocha narežeme a dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme pri 220°C . Čas si každý ustráži podľa svojej rúry. Ja som to piekla asi 10 minút.


Čerstvá calzone je super chrumkavá a to je paráááda!!! .-)))
( Vychladutú fuknite do rozohriatej rúry na 2 - 3 minútky. Takú viac "odstátu" môžete pred tým navlhčiť - potrite vodou pomocou mašlovačky )
 

 

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...