pondelok 24. júna 2013

Kuracia polievka (v tlakovom hrnci)


   Kuraciu polievku u nás varievame veľmi často. Z mäsových vývarov je to asi naša najobľúbenejšia polievka.
Ale musí byť s domácimi rezancami. Kupované nemáme radi, takže si ich narobíme do foroty a usušíme ich.
Manželovi veľmi chutia, tak pomáha :-) Cesto zarobím v robote, no a ostatné je už jeho parketa :-).  Na šťastie pre neho len krúti kľukou strojčeka, tak nejak veľmi nerepce :-), ale nechcem tým znižovať jeho zásluhy :-)
  

Čo na to:

kosťové časti kuraciny (aspoň 2 - 3 trupy, na ktorých ponecháme časť kuracích pŕs, krídla ) alebo celé menšie kurča,
2 - 3 veľké mrkvy,
1 veľký petržlen,
cca 1/3 stredného zeleru
1/2 póru
kúsok kelu (ja dávam po listoch - cca 3 ks),
1/2 kalerábu
1 menšia cibuľa (aj so šupkou)
2 strúčiky cesnaku
1 zelená paprika
pár guličiek čierneho korenia,
2 guľky nového korenia
1,5  čL soli
štipka kurkumy
na doladenie: trocha vegety, petržlenová vňať

Ako na to:

Pred rozporciovaním kureniec ich dobre umyjeme zvnútra i zvrchu, poobzeráme a zbavíme ich prípadných zvyškov po nedokonalom priemyselnom opracovaní (chlpy a nejaké stonky). 

Kura alebo kuracie trupy, ktoré použijeme na vývar, zbavíme kože a tučných častí ( nemusíte to robiť, ak nechcete, ale nám nechutí mastná polievka a pod kožou a v nej je tuku habadej). Môžeme pridať aj kuraciu pečienku alebo droby, budeme mať potom silnejšiu polievku.

Kosti s mäsom už len opláchneme a dáme do tlakového hrnca. Pridáme guličky korenia a soľ.  Zalejeme vodou tak, aby to bolo ponorené a dáme variť bez pokrievky, bez tlakovania. 

Keď voda začne vrieť, v hrnci sa začne tvoriť biela pena a z mäsa sa postupne uvoľňujú zrazené bielkoviny, ktoré robia v polievke zákal. Prejavuje sa to tvorbou hnedej peny. Keďže polievku zakalenú mať nechceme,
penu musíme odstraňovať. Používam na to penovačku, ale dá sa použiť aj sitko s dlhšou rúčkou. 
Do misky alebo inej hlbšej nádoby dáme teplú vodu a pripravíme si ju ku sporáku. Hnedú penu lovíme penovačkou a hneď ju ponoríme do misky s vodou, čím sa peny zbavujeme. Po vylovení väčšiny peny  vodu v miske vymeníme a lovenie si zopakujeme znova, pretože pena sa tvorí postupne.

Keď sa nám jej odstránenie podarilo (ani pri max. stupni sa už netvoria hnedé zhluky), pridáme do hrnca poumývanú zeleninu,
dolejeme trocha vriacej vody z kanvice a uzavrieme tlakáč. Keď hrniec zasignalizuje dostatočný tlak, znížime teplotu na minimum. Necháme variť 20 minút. 

Hrniec otvoríme a polievku precedíme do normálneho hrnca. Mäso z kostí pooberáme, zeleninu, ktorú chceme mať v polievke si odložíme nabok. Vývar v obyčajnom hrnci dáme zovrieť, pridáme doň kurkumu, dochutíme podľa úvahy  vegetou alebo dosolíme a necháme chvíľu povrieť (5 minút) a odstavíme. 

V inom, menšom hrnci alebo kastróle uvaríme rezance do polievky a hotové prepláchneme a precedíme. Kto chce, môže rezance vložiť do vývaru, ale môžeme ich podávať k polievke extra. ( Jedno i druhé má svoje výhody a nevýhody :-) )

Do vývaru pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...