utorok 31. decembra 2013

Vegetky - slané pečivo k vínu



Vegetky sú veľmi vďačným slaným pečivkom k vínu. Medzi spústu vianočných sladkostí alebo  rôzne silvestrovské dobroty sa vegetky hodia svojou jednoduchosťou, aj vzhľadom a slanou chuťou tiež.
No sú aj pokušením k telke ... :-)
Tu na fotke je napríklad  môj "náklad" k počítaču


 Čo na to:

500 g polohrubej múky
250 g palmarin
200 ml mlieka
1/2 čL cukru
2    čL soli
1    čL PDP

plnka:

250 g eidamu (alebo pod.)
250 g masla
1,5 čL mletej červenej papriky (mčp)
2 čL vegety

 Ako na to: 

Najprv nahrejeme palmarin napr. v MW (použiť MW kryt) a všetky suroviny v mise zmiesime na kompaktné cesto. Odložíme ho zabalené vo fólii na 24 hodín do chladničky. 

Potom cesto rozkrájame na 6 rovnakých dielov, sformujeme ich do bochníčkov a postupne ich rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.




Obdĺžniky ponatierame plnkou, ktorú sme pripravili zmiešaním postrúhaného syra, masla, papriky a vegety.
Ja som ešte natretú syrovú vrstvu posypávala inými druhmi syra, aby vegetky neboli jednotvárne. Použila som parmezán a nivu. Takže boli tri druhy vegetiek - jednoduché, nivové, parmezánové. Ale nie je to nutné dodatočne posypávať.



 Natreté cesto zrolujeme natesno a roládky dáme na dve hodiny stuhnúť do chladničky.




 Potom ich pokrájame na hrúbku na 0,5 cm, kladieme na plech s PNP a upečieme pri 180°C.




Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...