nedeľa 16. februára 2014

Pečené kuracie stehná v pikantnej marináde





Čo na to:

kuracie mäso rozporcované na diely
soľ
mleté čierne korenie

marináda:
4 PL oleja
2 PL balsamica
1 PL medu
3 PL chilli sladkej omáčky na kura
1 čL grilovacieho korenia
1 čL vegety
1 PL provensálskych bylín
trocha drvenej chilli

kúsok masla na pečenie

Ako na to:

Kurča umyjeme, osušíme, rozkrájame na kúsky, aké potrebujeme, neotrebné časti kože odstránime. Potom ich nasolíme a jemne okoreníme čiernym mletým. Odložíme zatiaľ.


Pripravíme si marinádu - najprv dáme do nádobky olej a sladkú chilli omáčku



Potom pridáme grilovacie korenie, vegetu, drvené chilli


ďalej ešte balsamikový ocot, med
                                        


a nakoniec provensálske byliny.




Celú zmes poriadne premiešame a postupne v nej okúpeme všetky kúsky kurčaťa.




Nádobku uzavrieme a dáme do chladničky marinovať. Ak si spomenieme počas večera, občas prídeme nádobku preklopiť, zatriasť. Alebo môžete pripraviť marinádu v mikroténovom sakli a do neho naložiť mäso. Stačí s ním potom tiež len trocha pohýbať.


Asi hodinu pred prípravou vyberieme kuracinu na tanier a necháme voľne trocha zohriať. Potom už ju uložíme do pekáča vymasteného maslom, pekáč zakryjeme alobalom alebo vrchnákom a dáme do rúry na 210°C. Po chvíli (cca 5 - 10 min) podlejeme vývarom alebo vodou (asi 1 dl), opäť prikryjeme a pečieme asi pol hodinu. Potom jednotlivé kusy kuraťa otočíme, dolejeme tekutinu  ak treba,  a pečieme prikryté ďalej. Po ďalšej  necelej polhodine odstránime alobal a mäso by malo byť už mäkké. Vlejeme zvyšok marinády, pečieme ešte 10 - 15 min odkryté a každú chvíľu polievame. Na úplnom konci môžeme kúsky mäsa potrieť rozpustený maslom a na dáku tú minútku zapnúť gril.

Upozorňujem, že v podstate by asi med nebol do tejto marinády potrebný, stačila by tá sladká chilli omáčka. Alebo ak, tak len 1 čL, ale chutilo to tak trocha exoticky....




Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...