štvrtok 20. marca 2014

Medvedie rezne s medveďou omáčkou


      Medvedie rezne sú z vareného údeného mäska a obalené v zemiakovom cestíčku obohatenom cesnakom medvedím. Tieto medvieďatá vylihujú pri jazierku z cesnaku medvedieho. 

No dobre, prestanem vymýšľať .-) Plánovala som variť niečo úplne iné, ale objektívne príčiny spôsobili, že sa to nedalo. Tak som si narýchlo vymyslela takýto obed. Bolo to zvláštne a chutilo nám to. 
Takže s kľudným svedomím môžem odporučiť. Navyše cesnak medvedí je zdravý, ale o ňom som tu na blogu už písala dávnejšie.


  Čo na to:

varené chudé údené mäso

cestíčko na obal rezňov (cesto na zemiakovú babu, bramborák)
zemiaky
hladká múka
vajco
soľ
mleté čierne korenie
majoránka
trocha mlieka
cesnak
menšia kytica listov cesnaku medvedieho

Omáčka (prívarok) z cesnaku medvedieho
1/2 cibule
2 zemiaky
veľká kytica listov cesnaku medvedieho
zopár strúčikov cesnaku (podľa chuti)
2 čL hladkej múky
1 dl šľahačkovej smotany
trocha mlieka
mleté čierne korenie
štipka muškátového orieška
bujónkocka,
vegeta
soľ

 Ako na to:

Uvarené vychladnuté mäso pokrájame na 0,5 cm plátky a obalíme v múke.
Zemiaky postrúhame alebo rozmixujeme, pridáme mlieko, vajco, soľ, mčk, ždibec muškát.orieška a odhadom niekoľko lyžíc hladkej múky. Cestíčko si každý môže urobiť podľa seba, ako je zvyknutý robiť zemiakové placky. Nakoniec vmiešame pokrájané listy cesnaku medvedieho a prelisovaný normálny cesnak.
Do rozohriateho tuku v panvici dáme lyžicu cestíčka, do ktorého položíme plát mäsa. Zvrchu na rezník nacapkáme tiež trocha cesta. Opekáme do zlatista, potom otočíme a opekáme rovnako. 

Omáčka/ prívarok
Listy cesnaku medvedieho dobre umyjeme, vodu z nich vytrasieme, stopky odkrojíme a listy  pokrájame nahrubo. 
Do hrnca dáme na olej restovať cibuľu, potom pridáme zemiaky pokrájané na kocky, trocha neskôr aj pokrájané listy. Osolíme a okoreníme. Po chvíli spoločného restovania podlejeme trochou vody, ktorá siaha do výšky zeleniny. Pridáme bujónkocku, zakryjeme a necháme dusiť domäkka. 
Potom zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme na sporák, pridáme trocha mlieka a necháme zovrieť.
V miske rozšľaháme trochu hladkej múky so šľahačkovou smotanou,  a túto zmes  nalejeme do vriaceho mixu. Miešame a necháme povariť pár minút. Ak je omáčka hustá, pridáme ešte trocha mlieka. Môžeme aj ovegetiť podľa úvahy a kto znáša muškátový oriešok, tak môže pridať , ale fakt len trošička ( stačí párkrát strúhnuť). Do odstavenej omáčky prelisujeme cesnak podľa chuti.




 Tak nech chutí aj Vám ! :-)



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...