štvrtok 28. augusta 2014

Kysnutý slivkáč s makom

    
     Keby nebolo treba krájať slivky, zaradila by som tento koláč medzi rýchlovky. Cesto je pripravené raz-dva, pol hodiny kysne a ovocie poukladajú aj deti :-) a ešte sa aj zabavia. Jediným problémom je zomletie maku... teda ako kde, lebo u nás nie. Keď poviem MAK, tak môj muž odrazu počuje, je ochotný vyskočiť a ísť poskladať robot a zomlieť... Chcela som len 100 g, ale vraj "nie, nie, to bude málo... dáme viac!" Takže zorganizujte,  rodinná deľba práce všetko zjedoduší i spríjemní :-)
No aj bez toho je tento koláč celkom jednoduchý. 


Čo na to:

cesto:
330 g múky (zmes polohrubej a hladkej 1 : 1)
300 ml mlieka
  12 g  čerstvého droždia
    2 PL kryštál. cukru
    3 PL oleja
 1/4 čL soli
    1 žĺtok

náplň:
slivky
mak
práškový cukor
škorica mletá

drobenka:
1,5 PL masla
3 PL práškového cukru
3 - 4 PL polohrubej múky

Ako na to:

Do misy dáme preosiatu zmes obidvoch múk a soľ. 
Mlieko zohrejeme (len vlažné) a do polovice mlieka pridáme rozmrvené kvasnice a cukor.  Počkáme, kým kvasinky vybehnú a vlejeme všetko do misy s múkou. Rozmiešame a postupne pridávame zvyšné mlieko. Ak sa nám zdá, že cesto je dostatočne riedke, nemusíme pridať všetko mlieko. Ale cesto na tento koláč má byť dosť riedke.
Nakoniec pridáme žĺtok, olej a vymiešame. Cesto sa miesi veľmi ľahko, keďže je redšie, takže DP nemusíme vôbec použiť, postačí buď elektrický ručný miesič alebo ručný pohon varechou. Miesenie nemusí byť nijako dlhé, len aby zmes neobsahovala žiadne hrčky... 5 minút stačí.
Misu s cestíčkom dáme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme v kľude 30 - 40 minút (podľa teploty), kým nezdvojnásobí svoj objem.

Kým cesto kysne, očistíme slivky, odkôstkujeme a nakrájame ich. 
Zomelieme mak a zmiešame ho s cukrom, môžeme pridať malú lyžičku škorice. 
Pripravíme si drobenku - v miske prstami mrvíme zmes cukru a múky s maslom, kým nedostaneme posýpku potrebnej konzistencie.

Hlbší plech vystelieme PNP a vylejeme doň cesto. Rozotrieme ho čo najrovnomernejšie po celom plechu. 
Povrch cesta zľahka potrieme nahriatym maslom alebo olejom.
Asu polovicu makovej zmesi rovnomerne rozvrstvíme na cesto a poukladáme pokrájané slivky, ktoré zasypeme zvyškom makovej zmesi.
Pripravenú drobenku rozmrvíme po celom povrchu koláča a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 - 35 minút pri 180°C. 
Koláč krájame až po vychladnutí.



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...