streda 5. novembra 2014

Jednoduché, dlho kysnuté rožky

     Obaja sme s mužom chorí, tak nemá kto ísť na nákup. Pekáreň je dosť vzdialená, ale našťastie domáca pekáreň je kamoška, takže urobila nám cesto, ktoré som vyložila kysnúť na balkón, aby kyslo pekne dlho. Veď ak má človek teplotu, tak patrí do postele, nie? No a aby rožky boli na raňajky, ingrediencie som nahádzala do pekárne krátko po polnoci. Odložený štart mi nevyhovuje, ale páči sa mi toto cesto, čo tak strašne dlho a pomalililinky kysne.
Ráno sa cesto nechá trocha zohriať a môžeme motať rožky. Popritom zapneme rúru a cesto sa teší, že mu je teplúčko a tak sa krásne rozvaľuje a rastie :-)

Čo na to:

260  ml   mlieka (1 : 1 =  sladké : acidofilné)
200   g    múka T650
150   g    múka polohrubá
150   g    múka hladká výberová
2-3  PL  otrúb (nie je podmienkou)
    2  KL ražného kvásku (nie je podmienkou, kto chce, môže pridať 25 - 30 g ražnej múky a 2 PL vody)
    1  PL  trstinového cukru (môže byť aj med, biely cukor, sladenka)
    2  KL soli
18-20g   čerstvého droždia
100 mg   kys. L-askorbová (celaskon - vitamín C)
trocha vody
    1  PL  masti
    2  PL  oleja (olivový, repkový)

na potretie a na posypanie:
bielok
morská hrubozrnná soľ
rasca

Ako na to:

Do zohriateho mlieka prilejeme studené acidko a spolu vlejeme do nádobky DP.
Múky preosejeme a zmiešame v jednej mise, pridáme podrvený celaskon a zamiešame (soľ nepridávame).
Navrch dáme rozmrvené droždie a zasypeme ho cukrom.
Spustíme program CESTO a po chvíli kontrolujeme konzistenciu. Vtedy nasypeme otruby (kto nechce, nemusí) a necháme miesiť. Po 15 minútach  pridáme soľ spolu s 2 PL vody (môžeme soľ rozpustiť vo vode) a potom dáme masť a olej.
Tuk dáva pečivu chuť a keď použijeme dva, tri rôzne druhy, bude chuť bohatšia ( i vôňa). Necháme miesiť a po 30 minútach (od začiatku spustenia programu) program ukončíme.
Cesto preložíme z DP do pomastenej misy, prikryjeme fresh fóliou, ktorú postriekame olejom a prikryjeme ňou cesto. Okrem toho zakryjeme ešte utierkou a cesto dáme kysnúť do chladu (von alebo chladnička).
Cesto je v chlade cca 8 hodín. Potom ho necháme v miestnosti pri izbovej teplote asi 20 - 30 ohriať.
Zapneme rúru, nastavíme si zatiaľ minimálnu teplotu.

Cesto vyklopíme na jemne  pomúčenú plochu, poprekladáme ho z rohov do stredu, sformujeme do bochníka a necháme zasa pár minút postáť (5 - 10 min).
Bochník rozkrojíme na dve rovnaké časti a každú z nich ešte na 5 rovnakých dielov. Sformujeme ich do bochníčkov a necháme im 10 minút kľudu.
Potom jednotlivé bochníčky rozvaľkáme na elipsu a zmotáme z nej rohlík, ktorý na doske dobre rukami vygúľame. Kladieme na plech s PNP.
Plech s rožkami vložíme na 15 minút dú rúry, a pridáme malý pekáč horúcej vody, ktorá zaparí priestor a cestu pomôže rásť.
Potom vyberieme aj rožky aj vodu, tú vylejeme a nastavíme teplotu rúry na 190°C. Kým sa rúra vyhrieva, zatiaľ rozšľaháme bielok a potrieme ním rožky. Môžeme ich posypať podľa ľubovôle semienkami, soľou.


A druhý raz si necháme zovrieť v kanvici vodu (stačí 0,5 l ) ktorú vlejeme do pekáčika a vložíme na spodok rúry. Vložíme plech s rožkami, necháme ich piecť asi 10 minút a vyberieme pekáč s vodou, zároveň dobre vyvetráme rúru a môžeme prepnúť na horkovzdušné pečenie, len trošinka stiahneme teplotu. Pečieme asi 15 - 16 minút, ale samozrejme si ich postrážime, keďže každý má rád upečené inak. 


Upečené pokropíme, postriekame alebo potrieme vodou, vyložíme ich na mriežku, aby sa nezaparili a nezostali mľandravé. 


Papkáme, teplé rožky sú vždy mňamkové . No a tieto chutia veľmi dobre. Niečo medzi pletenkami z Cafouru a takými veľkými rožtiskami, čo kedysi dávno predávali... ešte za totáča (Dubčekove).


4 komentáre:

iGurman povedal(a)...

No vydarili sa exkluzívne! Rožky som ešte neskúšal nikdy. Budem musieť!

nigina povedal(a)...

Jasne, to treba vyskúšať, nie je to vôbec ťažké. Určite to je ľahšie ako upiecť chlieb. Tu mám nabočnej strane také video ako motať rožky.
A na youtube ich je habadej tiež. Také domáce rožky sú dobrá vec, často si pomyslím pri tých kúpenských rohlíkoch, že pekárne spolupracujú s nejakým drevárskym podnikom a pečú z ich pilín :-(

Laura Kováčová povedal(a)...

Rožky vyzerajú božsky ... viem si predstaviť ich vôňu ... celkom si ma navnadila na také domáce ... :))))

nigina povedal(a)...

Vďaka Lauri, naozaj sú dobré, neostýcham sa ich odporučiť. Tak do toho a uži si vône :-)
Inak ja tiež milujem tie rôzne pekárske vône...hlavne keď je v rúre chlieb :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...