nedeľa 16. novembra 2014

Richtárska roštenka - v tlakáči

       
     Celkom nenáročné na prípravu a vhodné hoc aj pre návštevu starej mamy so žuvacími trampotami :-) alebo pre malé deti.
       

Čo na to:

750 g nízkej roštenky
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
čierne korenie
korenie štyroch farieb
(1/2 chilli papričky) - nemusí byť
štipka kurkumy
hladká múka
soľ
olej 
1/4 l vývaru

ďalej:
oravská slanina
steriliz. uhorky
vajíčka natvrdo

Ako na to:

Mäso nakrájame na rezy kolmo na mäsové vlákna a odrežeme okrajové blany. Jemne ich naklepeme, okraje trocha nakrojíme a namelieme na ne z obidvoch strán čierne korenie. Každú roštenku potrieme olejom a uložíme do uzatvárateľnej kameninovej alebo plastovej nádoby a uložíme do chladničky. Necháme odležať 1 - 2 dni.

Odležané roštenky vyberieme, posolíme a namelieme na ne korenie štyroch farieb. Necháme ich chvíľu zahriať pri izbovej teplote a potom ich jemne poprášime múkou. 
Vkladáme ich do panvice s rozohriatym olejom, prudko opečieme z obidvoch strán a vyberieme. Postupne poopekáme všetky pláty. 

Do panvice po opekaní rošteniek vhodíme oravskú slaninku pokrájanú na kúsky, restujeme ju a trocha neskôr pridáme pokrájanú cibuľu. Spolu restujeme a sypneme štipku kurkumy, potom podlejeme asi 1 dl vývaru, ktorý umožní, aby sme výpek z panvice dostali do šťavy. 

Obsah panvice prelejeme do tlakáča, vložíme zopár uhoriek pozdĺžne rozkrojených a na ne poukladáme roštenky. Dolejeme zvyšný vývar, ja som neodolala  a pridala som aj 1/2 chilli papričky vcelku. Ak je mäsa viac, úmerne k tomu pridáme vývar (alebo inú tekutinu). Ja som tiež pridala ešte asi pol hrnčeka vývaru. Tlakáč zatvoríme a varíme od natlakovania asi 30 - 35 minút.
Keď je mäso mäkké, preložíme ho do inej nádoby, šťavu dochutíme podľa úvahy cesnakom a soľou alebo aj korením, prípadne kto má rád hustejšiu šťavu, môže pridať do vriacej šťavy maličkú zátrepku ( v troške studenej vody rozmiešame 1 čL solamylu,  vlejeme, povaríme chvíľu) .  Kto chce, môže priamo do sósu pridať pokrájané vajíčka natvrdo, alebo rezmi vajec môže ozdobiť hotové jedlo.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...