utorok 26. mája 2015

Plnené kuracie prsia zapekané so šampiňónmi


     Všetci si mysleli, že som dnes vyrábala strašne komplikované a prácne jedlo :-)... Chachachaaááá :-)))) 
Nechceli veriť, že nie. A ani sa im nechcelo počúvať, aké to bolo jednoduché.  Ale z tanierov rýchlo ubúdalo,  mizlo, až nakoniec zostali prázdne :-). Nič extrovné, ale určite hodné zopakovania..niekedy zase :-)


Čo na to: 

3 - 4 ks kuracie prsia
soľ
mleté čierne korenie
drvené chilli

na plnenie:
pár koliesok salám (maďarský, nitran, púchovský)
tenké pásiky oravskej slaninky
syr cheddar (alebo iný)
steriliz. uhorka

hladká múka
olej
1/2 väčšej cibule
oravská slaninka

na zapekanie:
1/2 väčšej cibule
1 PL horčice
1 vajce
2 - 3 PL kys. smotany
soľ, event. vegeta (domáca, bezglutamanová)
červená sladká paprika
2 štipky chilli

čerstvé šampiňóny
syr na posypanie (najlepšie pikantné a rôzne )
zelená vňať (ľubovolná - petržlen, bazalka, pažítka, cibuľka)

Ako na to:

Omyté a osušené kuracie prsia prerežeme naplocho a plátky trocha naklepeme. Potom ich osolíme, posypeme mčk, chilli.
Salámu, slaninu, chedar a uhorky pokrájame na pásiky, resp. v prípade syra a uhorky na klátiky a kladieme ich na polovice kuracích plátov. Druhú polovicu len prehneme cez náplň a okraje popritláčame. Prípadne môžeme náplň stočiť ako španielske vtáčky. 
V panvici rozpálime olej, naplnené kuracie prsia narýchlo obalíme v hladkej múke, múku troška strasieme a kladieme do horúceho oleja. Postupne opečieme všetky kúsky a uložíme na tanier.

Do zapekacej misy alebo pekáča pohádžeme na kocky pokrájanú slaninku, rozhodíme cibuľu pokrájanú na plátky a poukladáme opečené kuracie prsia. Všetko to polejeme výpekom z panvice, pridáme ešte necelé deci vody, prikryjeme a dáme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 25 minút.

Zatiaľ očistíme zopár šampiňónov a pokrájame ich na tenké plátky. 
Okrem toho pripravíme zálievkovú omáčku: Do misky vyklepneme vajco (pridala som aj 1 bielok, kt. som mala navyše ), pridáme smotanu, horčicu a vidličkou dobre rozmiešame. Pridáme ešte druhú polovicu cibule posekanej nadrobno, dochutíme koreninami. 

Omáčkou polejeme všetky kusy v pekáči a posypeme plátkami šampiňónov. Opäť prikryjeme a necháme ešte 10 min. piecť. 
Postrúhame syr a najlepšie je použiť viac rôznych druhov... ja som strúhla kúsok nivy, cheddar a parmezán. Syrovej zmesi nemusí byť príliš veľa, slúži na dochutenie šampiňónovej vrstvy. Syrom posypeme jedlo a vrátime do rúry na cca 5 -8 minút zapiecť. 
Po vybratí z rúry necháme jedlo postáť aspoň pár minút ( 8 - 10 min), aby sa pri podávaní nerozpadávalo.
Vrch posypeme posekanými bylinkami.
Podávame s novými zemiakmi a zeleninou.      



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...