štvrtok 21. januára 2016

Dusená kyslá (nakladaná) kapusta s pečeným plieckom

    
     Dusená kyslá kapusta je pre mňa záležitosť vrcholne neobľúbená vďaka školským jedálňam, menzám. Pri spomienke cítim silný kyslý zápach a vybavuje sa mi pohľad na šedastú rozvarenú mochlaninu. Naozaj som to neznášala. Žiadna jedáleň v žiadnej zo škôl sa nevyznamenala.
Ale muž toto jedlo obľubuje. Spája sa mu hlavne s českými krčmičkami, vlastne hospodami, kde si na ňom rád pochutnával počas služobiek. A teraz ma vyprovokoval rečami, že načo on tú kapustu nakladal, keď ju vôbec nemíňame? 
    Tak som sa teda odhodlala ju urobiť. Robila som ju takmer rovnako ako čerstvú kapustu, hlávkovú alebo ako sa u nás hovorí sladkú. Rozdiel je snáď len v množstve ingrediencií na dochutenie. Ale ukázalo sa, že toto jedlo nemusí byť zákonite protivné, pretože kapusta bola výborná a celé to vepřo , knedlo, zelo...či vlastne kapusto, knedlo, bravčo je paráda :-) 






Čo na to:

1 kg kyslá kapusta (kvasená, nakladaná)
2 PL masť (olej)
2 - 3 PL kryšt. cukor
cibuľa
soľ
vývar alebo voda na podliatie (cca 2 - 3 dl)
šťava z pečeného mäsa (výpek)
1 PL hladkej múky alebo 1 zemiak


Ako na to:

Kyslú kapustu premyjeme, ak je príliš kyslá. Viem, že poniektorí ľudia sa vysmievajú premývaniu kapusty, lebo vraj potom je už ako keby..... No, ale to tu nebudem ja písať. Keď je mi raz kapusta príliš kyslá, tak sa nebudem nútiť a nechávať si skrúcať ústa až k uchu a po jedle sa trápiť so žalúdočnými problémami.
Ja premyjem kapustu aj dvakrát, ak je kyslá. Prvú, tú najkyslejšiu vodu zachytím a odložím ju bokom. Keby dačo! Kapusta je po tepelnej úprave vždy kyslejšia ako surová, takže sa fakt neobávam, a aj keď kapustovú vodu odkladám na prípadné finálné dokyslenie, ešte nikto nereklamoval a nemusela som dokysľovať. Kapustnú vodu neskôr jednoducho vypijeme. Áno, presne, surová kapustná šťava nespôsobuje problémy so žalúdkom. 

Premytú a odkvapkanú kapustu pokrájame, aby fúzy z nej pri papkaní nerobili galibu. Taktiež pokrájame cibuľu a vhodíme ju do rozohriatej masti restovať. Po chvíľke pridáme 2 PL kryštálového cukru a necháme ho skaramelizovať. 
Pridáme pokrájanú kapustu, dobre popremiešavame a podlejeme vývarom, podľa chuti osolíme a ak treba, pridáme čierne korenie a bobkový list. Ja som nepridávala, lebo v našej domácej kapuste je korenia až-až! Až som ho musela časť vyberať pri krájaní. 
Podliatu kapustu prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť dosť dlho, kým je mäkká. Občas ju kontrolujeme, premiešame a doplníme tekutinu. 

Keď je kapusta mäkká, zahustíme ju . Použiť môžeme buď postrúhaný zemiak, ktorý v kapuste necháme rozvariť alebo zvrchu posypeme lyžicou múky, rozmiešame a necháme chvíľu povariť. Do kapusty prilejeme aspoň jednu naberačku šťavy z pečeného mäsa, ktoré ku kapuste samozrejme patrí. Na záver kapustu ešte podľa potreby dosladíme alebo dosolíme a kto chce, tak nech i dokyslí tou odloženou kapustnicovou vodou. 

Neviem si ku kapuste predstaviť vhodnejšiu prílohu ako je knedľa. Tá proste musí byť a tiež pečená bravčovina, mäkkučká, voňavá, zvrchu "kapánek" chrumkavá...no to je predsa delikatesa :-). Pod bravčovinou mám na mysli buď výpečky (z bôčika), alebo pečenú krkovičku alebo ako teraz pečené pliecko. 

Pečené pliecko

Čo na to: 

900 g - 1000 g pliecka
2 PL masti
1,5 veľkej cibule
5 strúčikov cesnaku
2 vetvičky rozmarínu (nemala som)
soľ
trocha celej rasce
horúca voda na podlievanie
1 - 2  PL masla

Ako na to:

Pliecko opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme papierovou utierkou a na doske ho rozporciujeme na menšie kúsky. Najlepšie je deliť ho podľa toho, ako sa samé núka na rozdeľovanie. Prípadné blany alebo nejaké tvrdé časti odrežeme. Nemusíme nijak viac opracovávať.

Jednotlivé kúsky mäsa osolíme a v panvici, na rozohriatej masti ich opečieme zo všetkých strán. Postupne ich opekáme a hned po vybratí ich kladieme do pripraveného pekáča a polejeme výpekom.
Sypneme ich trochou rasce, postačí len tak striedmejšie, prihodíme vetvičky rozmarínu a zalejeme horúcou vodou z kanvice. Pekáč prikryjeme vrchnákom alebo alobalom a hneď vložíme do rozohriatej trúby t = 220°C  Necháme asi 1/4 hodiny takto piecť a potom teplotu stiahneme na 180°C.

Po 1/2 hodine pečenia pridáme do pekáča cibuľu pokrájanú na hrubé mesiačiky a cesnak buď vcelku alebo strúčiky pozdĺžne prepolené.
Efektné je pridať celú hlavu cesnaku neošúpanú, priečne prekrojenú na dve časti, ale ja si to nemôžem dovoliť. Cesnak, ktorý kupujeme v obchode má rôzne vady a niekedy sú pod šupou neviditeľné. Takže pre istotu šúpem.
Ak je to potrebné, doplníme tekutinu. Pravdepodobne to potrebné bude, musíme rátať aj s tým, že časť vypečenej šťavy budeme dávať do kapusty.

Mäsko pečieme prikryté ďalšiu polhodinu a opätovne ho skontrolujeme. Jeden kúsok skúsime, ako to vyzerá s jeho tvrdosťou či mäkkosťou? Ak zistíme, že začína byť "naskus", odlejeme z pekáča časť šťavy a tú si odložíme na neskôr. Pekáč vrátime do rúry už odkrytý, prilejeme asi deci vody, prihodíme maslo a popolievame všetky kúsky mäsa. Pečieme ďalej a každých 5 - 6 minút mäso polievame šťavou, až kým nie sme spokojní a mäsko sa nerozpadáva na jazyku :-)
Pretože mäso sme piekli rozkrájané, teraz ho netreba porciovať, a preto mu netreba dávať čas na krájanie a kým ho  servírujeme. 
Kto to považuje za potrebné, môže šťavu z mäsa precediť cez sitko a upečenú cibuľu s cesnakom buď vyhodiť alebo roztlačiť. Ja tento krok vynechávam, pretože aj upečenú cibuľu aj cesnak  v tom máme radi. 
Ak je málo šťavy, tak táto sa dá nadstaviť tak, že urobíme troška zápražky, ktorú restujeme troška viac ako obvykle, zalejeme vývarom, alebo pridáme bujón s vodou a povaríme. Zmiešame s vypečenou šťavou a necháme prevrieť. To pripomínam len pre prípad, že niekomu sa žiada veľké množstvo šťavy. Ja toto nerobievam, ale vždy sa snažím počas pečenia, aby výpeku bolo tak akurát a aby som nemusela nič nadstavovať.


utorok 12. januára 2016

Jednoduché kura pečené na masle

    
   Kto nie je začiatočník vo varení, nech tento príspevok pokojne obíde, nedozvie sa tu nič nové. Dala som ho sem na želanie jednej šikovnej dievčinky, ktorá ma požiadala o radu, ako prekvapiť doma s obedom, aby to bolo na istotu :-D  Myslím, že s kuriatkom sa nič nepokazí a táto jednoduchá príprava je aj zárukou istoty.


Čo na to:

kurča alebo kuracie diely
2 PL oleja
1 PL masla
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 dl vývar alebo voda
1/2 KL červenej papriky (nemusí byť)
soľ (+ prípadne nejaké bylinky čerstvé
          alebo sušené)

Ako na to:

   Celé kurča dobre poumývame pod tečúcou vodou (aj dutinu), necháme vodu stiecť a papierovou utierkou ho osušíme. Poobtrhávame nejaké prípadné kostrnky, občas aj nejaké páperie...
Potom ho na doske rozporciujeme. Silnejším väčším nožom na mäso odkrojíme krídla tak, že chytíš krídlo a pohýbeme, čím zistíš, kde je presne kĺbik. V tomto mieste ho odrežeme bez problémov. Podobne odrežeš aj stehná, ktoré najprv uchopíš za rúčku a vytočíš. A odrežeš. 
Potom pozdĺžne rozkrojíme trup cez prsnú kosť. Nakrojenú kostru položíme na dosku tak, ako by sme ju chceli rozprestrieť a prsia oddelíme od chrbtovej časti rezom pod rebrami alebo cez ne. Ide to dosť dobre.
Chrbát odložíme, môžeme ho pridať do polievky. 
Ja zvyčajne takto spracúvam dve kurence a pečiem iba stehná a krídla. Potom kura odkožíme, odrežem prsia a odkožené trupy dám do polievky. Nemáme radi mastnú polievku, preto kožu do nej nedávam.

Pre začiatočníka je asi lepšie použiť kúpené naporciované kuracie diely. Opláchnuté a osušené diely na doske nasolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme postáť 15 - 20 minút. 
Zapneme rúru na 200°C a dáme do nej rozohriať pekáč, v ktorom sa bude piecť. Kým sa rozohrieva, očistíme cesnak a cibuľu a tú pokrájame na hrubšie pláty. 
Do rozpáleného pekáča vlejeme olej, naň pokladieme kuracinu a vložíme do rúry, kde necháme chvíľu diely opiecť v horúcom oleji. Potom pekáč povytiahneme, lopatkou ich pretočíme a pridáme veľkú lyžicu masla, prihodíme cibuľu a cesnaky a zasa necháme chvíľu v rúre. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou a pekáč prikryjeme. Necháme pod pokrývkou cca 50 minút, potom odkryjeme, v povytiahnutom pekáči ponatierame všetky diely zmesou roztopeného masla a červenej papriky. Vrátime späť do rúry a pečieme odkryté, teplotu znížime na 180°C. Kontrolujeme aj stav tekutiny a občas kura polejeme vypečenou šťavou.
Nožom alebo ihlicou skúsime, či máme mäsko ok a keď áno, tak prípadne dolejeme ešte trocha vývaru (vody, al. vína) a nastavíme rúru na grilovanie. Záver celej prípravy už si postrážime a odsledujeme pri rúre...
tak, pre istotu :-) 
Hotové chrumkavé vyberieme von, aby sa zbytočne nevysušovalo. 
Podávame s ryžou alebo so zemiakmi na akýkoľvek spôsob.




piatok 8. januára 2016

Prešpurácky závitok v smotanovej omáčke

  

   Toto jedlo je veľmi obľúbené všetkými, vždy zostanú takmer vylízané taniere :-), ale ja ho príliš rada nevarím. Má sa robiť z hovädzieho stehna, ale u nás sa to nedá. Môj muž je zarytý odporca hovädziny, i keď párkrát prekvapil a s chuťou spráskal  roštenku a na anglický biftek sa tiež nenechá prehovárať. Okrem toho tento veľký závitok treba umne pozväzovať, aby sa pri opekaní nerozpadával. No a to je teda fuška. 
Pravdaže, dá sa to naučiť. Aj som sa to niekedy učila, ale čo sa často neopakuje, to sa ľahko zabudne. No, najskôr som si veru dôverovala, myslela som si, že keď začnem viazať, vybaví sa mi ten postup, veď som si spomínala, že to bolo jednoduché... :-) Ale čo bolo, už nie je :-) a tak som motala ako taký moták.



Čo na to:

1 kg stehna (najlepšie je hovädzie, veľký široký, dá sa
 dobre rozklepať; alebo bravčové stehno)
        mleté čierne korenie (mčk)
        muškátový oriešok
        soľ
        drvené chilli
        citrón
        olej
3 - 4 vajcia
1a 1/2 cibule
prerastená oravská al. anglická slanina
šunková saláma al. šunka
kápia, horčica
sterilizované uhorky      
olej
1 bobkový list
1 kelímok šľahačkovej smotany
2 -3 KL hladkej múky
knedľa ako príloha

Ako na to:

Mäso rozklepeme na veľký plát, posypeme mletým korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom, pomocou lyžice rozotrieme po celom pláte, stočíme a prikryté odložíme do chlaničky na 2 hodiny (môžeme aj cez noc).
Na druhý deň rozklepneme vajcia do misky, osolíme ich a okorením mčk, nastrúhaným muškátovým orieškom, rozšľaháme . Do panvice dáme trolinka oleja, na malé kocky pokrájanú tučnejšiu časť slaninky a chvíľku ju popražíme. Potom pridáme 1/2 cibule pokrájanej nadrobno a onedlho všetko zalejeme rozšľahanými vajíčkami. S panvicou nehýbeme, necháme tuhnúť ako omeletu. Zhora naukladáme do vajec chudšie plátky slaniny. Keď povrch začne tuhnúť, prevrátime tú dobrotu pomocou plytkého taniera a vrátime späť do panvice. Dopečieme už len chvíľku. 

Plát mäsa si rozložíme na dosku, osolíme ho a sypneme naň podľa chuti drvené chili (môžeme vynechať, to je môj príspevok k pôvodnému receptu :-) ). 
Celú plochu potrieme horčicou, položíme na ňu vajcovú placku, pokladieme šunkovou salámou alebo šunkou, uhorkami a plátkami kápie. Naplnený plát opatrne zrolujeme do rolády a zafixujeme buď motúzom alebo klipsňami na  závitky, ak teda postačia na priemer závitku. 

Zviazaný závitok poriadne poopekáme v rozpálenom oleji. Závitok vyberieme, do výpeku vsypeme nadrobno pokrájanú cibuľu a restujeme. Potom vlejeme hrnček vývaru alebo vody a odvaríme aj zo stien panvice výpek.
Obsah panvice vlejeme do tlakáča, vložíme závitok, podľa potreby a vlastnej úvahy doplníme tekutinu, uzavrieme hrniec a necháme cca 35 minút od natlakovania (pri hovädzom trocha dlhšie). 

Otvoríme tlakáč a zistíme, či je mäso  mäkké. Závitok vyberieme, šťavu prelejeme do normálneho kastróla a znova ju uvedieme do varu. Prilejeme do nej zátrepku zo šľahačkovej smotany a hladkej múky. Pre istotu môžeme zátrepku nalievať cez sitko, aby v omáčke nezostali hrčky. Ale rozhabarkovaním v studenej smotane a s dostatočným predstihom sa tomu dá predísť tiež. Omáčku necháme prevariť, stále miešame, aby sa pri dne neprichytávala. Podľa potreby ju doriedime vývarom alebo vodou. Podľa chuti  ju dosolíme, prípadne dochutíme podľa svojich chuťových buniek (ja som dochutila asi 1/2 PL chilli omáčky) a odstavíme. Po miernom vychladnutí vyžmýkame do omáčky trocha citrónovej šťavy. Omáčka nemá byť úplne kyslá, citrón má byť v súhre s ostatnými ingredienciami, nesmie prerážať. Táto omáčka je naozaj veľmi chutná a keby som jej koľkokoľvek urobila, tak skoro nikdy nie je dosť :-).

Ak chceme mať závitok pekne pokrájaný, treba ho nechať vychladnúť. Krájame ho dobre naostreným nožom. 



Výbornou prílohou k jedlu je knedľa... povedala by som skôr, že jedinou vhodnou prílohou :-) Fakt, bez nej si túto skvelú papenu nevychutnáte.


Recept na knedľu nájdete tu
                                 aj    tu môžete mrknúť
                              ešte aj túto opáčte
                     

nedeľa 3. januára 2016

Vanilkové apetiťácke rohlíčky ( z časopisu Apetit )

     Možno tu na blogu už vanilkové rožteky mám, ale nechce sa mi hľadať a ak tu sú, tak to je recept od mojej mamky. No a tento recept je podľa časopisu Apetit.
Ani som ich pôvodne nechcela robiť, lebo neboli nejako extra v obľube. Mala som však nemletých priveľa orechov a chcela som ich minúť rýchlo a pokiaľ možno jednoducho. Recept som mala založený, tak som ho narýchlo skúsila. Okrem toho som si kúpila silikónovú formu na malé rožteky, tak som si prácu zjednodušila pomocou nej. A bol to veeéľmi fajn nápad. Každý rožtek rovnaký a rýchlo urobené. Po ochutnaní som len skonštatovala, že sú delikátne.


Čo na to:

260 g hladká múka
220 g maslo
160 g mletých orechov
  70 g práškového cukru
    2   žĺtky
na obaľovanie:
práškový a vanil. cukor

Ako na to:

Z múky, masla, orechov, cukru a žĺtkov zmiesime cesto v hlbokej mise a riadne prepracujeme. Misu prikryjeme fóliou a odložíme do chladu na 2 hodiny.
Z cesta odoberáme malou lyžičkou kúsky cesta, ktoré natlačíme do formy na rožteky. Formu netreba nijako vymazávať. Ak nemáme formu, môžeme rožteky tvarovať ručne a klásť na plech s PNP.  Ale je tu aj možnosť použiť plechovú formičku na rožteky. Na  formičku položíme kúsok potravinovej fólie a cesto vtlačíme dnu. Potom na plech s PNP vyklopíme sformovaný rožtek. Ide to celkom rýchlo a vďaka fólii sa na formičku neprilepí a hravo vyklopíme neporušené tvary. Aj takto som ich robila, kým sa časť piekla v silikónke.

Najhoršie vyzerali tie, ktoré som robila klasicky, teda šulček cesta a na plechu ohnúť do tvaru, sformovať. Tieto sa tak trocha roztiahli do šírky. Nie, škaredé neboli, ale tie ostatné boli oveľa krajšie a neroztečené.
Recept ďalej hovorí, že rožteky ešte horúce obaľovať v zmesi práškového a vanilkového cukru. 
To sa mi neosvedčilo, prvých pár kúskov sa pri obaľovaní dolámalo. Takže som ich radšej nechala poriadne vychladnúť na balkóne. Potom také stuhnuté som ich obaľovala a cukrová zmes sa na ne prichytávala celkom fajn.
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...