pondelok 12. februára 2018

Panenka na fazuľkovom kopci


     Bravčovú panenku si pamätám z detstva ako ju robievala moja maminka. Bol to úplne neprekonateľný recept, ktorý ovládam, ale ktorý nikdy nedokážem zreprodukovať. V dnešných časoch už vôbec nie. Chýba mi k tomu jedna základná surovina, a tou je taká tuková "záclonka", blana, ktorá sa volá pobrušnica. Viem, znie to kapánek nechutne, ale keď mamča do nej zabalila tú panenku a dochutila to patričnými koreninami, ani nie dákymi exotickými, a upiekla to, vzniklo jedlo, na ktoré ustavične spomínam. Rozplývalo sa v ústach, bolo jemne pikantné vďaka použitej paprike a iným koreninám, s jemnou cesnakovou príchuťou a perfektným výpekom. Nemám rada tučné, ale tá tuková blana na tejto sviečkovici musí byť, dokonale tam sadne a nakoniec, veď sa tam vypečie dochrumkava...no, jednoducho báseň. 
     Raz sme mali toto jedlo u tety, tešila som sa na maškrtu, no prišlo sklamanie. Presne podľa latinského príslovia, "Keď dvaja robia to isté, nebýva to to isté". Panenka bola uprostred prevŕtaná a naplnená nejakým mletým čudom, ktoré preniklo do celého mäsa i výpeku, farebne to bolo tiež o inom, vôňa celkom iná. Použité koreniny boli vraj rovnaké, no ja som mala problémy zjesť to a dupľu? To v žiadnom prípade! Čosi vo mne so zmyslom pre pravdu chcelo tete povedať, že palec dolu, pokazená panenka, ale nešlo povedať to. Chúďatko, tak sa snažila, no a podobne i ja, môžem sa rozkrájať a neurobím to tak, ako to mám v pamäti. Tak sa už ani nepokúšam. A panenky robievam inak, tak  rôzne ...podľa momentálnej inšpirácie. Hlavná zásada - krátka tepelná úprava!

Čo na to:

bravčová panenská sviečková
olivový olej
mleté čierne korenie (mčk)
sladká červená paprika
worcester
chilli paprika vločky
cesnak podľa chuti
soľ
zelené fazuľky
cibuľa
šampiňóny
oravská slaninka
kúsok masla

Ako na to:

Mäso pokrájame na pásiky, sypneme mčk, paprikou a dobre premiešame, vložíme do plastového boxu, polejeme olejom a znova rukou dobre premiešame. Nesolíme!!! Nádobu uzatvoríme a uložíme do chladničky. Na druhý deň skontrolujeme, prilejeme olej, trocha worcestra a posekaný cesnak (množstvo podľa úvahy). Znova premiešame. Necháme v chladničke až do tepelnej úpravy - čas marinovania 24 - 48 hodín.  

Pokrájame oravskú slaninku na pásiky, cibuľu na kocky a šampiňóny na plátky. V panvici s kvapkou oleja opečieme pásiky slaninky, prihodíme cibuľu a restujeme. Potom pridáme šampiňóny a fazuľku, osolíme, okoreníme mčk a pridáme chilli. Prikryjeme a necháme krátko podusiť. Do odstaveného prelisujeme trocha cesnaku - přiměřeně, aby to malo šmak, ale aby to veľmi nerazilo. Prihodíme ešte oriešok masla a necháme prikryté stáť.

V nepriľnavej panvici s hrubším dnom narýchlo opečieme marinovanú panenku, tuk nepridávame žiadny, keďže sme marinovali v oleji. Mäso jemne osolíme. Kúsky mäsa stále prehadzujeme silikónovou vareškou (alebo drevenou) a čím skôr odstavíme. 

Po odstavení ihneď servírujeme, a to v dvoch vrstvách. Na spodok taniera naložíme zeleninovú časť a naň vrstvu mäsa. Kto chce, môže spojiť obsah obidvoch panvíc a celé to premiešať. Ja to robím takto, lebo manžel to má takto radšej. Ten druhý spôsob považuje za "zababraný" 😀
Ako príloha sa najviac hodia zemiaky či pečené alebo opekané alebo hranolčeky. Ryža byť môže, ale nie je to celkom to pravé zemiakové 😄


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...