utorok 24. februára 2009

Dusené cibuľové rezne

   

Čo na to:

4 ks vykostené karé (prípadne stehno - kýta)
strúhanka
2 vajíčka
2 - 3 PL mlieka
soľ
mleté čierne korenie (mčk)
1 čL sladkej červenej papriky
olej

zálievka:
1 PL horčice
2 PL kečupu
1 čL koreniacej zmesi na steak (alebo len provensálske bylinky)
1 čL posekaného cesnaku
soľ podľa chuti
chilli (pre deti vynechať, pridať do individuálnej porcie)
1 PL masla (al. oleja)
cca 250 ml  zeleninový (al. iný) vývar  (i viac podľa počtu porcií)
okrem toho môžeme (nemusíme) pridať:
kúštik údenej šunky, slaninky

Ako na to:

Mäso nakrájame na rezne, nakrojíme okraje a vyklepeme. Ak sú rezy príliš veľké, prepolíme ich, aby sa nelámali, keď bude jedlo hotové (lebo sú dosť mäkké), ale nie je to podmienka. Pláty mäsa rozložíme na dosku a osolíme a okoreníme mčk.
Potom zoberieme mikroténové vrecko, do ktorého dáme strúhanku a postupne vkladáme dnu rezne, ktoré v strúhanke cez mikrotén vyklepávame (takto nebudeme mať strúhanku po celej kuchyni).

Rozšľaháme vajcia s 3 PL mlieka a trochou soli, dáme rozohriať na panvicu olej. Rezne vyklepané v strúhanke postupne namočíme do vaječnej zmesi, necháme troška odkvapkať a hneď vkladáme do rozohriateho oleja. Opečieme ich (regulovať teplotu)  po obidvoch stranách a vyberieme na holý tanier (teda nie na servítku)

Cibulisko ošúpeme a pokrájame na plátky (bud kolieska alebo polmesiačky), vhodíme do tlakového aparátu, čiže do papiňáku, pridáme výpek z panvice (ak treba, ešte trocha oleja). Cibuľu chvíľu restujeme, pridáme trochu červenej papriky a kúsok pokrájanej šunky ( nie ale tie umelé šunky z agaru a rôznych plnív... to radšej nedajme nič). Zalejeme hrnčekom vývaru a zálievkou, ktorú sme si prichystali. Do tohto základu vložíme mäso, aby bolo trochu prevrstvené cibuľovým základom, prípadne pridáme ešte trocha vody.

Uzavrieme papiňák, počkáme, kým sa v ňom vytvorí dostatočný tlak a nastavíme si kuchynské minútky na 17 - 20 minút.
Zatiaľ si pripravíme vhodnú prílohu - tarhoňu alebo ryžu a zeleninový šalát.
Tlakový hrniec necháme ochladiť cca 5 minút a po odtlakovaní hrniec otvoríme. Hotové mäso je báječne mäkulinké a šťavnaté. Šťavu môžeme na záver  ešte trocha doplniť vývarom, ak treba a prípadne dochutiť podľa vlastných chuťových buniek (soľ, cesnak, chilli alebo kečup, bylinkové vňate). Ja som občas dávala deťom do šťavy kúsok postrúhaného vajíčka natvrdo (ale nepreháňať).



Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...