Asi poznáte Vincenza, talianskeho kuchára, ktorý občas účinkuje v televíznych gastroprogramoch s takým naším slovenským moderátorským šašom. Nedávno som pozerala "Vojnu kuchárov" a Vincenzo varil tieto ravioly. Recept ma nadchol, milujem šampiňóny a taliansku kuchyňu.
Lenže skoro nikdy neviem dodržať recept, takže som ho vylepšila :))))) ) Celé to bolo dobré.
Čo na to:
cesto - 2 vajcia, cca 12 - 14 PL polohrubej múky, 1šampiňón, cca 1/2 dl vody
plnka - 100 g šampiňónov, 1/2 väčšej cibule (alebo 1 malá), 2 strúčky cesnaku, kúsok prerastenej slaninky, 3 plátky šunky, mčk, vegeta, soľ, drvená rasca, pár kvapiek tabasca (alebo niečo iné štipľavé - ak máte radi), 250 g ricotty, 1 vajco
omáčka - 200 g šampiňónov, 1/2 väčšej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 syrokrém (50 g), 2 čL hladkej múky, podľa chuti koreniny - ždibec mčk, mletej rasce, vegety, soli, tabasca, pár lístkov bazalky.
Ako na to:
Na prípravu cesta potrebujeme šampiňónovú vodu - asi v 1/2 dl vody rozmixujeme 1 väčší šampiňón. (Toto som dodržala, ale v ceste to nijako necítiť, akurát že cesto je tmavšie a po uvarení stmavne ešte viac. Takže nabudúce urobím už len s obyčajnou vodou).
Do menšej mixérovej misky dáme 1 vajce, cca 7 PL múky a trocha (asi 1 - 2 PL) šampiňónovej vody. Zavrtíme mixérom, cesto vyklopíme na dosku a rovnakým spôsobom zarobíme ešte jednu dávku cesta
Pripravíme si náplň na ravioly: opečieme slaninku na troche oleja, pridáme 1/2 cibule nadrobno pokrájanej, po chvíli dáme šampiňóny,restujeme, pridáme podľa chuti soľ, vegetu, mčk, rascu, tabasco a dusíme pod pokrievkou cca 5 minút. Odstavíme a pridáme prelisovaný cesnak, pokrájanú bazalku a napokon vmiešame ešte jedno celé vajíčko a ricottu. (Ja som pridala ešte zopár plátkov šunky - pokrájanej na kúsky).
Cesto vyvaľkáme na tenké pláty. Lyžičkou kladieme malé kôpky plnky v primeraných vzdialenostiach...
Na kôpky plnky preklopíme časť cesta a pritlačíme v okolí kôpok
Vykrajovačkou alebo pohárom vykrajujeme raviolky (alebo po slovensky perky) :))
Ich spoje dobre popritláčame, aby sme zabránili vytečeniu plnky pri varení
Vidličkou môžeme urobiť ešte zúbkovanie ( ja mám na pirôžkovanie - vykrajovanie a zlepovanie takú formičku, ale vôbec mi to poriadne nefunguje na takomto rezancovom ceste)
Raviolky vhodíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Keď vyplávu nahor, varíme ešte asi 5 minút. Vyberieme dierkovanou varechou alebo sitkom, dáme odkvapkať a dáme do misy s kúskom masla. Premiešame ich, aby sa nezlepili.
Šampiňónovú omáčku pripravíme veľmi jednoducho - orestujeme cibuľu, pridáme pokrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme, orascujeme a dusíme 5 minút. Potom pridáme polovicu smotany a celý kvádrik syrokrému, (ja som pridala ešte trocha strúhaného syra - tuším švajčiarsky blok - chcela som ho minúť :)) a keď sa roztopili oba syry, doplnila som ešte smotanu, v ktorej som rozšľahala 2 čL hladkej múky. Povaríme a dochutíme podľa seba. Do hotovej omáčky pridáme posekanú bazalku, tabasco (môžme vynechať), dochutíme, ak treba. Nakoniec do omáčky pokrájame zopár plátkov šunky.
Ravioly podávame v šampiňónovej omáčke a posypeme strúhaným parmezánom (ale na najjemnejšom, nie tak nahrubo, ako strúhal môj asistent :-D