nedeľa 15. augusta 2010

Bedla a cibuľové krúžky


Pre mňa je toto jedlo fantastická pochúťka. Mňam, mňam!!! Nie je to síce žiadna zdravá výživa, ale v tomto prípade si s ľahkým srdcom poviem, že sa na to môžem vykašľať. A naložím si plný tanier. Bolo to bo-ho-vééé.
Prosto lahôdka nie každodenná. Už som bedľu nejedla ani nepamätám. Že by to preto? No to je jedno, motýlik bol na hubách a priniesol túto lahôdku.
Prípravu popisovať nejdem, veď trojobal vie urobiť aj malé decko, ale
vymyslela som si tú kombináciu
bedľa - cibuľa a to som mala suuuúpiš nápad ( dobré sa samo chváli :))) . Tak chcem len odporučiť.

streda 11. augusta 2010

Dva záviny - tvarohový a makový





Čo na to:

cesto: 600 g polohrubej múky, 125 ml oleja, 300 ml mlieka, 3PL bieleho jogurtu alebo smotany, 3 plné PL kryšt.cukru, 1 čL soli, 2tabletky celaskonu, 3 žĺtka, 3/4 kocky droždia, trocha rumu
plnka tvarohová: Na 1 závin - 1 vanička tvarohu, 1žĺtko, 1/2 sáčku vanilkového pudingu, práškový cukor podľa chuti, hrozienka,
plnka maková:220 g maku, práškový cukor podľa chuti, 1 dl mlieka, 1 čL škorice
okrem toho: na potretie bielko, mandľové lupienky na posypanie

Ako na to:

Preosejeme múku do misy, urobíme v nej dolinku a vlejeme do nej vlažné mlieko, pridáme všetok cukor a rozmrvené droždie. Necháme stáť v mise prikrytej vrchnákom alebo utierkou. Keď vidíme, že kvasinky vybehli hore, začneme miesiť. Po chvíľke miesenia pridáme olej, soľ, jogurt, celaskony rodrvené na prášok, žĺtky a rum. Miesime aspoň 10 minút, kým nezískame pekné pružné cesto, ktoré sa krásne odlepuje od misy. Potom ho trocha posypeme múkou a prikryjeme misu, dáme kysnúť (cca 3/4 - 1 hodinu... cesto vybehne nááádherne, jedna báseň)

Nakysnuté vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti (budú dva záviny). Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a prekrojíme ho zúbkovaným nožom na dve časti. Na každú časť nanesieme polovicu tvarohovej plnky a rozotrieme ju. Obidve polovice cesta zrolujeme a ich horné konce stlačíme k sebe. Potom obe rolky chytíme a prepletieme ich navzájom. spodné konce zasa k sebe pritlačíme. Celý závin prehodíme na plech s PNP, stočíme do kruhu a spojíme konce.





Potrieme ho zvrchu olejom a dáme ešte pokysnúť na pol hodky. Popicháme ho vidličkou, aby závin pri pečení nepraskol.



Potom cesto potrieme bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C.






Ja som piekla dva plechy naraz, tak som na pečenie použila pizza program s ventilátorom a v polovici pečenia som plechy vymenila. Celé sa to pieklo cca 20 min + 1-2 minútky (som to presne nesledovala, lebo som sa vykecávala s návštevou)

Tu ešte makáč pre manžela, lebo on je makový závislák :))








pondelok 9. augusta 2010

Dvojfarebná knedľa




Čo na to:

450 g múky (polohrubá + hladká...viac polohrubej), 1 žĺtok, necelá 1/2 kocky droždia, 1 rovná čL kryšt.cukru, 1 plná čL soli, 1/4 l vlažného mlieka, 2 PL oleja, 1/2 čL červenej papriky

Ako na to:


Múku dáme do misy, uprostred urobíme jamku a do nej nasypeme cukor, rozdrobíme droždie. Zalejeme to asi polovicou vlažného mlieka a zamiešame. Po malej chvíli pridáme zvyšok mlieka spolu s žĺtkom, osolíme a miesime cesto. Ja robievam trocha redšie cesto, lebo potom je knedľa mäkšia, hebkejšia, a preto som pridala ešte asi dve lyžice vody (to odoka) , miesime aspoň 7 - 8 minút, aby sa cesto čo najviac prevzdušnilo. V tejto fáze môžeme dať už cesto prikryté kysnúť niekam na teplé miesto, pravdaže ak chceme jednofarebnú knedľu.

Ja som si práve ku koncu miesenia spomenula na tú dvojfarebnú knedľu z relácie Bez servítky a keďže v našej kuchyni sa farbičky nenachádzajú, skúsila som miesto farbiva červenú papriku. Rozpustila som ju v oleji (no vlastne som len dala papriku na 1/3 cesta, ktoré som oddelila od pôvodného a priliala k tomu olej). Toto farebné cesto som ešte trocha premiesila, aby sa paprika rozptýlila a olej tomu dosť pomohol.

Obidve cestá dáme vykysnúť (asi 30 - 40 minút). Na pomúčenú dosku vyklopíme biele cesto, rozvaľkáme valčekom na obdĺžnik. Farebné cesto tiež vyvaľkáme a nemusíme sa s tým nijako babrať. Capneme ho na biele cesto, trocha ho na ňom ponaťahujeme a celé pevne stočíme. V polovici závin prekrojíme a konce trocha stiahneme dole, upravíme. Rukami sformujeme do požadovaného tvaru a prikryté utierkou necháme ešte podkysnúť cca 10 min.

Do hrnca dáme vodu asi do výšky 3 cm, vložíme dnu parák a vyložíme ho papierom na pečenie (knedle potom naraz vytiahneme za rohy papiera). Keď voda vrie, vložíme dnu knedle, zatvoríme a stiahneme teplotu na minimum. Po 20 minútach sú knedle hotové. Po vybratí ich popicháme a povrch potrieme olejom.
Nekrájame hneď, nech sa trocha aklimatizujú na okolie :)) a potom pokrájame niťou.

Papriku v knedle cítiť len minimálne. Ja som tieto knedle robila k plnenej paprike a pasovalo to k sebe :)




piatok 6. augusta 2010

Slivkové gule zo zemiakového cesta


 Čo na to:

500 g zemiakov uvarených v šupke,
2 vajcia,
10 PL mlieka,
rovná čL soli,
polohrubá múka dľa potreby ( u mňa asi 12 vrchovato naplnených PL ako základ cesta + cca 4 ďalšie PL) slivky


na pomastenie: maslo
na posypanie: mak, práškový cukor podľa chuti
zmes kryštálového cukru a ml. škorice - na obalenie kyslejších sliviek pred plnením do cesta - nie je to nutné, ale je to dobré - dnes 6.8. 2013 som vyskúšala :-)

Ako na to:

Zemiaky v šupe umyjeme a dáme variť. Vychladnuté ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Dáme na pomúčenú dosku, osolíme, pridáme celé vajcia, premiešame a postupne pridávame mlieko a múku.



Cesto je spočiatku lepivé, nepríjemné, ale následným hnetením s múkou sa to zlepšuje.



Pracujeme rýchlo.


Vyhnetené cesto rozdelíme na dve, tri časti a sformujeme z nich valčeky


Slivky dobre umyjeme pod tečúcou vodou a vyutierame ich dosucha



Z valčekov cesta odkrajujeme primerane veľké kúsky




ktoré dobre pomúčime a rozvaľkáme alebo len roztlačíme na placku




Do nej vložíme slivku a trpezlivo sa snažíme zabaliť ju do cesta, aby sa spoj neotvoril




Uff, uff! Slivky boli akési velikánske, takže po zabalení to boli guliskáááá :)))


Tých som ugúľala asi 7 - 8 a potom mi napadlo, že som slivky mohla prepoliť :-/
takže zvyšné som robila už také ( Prepolené slivky pred zabalením obaľujeme v zmesi kryštálového cukru a mletej škorice - je to potom eňo-ňuňo :-) dnes som to robila)


Gule varíme v osolenej vode 7 minút. Vyberieme, necháme odkvapkať a vložíme do misy, v ktorej máme pripravené maslo. Prikryjeme, aby sa maslo rýchlejšie roztopilo a potom ich varechou v mise jemne popreháňame, aby sa všetky pomaslovali.


Okrem gúľ som ušolichala z cesta aj zopár šúľancov, ktoré som v surovom stave zabudla odfotiť. Ale tu sú po uvarení spolu s guľami, pred posypaním


Posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom



Dobré jedlo je to. Čudujem sa, že mi veľmi nechutilo, keď som bola malá. Teraz sme mali pri papkaní hrče za ušami :D :D




pondelok 2. augusta 2010

Ravioly so šampiňónovou plnkou


Asi poznáte Vincenza, talianskeho kuchára, ktorý občas účinkuje v televíznych gastroprogramoch s takým naším slovenským moderátorským šašom. Nedávno som pozerala "Vojnu kuchárov" a Vincenzo varil tieto ravioly. Recept ma nadchol, milujem šampiňóny a taliansku kuchyňu.
Lenže skoro nikdy neviem dodržať recept, takže som ho vylepšila  :))))) )  Celé to bolo dobré. 

Čo na to:

cesto - 2 vajcia, cca 12 - 14 PL polohrubej múky, 1šampiňón, cca 1/2 dl vody

plnka - 100 g šampiňónov, 1/2 väčšej cibule (alebo 1 malá), 2 strúčky cesnaku, kúsok prerastenej slaninky, 3 plátky šunky, mčk, vegeta, soľ, drvená rasca, pár kvapiek tabasca (alebo niečo iné štipľavé - ak máte radi), 250 g ricotty, 1 vajco

omáčka - 200 g šampiňónov, 1/2 väčšej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 syrokrém (50 g), 2 čL hladkej múky, podľa chuti koreniny - ždibec mčk, mletej rasce, vegety, soli, tabasca, pár lístkov bazalky.

Ako na to:


Na prípravu cesta potrebujeme šampiňónovú vodu - asi v 1/2 dl vody rozmixujeme 1 väčší šampiňón. (Toto som dodržala, ale v ceste to nijako necítiť, akurát že cesto je tmavšie a po uvarení stmavne ešte viac. Takže nabudúce urobím už len s obyčajnou vodou).
Do menšej mixérovej misky dáme 1 vajce, cca 7 PL múky a trocha (asi 1 - 2 PL) šampiňónovej vody. Zavrtíme mixérom, cesto vyklopíme na dosku a rovnakým spôsobom zarobíme ešte jednu dávku cesta


Pripravíme si náplň na ravioly: opečieme slaninku na troche oleja, pridáme 1/2 cibule nadrobno pokrájanej, po chvíli dáme šampiňóny,restujeme, pridáme podľa chuti soľ, vegetu, mčk, rascu, tabasco a dusíme pod pokrievkou cca 5 minút. Odstavíme a pridáme prelisovaný cesnak, pokrájanú bazalku a napokon vmiešame ešte jedno celé vajíčko a ricottu. (Ja som pridala ešte zopár plátkov šunky - pokrájanej na kúsky).


Cesto vyvaľkáme na tenké pláty. Lyžičkou kladieme malé kôpky plnky v primeraných vzdialenostiach...



Na kôpky plnky preklopíme časť cesta a pritlačíme v okolí kôpok



Vykrajovačkou alebo pohárom vykrajujeme raviolky (alebo po slovensky perky) :))


Ich spoje dobre popritláčame, aby sme zabránili vytečeniu plnky pri varení


Vidličkou môžeme urobiť ešte zúbkovanie ( ja mám na pirôžkovanie - vykrajovanie a zlepovanie takú formičku, ale vôbec mi to poriadne nefunguje na takomto rezancovom ceste)



Raviolky vhodíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Keď vyplávu nahor, varíme ešte asi 5 minút. Vyberieme dierkovanou varechou alebo sitkom, dáme odkvapkať a dáme do misy s kúskom masla. Premiešame ich, aby sa nezlepili.


Šampiňónovú omáčku pripravíme veľmi jednoducho - orestujeme cibuľu, pridáme pokrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme, orascujeme a dusíme 5 minút. Potom pridáme polovicu smotany a celý kvádrik syrokrému, (ja som pridala ešte trocha strúhaného syra - tuším švajčiarsky blok - chcela som ho minúť :)) a keď sa roztopili oba syry, doplnila som ešte smotanu, v ktorej som rozšľahala 2 čL hladkej múky. Povaríme a dochutíme podľa seba. Do hotovej omáčky pridáme posekanú bazalku, tabasco (môžme vynechať), dochutíme, ak treba. Nakoniec do omáčky pokrájame zopár plátkov šunky.



Ravioly podávame v šampiňónovej omáčke a posypeme strúhaným parmezánom (ale na najjemnejšom, nie tak nahrubo, ako strúhal môj asistent :-D


utorok 27. júla 2010

Pletenky s celozrnnou múkou


Čo na to:

100 g hladkej múky,
100 g celozrnnej pšeničnej múky,
300 g hladkej chlebovej múky T650,
5 PL majonézy,
1 kopcovitá čL soli,
1 kop. čL cukru,
300 ml mlieka,
PDP,
3/4 kocky čerstvého droždia,
ľanové semienka, resp. iné obľúbené semienka na posypanie

Ako na to:

Obidve hladké múky preosejeme do misy, pridáme celozrnnú múku a prášok do pečiva (PDP), poriadne premiešame.
Do nádoby DP nalejeme mlieko, pridáme majonézu a vsypeme múčnu zmes. Uprostred vyhĺbime malú dolinku, do ktorej nasypeme cukor a rozdrobíme naň droždie. Soľ nasypeme do jedného rohu nádoby a spustíme program CESTO (DOUGH). Počas miesenia po zaznení signálu DP prisypeme ľanové semiačka (alebo aké kto chce).

Po skončení programu cesto vložíme do misy a ručne alebo hnetačom dobre prehnetieme. Prikryjeme a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme do valca a ten rozkrájame na 8 - 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok extra ešte prehnetieme v rukách, pomúčime, sformujeme do bochníčka a necháme stáť na doske ešte pol hodiny, môžeme ich prikryť čistou utierkou, aby neobsychali.


Bochník rozkrojíme na tretiny


a cestíčka zošúľame na šúľce rovnakej dĺžky cca 15 - 18 cm


Konce všetkých troch spojíme a ak chceme mať pletienky ozdobené semiačkami, šulce natrieme bielkom a husto posypeme semiačkami, spletáme



Na konci opäť šulce spojíme v jednom bode, koniec môžeme troška založiť. Kladieme na plech s PNP a necháme ich ďalej v kľude a na teplom mieste.




Šupneme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 15 minút (závisí od konkrétnej rúry. Ja som si pridala ešte ventilátor). Po vybratí z rúry môžeme pečivo natrieť studeným mliekom.



Vyšlo mi 9 pletienok (tu sú tie 3 posledné kusy)


Mňamka na raňajky


pondelok 26. júla 2010

Chutná plnená panenka


 

 Čo na to:

600-700 g br. panenky ( môže byť aj karé) , 1 cibuľa, klobása, oštiepok,šunka, bazalka, tabasco, soľ, mčk,

na trojobal: hladká múka, vajcia, strúhanka, provensálske bylinky, olej na vyprážanie,

na omáčku : 1 PL masla, trocha oleja, 3 čL hladkej múky, 1/2 kocky kuracieho bujónu, 1 čL vegety, 5 - 6 lístkov bazalky, 2 strúčiky cesnaku


Ako na to:

Panenku umyjeme, osušíme a odblaníme.


Panenku nakrájame na hrubšie ( 3 - 4 cm ) kúsky, ktoré potom narežeme uprostred, ale nedokrojíme ich celkom


Potom ich naklepeme, osolíme, okoreníme mčk a poprskáme tabascom.



Zoberieme plátky šunky, ktoré kladieme na panenku tak, aby nám prikryla prípadné trhlinky, otvory v mäsku.



Na prednú polovicu plátku uložíme kúsok oštiepka, bazalky, kúsok cibule a kúsok klobásy. Druhú polovicu plátku preložíme na náplň


a špáradlami spojíme okraje.


Pripravíme si múku na obaľovanie, vajcia roztrepeme a rozšľaháme s mliekom (na 1 vajco 1 PL mlieka) . Zmiešame strúhanku a provensálske byliny.



Naplnené panenky obalíme v múke, vo vajciach rozšľahaných s mliekom a napokon v strúhanke zmiešanej s provensálskymi bylinkami.


Vypražíme ich v horúcom oleji a vyložíme na servítku kvôli odsatiu prebytočnej mastnoty.

V panvici rozpustíme maslo, pridáme trocha oleja


hladkú múku, trocha popražíme.



Pridáme pol hrnčeka vody, bujón, mčk, rozmiešame, povaríme a dochutíme vegetou. Upravíme si hustotu omáčky podľa potreby - bude asi treba trocha zriediť, ešte minútku povaríme a odstavíme.



Bazalkové lístky pokrájame nadrobno a pripravíme si cesnak (buď rozsekáme nadrobno alebo prelisujeme), premiešame a vložíme do omáčky.

Panenku na tanieri servírujeme so špargľou alebo zelenou fazuľkou preliate bazalkovo-cesnakovou omáčkou.