piatok 29. júla 2011

Cestoviny zapečené so zeleninou

Ak máte nadbytok úrody zeleniny v záhrade, niekedy človeku už dochádzajú nápady ako ju spotrebovať, uskladniť, zmysluplne ju využiť. Skladovať tieto produkty je dosť často celá veda, a tiež problém s miestom, ošetrovaním a tak. Mne príde najnormálnejšie zmrazovanie. Ale kapacita
mrazničky tiež nie je nekonečná a preto treba miestom šetriť. Podusená predpripravená zelenina však nezaberie taký objem ako surová.
Preto mi napadlo zmraziť ju podusenú a popri tejto práci prišlo aj k príprave obeda. A aby to bolo jednoduchšie, tak zložkou pripravovaného jedla bola spracúvaná zelenina. Takže vznikli tieto cestoviny.




Čo na to:

400 g cestovín, trocha oleja
1 cukina stredne veľká, 1 baklažán
1 cibuľa, 4 - 5 strúčikov cesnaku
1 zelená paprika, 3 - 4 paradajky
150 ml šľahačkovej smotany
soľ, mčk, bazalka, 1 bujónkocka
100 g strúhaného syra, 1 encián


Ako na to:

Cestoviny (napr. penne) uvaríme v slanej vode. Na oleji orestujeme cibuľu, cesnak a prihodíme na kúsky pokrájanú zeleninu. Osolíme, pridáme mčk a dusíme pod pokrievkou. Pridáme trolinka vody a bujónkocku. Keď je zelenina mäkká, pridáme do nej smotanu a rozmixujeme (ponorný mixér postačí). Ja som to mixla len tak medium, nechcela som úplnú kašu.
Cestovinu zmiešame so zeleninovou zmesou, pridáme na kocky pokrájaný encián, trocha strúhaného syra a bazalka by nezaškodila, ale ja som nemala. Všetko zmiešame a uložíme do zapekacej nádoby v tenšej vrstve. Posypeme zvyšným syrom a dáme zapiecť do rúry alebo do grilu.

P.S : po vychladnutí a opätovnom zohriatí je to ešte lepšie ako za čerstva... A dokonca to chutí
i za studena. Trocha mi to pripomína lasagne... samozrejme také bezmäsité.

utorok 26. júla 2011

Domáce pečivo s kváskom


Čítala som, že pečivo i chleby zarobené s kváskom, sú oveľa jemnejšie a nadýchanejšie. Tak som to chcela vyskúšať. Kvitujem, že keď sa už babrem s kváskom, môžem ho využiť i viackrát. Jeho životnosť je 7 - 10 dní... umiestnený v uzavretej nádobe - v chladničke. Údajne sa dá aj zmraziť... To som ale ešte nevyskúšala.

P.S. 8.6.2014 - ospravedlňujem sa za zbytočne mätúce informácie, ale v čase písania tohto príspevku som ešte vôbec nemala relevantné informácie o kvásku a čím sa líší od kvásku (toho obyčajného s droždím) a už vôbec som nemala tucha o rôznych tzv. štartéroch cesta - prefermentoch, old dough - starom ceste, bige, poliš, apod.  Takže v skutočnosti je toto pečivo robené metódou old dough - starého cesta. Ale vtedy som to ešte nevedela.



Čo na to:


3 dl vlažnej vody, 2 PL oleja,
2 čL soli, 2čL cukru,
2PL zemiakovej kaše v prášku,
20 dg kvásku,
10 dg ražnej múky,
10 dg celozrnnej múky,
30 dg hladkej múky pšeničnej,
2dg čerstvého droždia

Kvások:  prefermentačný                        
50 dg hladkej múky T650,
350 - 400 ml vlažnej vody,
1čL cukru, 1čL soli,
10 g čerstvého droždia

Ako na to:


Kvások musí stáť aspoň 12 hodín, takže ho pripravíme deň vopred. Z hore uvedených prísad na kvások vymiesime vo veľkej mise cesto a prikryté ho necháme stáť 12 hodín niekde na linke, kde nebude veľmi prekážať. Cesto najprv super vykysne, ale nevšímame si ho a potom, po tých 12 hodinách je už také spľasnuté. A také to má byť. Cesto z misy preložíme do uzatvárateľnej nádoby - mne sa zmestilo do nádoby s objemom 1 liter.


Do nádoby domácej pekárne dáme suroviny podľa obvyklého postupu a spustíme program "cesto". Po chvíli pridáme odvážený kvások a necháme mašinku fachať.




Cesto vyložíme na pomúčenú dosku, sformujeme ho, rozkrojíme na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkáme a rozkrojíme na 4 rovnaké časti. Z nich sformujeme bagety





Druhú polovicu cesta rozkrájame na 8 - 9 rovnakých častí, prehnetieme v ruke a sformujeme ich




Vtlačíme im kaiserkové znamenie. Dá sa to urobiť tvrdšou stierkou na cesto, ale to dlho trvá. Takže si môžeme pomôcť krájačom na jablká



Pred pečením ich potrieme vajíčkom rozmiešaným s mliekom a posypeme semienkami či soľou.
Plechy s pečivami necháme na sporáku podrásť ešte aspoň 20 minút, kým sa rozkúri rúra (či trúba?) :-)


Pečieme pri 200 °C cca 20 minút




Ľahký šalát z kuracích prsíčok

Tento šalát robievam vtedy, keď sa občas s mužom moceme po nákupoch, doma nenavarené... Tak kúpime grilované kury so sebou. Lenže grilované prsia sú dosť suché, takže to nik nechce. Ale v tomto šaláte sú tie prsíčka úplne iný level :-)





Čo na to:

1 pár grilovaných (pečených) odkožených kuracích pŕs
1 väčšie jablko, 1 stredná cibuľa, 1 strúčik cesnaku
1 - 2 paradajky, 1/2 konzervy ananásu (aj s nálevom)
cca 4 PL majonézy, 1 malý biely jogurt alebo 2 - 3 PL kyslej smotany
soľ, mčk, citrónová šťava (všetko podľa chuti)

Ako na to:

Prsia zbavíme kože a pokrájame ich na väčšie kocky (malé by sa pri miešaní rozdrvili) a vhodíme do misy. Pridáme nakrájanú cibuľu, jablko postrúhané na hrubšom slzičkovom strúhaku, trocha citrónovej šťavy, paradajky pokrájané na menšie kocečky, osolíme, pridáme mčk a rozotretý cesnak. Ešte pridáme majonézu, jogurt alebo smotanu a 1/2 ananásového kompótu (dobrý je aj broskyňový - broskyne bez šupiek). Premiešame a postupne prilievame kompótový nálev, aby sme dostali primeranú hustotu šalátu a na záver ešte dochutíme (soľ, korenie, pažítka) podľa seba. Vychladený šalátik je výborná osviežujúca letná večera a chutí aj malým deťom...

nedeľa 24. júla 2011

Cukina s paradajkami zapekaná v grile so syrom a smotanou

Toto jedlo vzniklo vďaka Janke vegetariánke, našej dnešnej nečakanej návšteve :-) Bola to totálna improvizácia, ale budúci týždeň bude mať reprízu. Napadlo mi, že by sa do toho hodili aj šampiňóny...



Čo na to:

Pre 1 osobu:1/2 mladej cukiny,
1 paradajka,
2 strúčiky cesnaku,
3 PL paradajkového pretlaku,
2 čL marhuľového džemu,
pár lístkov bazalky,
mčk, soľ, hladká múka,
3 PL údeného syra,
2 PL kyslej smotany,
olivový olej

Ako na to:

Cukinu nakrájame na kolieska hrúbky asi 0,5 cm, osolíme a posypeme mletým korením z obidvoch strán a obalíme v hladkej múke




Kolieska opečieme na oleji

V miske zmiešame 3 PL pretlaku s marhuľovým džemom, štipkou soli a mčk a prelisovaným cesnakom, dobre zamiešame.


Do ohňovzdornej nádoby dáme trocha oleja a rozložíme pokrájanú paradajku, na ňu potom cukinové kolieska




Rozotrieme na ne ochutený paradajkový pretlak a pridáme trocha natrhanej bazalky.



Postrúhame syr a zmiešame ho s trochou kyslej smotany, môžeme ochutiť soľou a mčk a zmes navrstvíme na predcháddzajúcu paradajkovú (syra i smotany mohlo byť kľudne aj menej).
Pofŕkame troška olivovým olejom a dáme do grilu. Neviem presne, ako dlho, len som občas skontrolovala skutkový stav.... "baj očko" to mohlo byť tak 12 minút...



Hotové... voňavé... jednoducho ma prešla chuť na rezne, ktoré sme mali na obed...