Tento dobrý guláš som uvarila podľa receptu z televízie Paprika. Guláš varil Maďar, aj vysvetľoval jednotlivé fázy postupu. To sa mi páči najviac na kulinárskych programoch, keď majster svojho remesla aj vie, čo robí a prečo to robí... Podobne vysvetľuje veci aj Polreich, český kuchař, ktorého mám rada alebo skoro najradšej v našej zemepisnej šírke :-) Upresňujem, že preto, "že umí!"a jeho nadávky mám na háku :-)
Teda späť k tomuto receptu... dodržala som výnimočne skoro všetko :-) akurát miesto feferónky som dala chilli, lebo som nemala tie feferóny a ešte prídavok cesnaku na konci bol môj prínos do tohto receptu :-). Ale myslím, že to je ok. Bola som prekvapená, že do toho Maďar nenapchal kopu rajčín, ale fajn, keďže som mala len cherry a tie by mi bolo ľúto variť. Takže Vám predkladám túto verziu maďarského gulášu, ktorý chutil božsky
Čo na to:
1 kg hovädzieho na guláš (najlepšie krk, glejovka-resp. močing),
3
cibule,
6 strúčikov cesnaku,
2 čL ml.sladkej papriky,
1/2 čL mčk,
1/2 čL
mletej rasce,
1/4 čL celej rasce,
1 PL majoránky,
1 chilli paprička,
1 -
2 ks zelenej papriky,
2 čL paradajkového pretlaku,
soľ,
na zahustenie 1
postrúhaný zemiak alebo 2 čL hladkej múky rozmiešané s trochou studenej
vody
Ako na to:
Umyté, osušené mäso zbavíme blán a prípadne i tuku. Pokrájame na väčšie
kúsky.
Cibuľu a trochu cesnaku pokrájame a dáme restovať na olej.
Časť
cesnaku necháme na záverečné dochutenie. Cibule by mala byť rovnaká kopa
ako mäsa. Na cibuľu dáme restovať mäso.
Opekáme ho čo najrýchlejšie pri
vysokej teplote, aby sa čím skôr uzavreli póry, preto mäsko aktívne
miešame.
Keď je už poriadne orestované, pridáme koreniny.
Opäť
restujeme, aby sa všetky kúsky pekne obalili a osmahlo sa i korenie, len
to nesmie dlho trvať (aby nezhorkla paprika). Pridáme zelenú papriku a
chilli papričku.
Taktiež pridáme pretlak, restujeme a osolíme.
Týmto sa
nám urobila krásna šťavička.
Ale keďže ideme dusiť, musíme pridať
potrebné množstvo vody.
Uzavrieme vrchnák tlakáča a necháme dusiť. Čas
dusenia v papiňáku pre rôzne druhy mäsa (či mias :-) ? ) je orientačný,
takže budeme musieť experimentálne zistiť pre to naše aktuálne mäsko.
Moje mäsko sa dusilo 50 minút.
A bolo krásne mäkulinké a šťavnaté
(Bohužiaľ, musím priznať, že nebolo kúpené u nás, ale u južných susedov.
U nás kúpené bolo na pohľad pekné, ale dusila som ho oveľa dlhšie, kým
zmäklo a nebolo také dobré :-( takže kvalita mínus )
Guláš po
otvorení tlakáča ochutnáme,
šťava zhustla od rozdusenej cibule, ale ak
chceme viac šťavy, pridáme potrebné množstvo horúcej vody a dochutíme
ju.
Zahustíme pridaním jemne postrúhaného zemiaka alebo pridaním
zátrepky z malého množstva vody a múky. Pridáme majoránku a pár minút povaríme. Dochutíme už len
prelisovaným cesnakom.
Podávať môžeme aj so zemiakmi alebo s ryžou, alebo s pečivom