štvrtok, 5. decembra 2013

Kuracia kapsa


     Nerada pečiem kuracie prsia, lebo ich neviem upiecť tak, aby boli šťavnaté, ale pritom málo kalorické.
Vyprážaniu sa trocha vyhýbam, resp. obmedzujem vyprážané jedlá, aj keď nám všetkým chutia. No a šalát z nich nechcem robiť stále. Tak som si vymyslela takýto spôsob prípravy - duseno - pečené. Nevysmejete ma niekto, ak som objavila už objavené? :-) Alebo sa zasmejte, veď smiech je užitočný, pomôže okysličiť telo:-)

Čo na to:

4 kuracie prsia
mleté čierne korenie
korenie na steak
tymián
grilovacie korenie
zopár plátkov chudšej slaniny
6 - 7 čL bryndze
veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
soľ
olej
1/2 citróna

cestíčko:
1 vajíčko
3 - 4 čL hladkej múky
1 čL gustinu (al.solamyl)
trocha mlieka (2 -3 PL)
soľ
červená paprika mletá (1/2 čL)

trošilinka oleja (1 čL)
tymián

Ako na to:

Kuracie prsia opláchneme, osušíme a ostrým nožom urobíme v mäse pozdĺžnu kapsu. Ide to celkom dobre, len treba dávať pozor, aby sme sval neprerezali alebo nenatrhli. Najlepšie je prsíčko pritláčať zhora plochou dlane a nedorezať až do úplného špicu svalu (myslím ten zúžený koniec prsíčka). Ja som otvor chcela čo najmenší a robila som ho z tej strany, kde je mäso najhrubšie. Takže som nôž opatrne posúvala dnu hlbšie a hlbšie smerom ku špicu pŕs a potom trocha do bokov. 
 
Keď sme si už teda urobili vo vnútri mäska kapsu, tak do nej niečo dáme. Kuracie prsia sú suchšie mäso, tak ich vyplníme slaninkou. Odkrojíme si vhodný pozdĺžny, nie príliš tenký rez slaniny (môže byť aj anglická) a vopcháme ju do kapsy. Slaninu lepšie vopcháme dnu, keď je studená, stuhnutá.

Potom mäso posypeme zmesou korenín, ktoré sú uvedené vyššie a vložíme do uzatvárateľnej dózy, kde jednotlivé kúsky mäsa pokvapkáme citrónovou šťavou a pár lyžicami oleja. Každý kúsok musí byť poolejovaný, ale nemá to celé plávať v oleji. Nesolíme, aby zbytočne nevytekala šťava. Navrch každého  kúska mäsa položíme plátok slaninky (nemusí byť, ale neskôr sa dajú využiť pri pečení zemiakov). Nádobu uzavrieme a dáme do chladničky, do nasledujúceho dňa.

Na druhý deň si pripravíme bryndzu, cibuľu a špáradlá. Malou lyžičkou vložíme bryndzu do kapsy


  a nakoniec vložíme ešte kúsok cibule (nie plátky, tie by sa vkladali dosť zle). Otvor uzatvoríme špáradlom. 


  Ak sa vám pri plnení (alebo pri rezaní kapsy) "podarilo" urobiť nežiadúci otvor v mäse, tak otvor spichneme špáradlom ...Mne sa to "podarilo" v dvoch prípadoch :-) pri plnení.
Jednotlivé kúsky na doske troška posypeme múkou a necháme chvíľu stáť, kým si pripravíme cestíčko.

 
Cestíčko urobíme z uvedených ingrediencií. Všetko spolu vyšľaháme, aby hmota nebola hrudková. Tymián dáme až keď je cestíčko hotové.



Na sporáku necháme v panvici rozohriať trocha oleja. Prsíčka vkladáme do cestíčka a hneď dáme do panvice. 

Dobre ich opečieme a opečené vložíme do zapekacej misy alebo do pekáča. 


Podlejeme buď vývarom alebo vodou s rozmiešaným bujónom. Objem vývaru je asi 1,5 dl a môžeme doň pridať lyžičku horčice a dobre rozmiešať. Kus cibule, ktorý zvýšil pri plnení pŕs, pokrájame na plátky, rovnako aj cesnak naplátkujeme a rozhodíme do pekáča k mäsku. Prikryjeme alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 200°C, pečieme asi 20 minút.


Podávame so zemiakmi alebo s ryžou a zeleninovým šalátom.


Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...