štvrtok 28. marca 2013

Dlhé rožky (recept od Táničky)


     Musím sa k niečomu priznať. Azda si to aj niektorí všimli (alebo že by nie?), no ja nie som možno celkom v poriadku. Mám takú úchylku... čerstvé rožky, chrumkavé bagety, mňamkové ciabbatty, voňavé chlebíky...
v poslednej dobe ešte aj kvások... ražný kvások! 
     Muž mi hovorí : "Zas ťa prišla navštíviť Peko Máňa"? (to chce byť akože pekománia) ...
Dnes som mala trocha času, tak som hupla sem na blogspot... k Čistinke . Páni moji, skoro mi oči vypadli, keď som zbadala tie veľké rohlíky....  Rýchlo som to prečítala a poď ho do kuchyne zarábať cesto... teda
pardon... nahádzať suroviny do pekárne. Áno, chcela som dodržať recept. Pekne poctivo som všetko navážila dľa predpisu, šupla som to do DéPé a zrazu mi blyslo hlavou, že mám párdňový kvások, ktorý sa pokúšam živiť, prikrmovať... Zakladala som ho len v nedeľu večer, takže ešte nemá silu, je mladučký a slabý. Ale podľa direktív sa každý deň musí polovica odobrať a vyhodiť...alebo teda nejak inak použiť. Tak ja som ho použila. No rýchlo som šupla z toho kvásku k cestu v DéPé... Bolo treba prisypať trocha múky, lebo si to žiadalo. No a od tej chvíle som sa trápila myšlienkou, že som zhovadila Čistinkine rožky, až kým som do nich nezahryzla :-)  Boli v pohode :-) a ešte v akej?! :-)
 

Čo na to:

250 ml voda
20 g droždie
1 lyžica kávová zmesi: hnedého cukru+ 1/4 lyž. zomletej kávy (sladenka)
1 lyžica kávová cukor
1 lyžica polievková soľ
4 lyžice polievkové olej
300 g hladká múka
150 g polohrubá múka
na posypanie: hrubozrnná soľ + celá rasca

Ako na to:

Do DP dáme suroviny v uvedenom poradí a program cesto.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 dielov. Každý kúsok vyvaľkáme na obdĺžnik.
Zmotáme rožky.
Dávame ich na plech, postriekame rozprašovačom s vlažnou vodou a posypeme soľou a rascou.
Necháme na teplom mieste,  napr. v rúre vyhriatej do 50 stupňov, kde máme vložený hrnček s horúcou vodou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov cca 20 minút. Tesne pred pečením ich  postriekame vodou.
Upečené vyložiť na mrežu, aby nezvlhli. Zhora pomocou štetca potrieť mliekom.




Že vraj, načo zasa pekárčim, keď v mraznici je chlieb a aj kúpené rožky?
Nuž na to, milý môj, že som stará feťáčka, ktorá musí mať svoju dávku pekárskych vôní, zvuk drviacej sa pečivovej kôrky a tiež chuťovým pohárikom treba dať, čo majú radi. 
Hehe, že zbytočné, vraj to nepojeme... a za chvíľu tie prvé štyri rohlíčiská zmizli... tri vďaka tebe, môj honey!:-) Teda ale fakt , dobré ste boli, rohlíčiská! :-) 
     Tie, čo zvýšili, na mňa pokukujú, požmurkávajú, aby som sa dala zlákať... Ale nie! Vydržím to, vydržím do rána a potom ich svorne zlupneme.



 Recept je báječný, rožky sú delikátne :-)



nedeľa 17. marca 2013

Kokosové buchtičky (recept od čistinky)



Toto famózne jedlo nedokážem popísať tak, aby som nepoužila samé superlatívy. Niekto by si potom mohol pomyslieť, že nekriticky vychvaľujem svoje dielo...  Nie, ozaj nie. Recept na túto lahôdku má na svojom blogu Tánička, ja som sa ním  inšpirovala. Naozaj v y n i k a j ú c e !

Čo na to:


Cesto:
400 g polohrubá múka
50 ml olej
200 ml mlieko
1 vajce
20 g droždie
1 lyžica cukru
štipka soli

Zálievka: 400 ml mlieko
100 g maslo

Posýpka:
100 g práškový cukor
1 vanilkový cukor

Ako na to: 

Cesto na buchtičky pripravíme v DP klasicky ako bežné kysnuté cesto. Bohužiaľ, robila som iba z polovičnej dávky.
Cesto rozdelíme na 4 valčeky a tie pokrájame na malé buchtičky.


Tie ukladáme do hlbšieho pekáča s PNP.
Zakryjeme utierkou a v teple necháme ešte kysnúť. Rúru nastavíme na 200°C.
Pred vložením do rúry buchtičky zalejeme zálievkou,
 ale vlievame ju postupne, počkáme aby sa zálievka rozliala pomedzi škáry naukladaného cestíčka. Buchtičky by mali byť ponorené v zálievke asi do 4/5-tín.


Potom buchtičky posypeme posýpkou - ja som časť cukru nahradila kokosom, lebo nemám rada presladené veci

Cukru som nedala až tak veľa, ale pridala som kokos... teda posypané cukrovo-kokosovou zmesou.


Pekáč dáme do rúry a pečieme pri 200°C asi 20 minút a potom pri 180°C dopekáme, kým sa mlieko nevsaje a zvrchu sa neurobí krustička.. asi 30 minút.
    
Zvláštne bolo sledovať buchtičky pri pečení, ako vybehli z toho mlieka a rástli a nádherne kokosovo zaváňali... vyzeralo to nádejne... mala som z toho super náladu :-) veď keď sa darí.. :-)



Kým sa pečú buchtičky,  robíme  krém. Po otvorení plechovice kokosového mlieka som bola v pokušení ho len tak vymaškrtiť, ale odolala som. 

A veru som dobre urobila, lebo krémik z neho je ako mana nebeská... a keď som pridala rum, tak... no paráááda... a pozerám, buchtičky už takmer hotové. Kým som pripravila stôl, tak už boli. Tu sú na fotke... chutné, chrumkavé krásavice s krustičkou a cestíčko ako páperie...
  

Kokosový krém:                       
400 ml kokosové mlieko
100 g cukor
1 lyžica kukuričného škrobu
50 ml rumu
50 g maslo

Kokosové mlieko s cukrom a škrobom privedieme k varu, krátko povaríme, odstavíme, pridáme rum a zjemníme maslom. Pritom krém stále šľaháme metličkou. 


Krém nie je hustý, je to vlastne omáčka na dukátové buchtičky.
Buchtičky servírujeme s týmto famóznym krémom.


 Naozaj skvelá dobrôtka.

piatok 15. marca 2013

Špaldové rožky

     Stále skúšam, vymýšľam, prispôsobujem... kombinujem rôzne recepty na pekárske dobrôtky. Vďaka tomu je pečivo vždy trocha iné. Aj malá odchýlka spôsobí zmenu chute. Ale to je predsa normálne. 
Zdá sa, že pri týchto zostanem, lebo nám chutili úplne výnimočne. To ale neznamená, že nebudem robiť aj iné :-)  No ale tieto teraz vedú a viem, že dlho budú. Také rožky v obchode nekúpite. Tak si ich upečte :-)


Čo na to:

250 ml vlažnej vody,
3 PL oleja,
300 g múky T650,
100 g špaldovej múky 
70 g múky celozrnnej pšeničnej,

2 čL soli, 1 čL kryšt. cukru,
1/3 kocky droždia, 2 ks Celaskonu (á 100mg),
1/2 čL drvenej rasce, 2 čL majoránky,
semienka na posypanie (slnečnica, rasca, ap.)

Ako na to:

Suroviny dáme do nádoby DP v uvedenom poradí a spustíme program CESTO. 
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto mierne prepracujeme a rozdelíme na dve časti.
Každú z nich rozvaľkáme do tvaru kruhu , rozdelíme na 6 častí a vzniknuté trojuholníkové výrezy vyformujeme do tvaru rožkov.
Poukladáme ich na plech s PNP a dáme ešte pol hodiny kysnúť na teplé miesto (dala som ich do rúry zohriatej na 40°) 
Nakysnuté rožky vyberieme z rúry, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme na sporáku, kým si rúru nastavíme a vyhrejeme na 220°C. 
Pred pečením rožky potrieme slanou vodou, posypeme (ak chceme) nejakými semienkami a soľou a dáme piecť. 
Pri 220°C pečieme 10 minút, potom teplotu znížime na 180°C a dopečieme cca 5 minút.
Po vybratí z rúry ich buď poprskáme trocha vodou alebo pomocou štetca natrieme . 
Necháme ich vychladnúť na mriežke. 


štvrtok 7. marca 2013

Domáca šunka



   Ak si niekto z vás začne ťukať na čelo, čím by chcel naznačiť, že som šiši , ak doma vyrábam šunku, keď si ju môžem kúpiť v ktoromkoľvek obchode, tak brzdite :-) 
Nie je to vonkoncom to isté. Veď si len spomeňte, koľkokrát sa vám stalo, že ste na panvicu dali plátky toho, čo ste považovali za šunku a pár sekundičiek potom ste mali na panvici zoškvŕknutú prilepenú hmotu zmenšenú na tretinu. Veď sa len pozrite na zloženie kúpeného výrobku ... tie smiešno-smutné percentá mäsa, z ktorého pozostáva "tá vec" nútia človeka premýšľať o tom, čo za čudá tvoria to zvyšné percento. A keď vidíte že agar, idete googliť a ten zvyšný chemický koktail vám aj tak už nič nevraví ani po vygúglení. Radšej do podrobností neísť .-(  .
Niekoho z toho chytí aj zúfalstvo a prestane tie veci jesť i kupovať. Hlavne, keď má malé dieťa alebo zdravotné problémy.
Tak prečo si neurobiť šunku doma, keď to je dosť jednoduché a dosť nenáročné, ale hlavne vieme, čo jeme!


Čo na to: 


1 kg bravčového mäsa (stehno, pliecko)
15 g soli, 
10 g rýchlosoli 
1 PL práškového cukru
1 dl studenej vody
na obalenie: paprika



Ako na to:


Mäso najprv umyjeme, osušíme a odblaníme ho. To je asi najväčšia piplačka v celej príprave šunky. 
Oplatí sa ale dať si túto námahu, predsa nechceme pri jedení šunky vyťahovať spomedzi zubov nejaké motúzy blán. Potom mäso pokrájame na menšie kúsky - cca 2 x 2 cm (aj menšie) a dáme ho do misy. 

Odvážime si dôležité suroviny - soľ a rýchlosoľ. Rýchlosoľ je dusitan sodný, patrí medzi tzv. éčka (E250), ale má dôležitú funkciu. Bez rýchlosoli by sme miesto šunky dostali len dosť nevzhľadnú hnedošedú hmotu. Vďaka nej získa šunka peknú farbu. Priemyselne spracovaná šunka jej obsahuje ďaleko viac. 
Cukor rozpustíme vo vode. ( V žiadnom prípade cukor nevynechať. Je dôležitý kvôli tomu , aby šunka nevoňala ako kus vareného mäsa).
Obidva druhy soli vysypeme na mäso a rukami premiešame. Postupne pridávame cukrový roztok a stále premiešavame. Voda musí vsiaknuť do mäsa a nielen to. Intenzívnym premiešavaním sa z mäsových kociek uvoľňuje bielkovina, hmota sa postupne stáva lepkavou. Premiešavanie je dôležité kvôli konzistencii šunky, aby sa pri krájaní nerozpadávala, ale držala pekne tvar. Po dôkladnom premiesení misu s mäsom prikryjeme fóliou a dáme do chladničky 2 dni odležať. Každý deň však kocky dôkladne premiesime.

Na plnenie šunky do šunkovaru si zaobstaráme sáčky na tlačenku alebo sa uspokojíme s kvalitnou fresh fóliou. 
Z mäsa v mise odoberiem cca 1/3 množstva a vhodíme ho do mixéra. Krátko ho mixneme a pridáme ho späť ku kockám. Všetko zasa pekne dôkladne premiesime. (Kto chce, môže časť mäsa zomlieť na mäsovom mlynku - je to finta od bývalého pracovníka šunkárne, ktorá tiež napomôže celistvosti a štruktúre hotového výrobku ). 
V tejto chvíli môžete, ak chcete, pridať do šunkovej zmesi aj nejaké bylinky alebo jemné koreniny. Ja som nepridávala teraz. 

Kúpila som si takýto šunkovar. Je hliníkový, ale dnu ide tá fólia, takže je to ok.




Do sáčka lyžicou nakladáme mäsovú zmes, spodnú stranu "rukáva" založíme alebo zaviažeme a vložíme do šunkovaru. Je fajn, že tlačenkové vrecko má rovnaký priemer ako nádoba šunkovaru a tiež je pevnejšie ako napr. mikroténové. Vrecko v primeranej výške odstrihneme, okraje môžeme len pozakladať a pripevníme vrchnák s pružinou. 
(Kto nemá šunkovar, rozprestrie na stôl kus fresh fólie a mäsovú zmes navrství na ňu do tvaru valca. Zrolujeme, pričom sa snažíme  odstrániť vzduchové medzery medzi kockami a konce fólie dobre zatočíme. Zaviažeme ich a pre istotu ešte vložíme do mikroténu, ktorý utesníme, zaviažeme).

Šunkovar (alebo ak máme  šulec vo fólii a mikroténe) vložíme do nádoby s vodou zohriatou na 80 °C a túto teplotu udržiavame asi 1,5 hodiny. (Nesmie vrieť). Čas tepelnej úpravy určuje hmotnosť šunky ( na 1 kg mäsa 1,5 hodiny). Ja som vodný kúpeľ s šunkovarom vložila do rúry, nastavila som teplotu a v určenom čase som vybrala. Potom je dôležité šunkovar riadne ochladiť v studenej vode. Neotvárame ho, šunku necháme aspoň pol dňa v chladničke. 
Potom šunku vyberieme z nádoby šunkovaru. 



Šunku, ktorú sme varili vo fresh fólii, z nej vyberieme a udržiavame ju v čistom mikroténovom sakli. 
Povrch šunky môžete obaliť v mletej červenej paprike, alebo môžete šunku zaúdiť (ak viete ako na to a máte skúsenosti).

Ja som tentokrát ubrala soľ, dala som trocha menej a potom som ľutovala, bola málo slaná. No časom sa akosi uležala a zdá sa mi už lepšia. Deťom alebo tým, čo menej solia, to nebude prekážať. (Ale podľa predpisu má byť v šunke 2,5 % soli).

 No a môžem vám potvrdiť, že keď som z nej robila "ham and eggs" , tak sa v panvici nezmŕštila ani neprilepila a nerozpadla :-D 
Jo...a ak by ste si ju chceli zmraziť, úplne v pohode. Po pomalom postupnom rozmrazovaní bude celkom rovnaká... žiadna zmena ako pri kupovanej šunke.

No a musím ju pochváliť... po troch dňoch je už výborná.


11. 12. 2017
Tak som minulý týždeň dostala "záchvat" energie a po dlhšom čase a prečítaní istého článku *) som sa zasa pustila do výroby šunky. Musím sa priznať, že nie s ktovie akým úspechom. Hotová šunka bola suchá. 
Šunkovar som napechovala na maximum, ani sa nedal zatvoriť. Tak som potom predsa len bola nútená odobrať časť mäsa bokom, ale mohla som odobrať aj viac. To malé množstvo som zabalila do fresh fólie a utiahla len tak rukou. Šunkovar zatvoril manžel ledva, ledva. 
Pri varení som merala teplotu celý čas, takže dôvod suchosti asi nebude vo varení. Predpokladám, že dôvodom bolo asi to prílišné stlačenie. Ten malý kúsok vo fresh fólii bol totiž úplne fajn. 
Ďalšou chybou bola priveľmi znížená hmotnosť dusitanovej soli. Znížila som ju na 5 g a evidentne to nestačilo na doružova vyfarbenú šunku. Tak predpokladám, že 5 g dusitanu je minimálna dolná hranica na 1 kg mäsa. Bohužiaľ :-( 



*) https://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/etiketa-kvalita-sunky.html

streda 6. marca 2013

Bagety MŇAM


     Zasa som raz dostala  chuť na dobré čerstvé pečivo, ktoré krásne chrumká pri každom zahryznutí a vonia až do susedov... no, mňam! Som asi závisláčka, čo už ? :-)
No a inšpirácia na tieto bagety je z českého portálu toprecepty od vychýrenej pekárky cathleen, ktorá s pečivami a chlebmi vie čarovať :-)


Čo na to:

Na preferment:
150 ml vlažnej vody,
150 g hladkej múky špecial,
2 g droždia (čerstvé),
1 čL cukru

Ďalej:
150 ml vody,
1 čL cukru,
35 g oleja,
2,5 čL soli,
50 g ražnej múky,
300 g pšeničnej hladkej múky T650,
10 g čerstvého droždia

Na potretie: (nič z toho nie je povinné, stačí potrieť len vodou)
trocha vaječného bielka,
1 PL mlieka,
hrubá soľ,
rôzne semienka

Ako na to:


1) Suroviny na preferment vložíme do misy a ručne vymiesime. Prikryjeme a necháme stáť 10 - 12 hodín
    pred výrobou bagiet ( najlepšie večer predch. dňa)
2) Do nádoby DP nalejeme vlažnú vodu, olej, pridáme preferment, potom obidve múky a do jedného z
     rohov soľ a do druhého rozmrvené droždie s cukrom.
3) Spustíme program CESTO
4) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, v rukách ho prehnetieme a rozdelíme na 4 časti.
5) Z každej časti sformujeme šúľky bagiet a dáme ich na plech s PNP kysnúť asi 30 - 40 min, zakryté
    utierkou



 6) Pred pečením bagety nakrojíme žiletkou alebo ostrým nožom a potrieme zmesou vyšľahaného bielka s
      mliekom a môžeme posypať obľúbenými semienkami alebo soľou podľa chuti (ale nie je to nutné)
7)  Bagety dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme ich 15 minút, potom znížime teplotu na 170°C
     a ešte chvíľu dopekáme ( u mňa 7 minút so zapnutým len spodným ohrevom)



     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...