Konečne som sa rozhýbala a zbavila sa kváskovej letargie. Posledný kvások som si obľúbila a keď mi pošiel, bola som smutná. Ako keby zomrelo domáce zvieratko. Potom som sa už nevedela odhodlať založiť si nový kvások. Znova som sa vrhla na literatúru a študovala si, čo a ako treba s tými kváskami, ako sa oň treba starať, čo mu spievať a tak... :-) .
No tak som si pred týždňom založila znova. Vlastne to bolo na veľkonočný pondelok, takže môj kvások je veľkonočný :-). Dúfam, že tentokrát mi vydrží dlhšie ako mesiac :-)
Kto pestuje kvások, tak vie, že časť kvásku sa musí vyhadzovať alebo nejako minúť. No a tento nádherný nový kvások tak senzačne voňal a taký bol pekný, že som nemala srdce časť ho vyhodiť. Trocha som ho dala aj do pizzového cesta a pizza bola úúúúplne úplne famózna. Tak som si povedala, že by sa hodil aj do bagiet...
Čo na to:
45 g ražný kvások325 g voda
500 g hladká múka
2 PL olivový olej
2 čL soľ
2 čL melasa
1 čL hnedý cukor
1 čL rasca
1 čL ľan
12 g čerstvého droždia
ďalej:
trocha múky na posypanie dosky
trocha tuku na vymastenie bagetovej formy
voda počas pečenia
Ako na to:
Droždie, hnedý cukor, melasu a časť vlažnej vody spolu rozmiešame a vlejeme do misy s preosiatou múkou a so soľou.
Ražný kvások spojíme so zvyšnou vlažnou vodou, dobre premiešame a tiež nalejeme do misy.
Rukou pomaly spracúvame, premiešavame. Keď hnetenina vsiakla všetku tekutinu a v mise už nemáme voľnú múku, pridáme za dve lyžice olivového oleja, ale kľudne môže byť aj iný olej alebo bravčová masť. Hneteninu ešte chvíľu mágame, dlávime, aspoň kým hnetenina pohltí olej. Ale už to ide zreteľne ľahšie.
A keď vás to prestane baviť, dáme cesto na starosť domácej pekárni (DP). Pred koncom programu miesenia prihodíme ľan a rascu... alebo aj nie, to záleží na tom, čo nám chutí.
Po 1,5 hodine, keď skončí program CESTO, tak ho vyberieme a vyklopíme na pomúčenú dosku. Jemne ho preložíme a sformujeme, stierkou ho rozdelíme na 3 časti a necháme chvíľu postáť.
Zatiaľ zapneme rúru na minimálnu teplotu a pripravíme si bagetovú formu alebo ak nie ten, tak obyčajný plech s papierom na pečenie, na ktorom urobíme 2 záhyby kvôli oddeleniu jednotlivých bagiet.
Po 5 minútach státia (alebo aj 10-tich) časti cesta spracujeme naťahovaním, vaľkaním (múčime) do tvaru bagety a uložíme ich do formy alebo do papierových "postieľok", ktoré sme im pripravili na plechu.
Vložíme ich do slabučko vyhriatej rúry na dokysnutie cca 15 - 20 minút.
Plech s bagetami vyberieme, položíme na sporák a prikryjeme utierkou, kým sa vyhreje rúra na 210°C.
Potom ich vložíme do spodnej tretiny rúry a na spodok rúry dáme nádobu s horúcou vodou kvôli vytvoreniu dostatočného množstva potrebnej pary.
Upečené ihneď postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Bagetky sú senzačnej chuti, sú nadýchané a ľahučké a super chrumkavé. Nádherný zvuk vydávajú, keď ich krájate, alebo keď ich papkáte... .-)