tag:blogger.com,1999:blog-4927773040938217452.post3299784081941271200..comments2024-01-10T16:12:52.547+01:00Comments on motýlia :) vareška: Ražný chlieb kváskový Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/18166306739141979881noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-4927773040938217452.post-71527962876906034552018-10-01T22:55:45.857+02:002018-10-01T22:55:45.857+02:00Dobrý večer,
ja si myslím, že najskôr to bolo asi...Dobrý večer,<br /><br />ja si myslím, že najskôr to bolo asi teplotou pri pečení, ktorá by mala byť vysoká, aby ako sa hovorí, dostal peceň teplotný šok. Ak ho budete robiť znova, tak skúste pri vyššej ...210 sa mi vidí naozaj málo na tento ražný chlieb. A čo sa týka kysnutia, tak neviem, kedže som to nevidela...toto je vždy háklivý krok na odhadnutie správneho nakysnutia. Mám skúsenosť takú, že ak sa objem zdvojnásobí, ide o prekysnutú záležitosť. Aj v ošatke ked nechávam a robím prstový test, tak cesto nikdy nemá dvojnásobný objem. No a u tohto ražného vždy nechávam, aby vybehol 1 centi nad okraj ... s použitím uvedeného množstva surovín. <br />Ešte mi napadlo, že kedy ste ho krájali? Ak priskoro, tak možno preto bol vlhký. Mal by sa krájať odstáty chladný asi až po 12 hodinách, lebo po upečení je štruktúra raž.chleba riadne gélovitá...a musí sa počkať na stuhnutie tých gélov. Počas státia sa vlhkosť aj vyparuje čiastočne aj sa vstrebáva. <br />Bohužiaľ, presne vám teda neviem povedať dôvod, prečo sa vám to stalo, ale dosť možná je aj kombinácia týchto faktorov.<br />To pečenie si treba vychytať, aké podmienky vo vašej rúre sú najvhodnejšie, ale začnite najskôr s vysokými teplotami a opatrne znižujte... dajte mu zhora alobal, aby sa nespálil..<br />Veľa zdaru :=)<br /><br /><br />niginahttps://www.blogger.com/profile/02347642893379018156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4927773040938217452.post-32623648778433033212018-09-30T11:16:59.642+02:002018-09-30T11:16:59.642+02:00Dobry den, chcem sa spytat, robika som tento chleb...Dobry den, chcem sa spytat, robika som tento chlebik podla vasho receptu ale z polovicnej davky presne ppstup.dodrzany, netusim kde nastala chyba chlebik mi zvrchu prepadol a vnutri uplne mokry. Robila som ho predtym aj podla seba, 350g muka 370g voda sol rasca 1PL kvas zmiesala nechala 12-14h v chladnicke potom 1-2h vonku a este finalne kvasenie min 4h vo forme a tiez bol vlhkejsi a mal.mokru ciaru odspodu hoci zo spodu znel duto....je mi to zahada lebo krasne zdvojnasobil objem, prekvasny nebol lebo sa nadherne dvihol a nebol vobec kysli, skor mi pride ze akoby nedokvaseny alebo slaba teplota lebo som ho piekla asi 50min na 210st. dakujem za kazdu radu, inak chlebik chutovo uzasnyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4927773040938217452.post-43084596561668916162018-02-09T22:13:37.865+01:002018-02-09T22:13:37.865+01:00Dobrý večer, Kája :-)
nejde o rozvar, ale o rozk...Dobrý večer, Kája :-) <br /><br />nejde o rozvar, ale o rozkvas. Kvások sa pridá do vody a pridá sa aj múka, ten kvások to celé množstvo rozkvasí. Rozkvas sa potom použije do cesta na chlebík, vykvasí to. S kváskom to ale trvá dlhšie ako s droždím, ale máte prírodný produkt. Droždie sa vyrába umelo a kvasí ešte aj v črevách. <br />Tento chlieb mi naháňal strach, ale pretože aj kysne aj sa pečie vo forme, je jeho výroba ďaleko jednoduchšia ako pri bežnom pecni kysnutom v ošatke, pečenom na kameni. Treba sa osmeliť a skúsiť to. Pekný víkend vám želám :-)niginahttps://www.blogger.com/profile/02347642893379018156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4927773040938217452.post-18413513495855132592018-02-08T18:25:56.386+01:002018-02-08T18:25:56.386+01:00Dobrý den, na ten chlebíček, bych měla velkou chuť...Dobrý den, na ten chlebíček, bych měla velkou chuť, ale nevím ani co je rozvar, takže bych ho asi neupekla.<br />Moc Vás zdravím z Čech.<br />KájaAnonymousnoreply@blogger.com