Čo na to:
40 dg pečene (môže byť bravčová, ale ja to robím z kuracej),4 vajcia,
2 dl šľahačky,
2dl oleja (alebo lepšie kačacej či husacej masti),
1 čL soli,
1čL vegety,
1/2 čL mletého čierneho korenia
Ako na to:
Z pečene odstránime blanky a všeliaké tie nechutné čudá belavej farby. Roztopíme si masť, aby sme si mohli odmerať 2 dl (alebo dajte aj "baj očko", keď bude menej, bude diétnejšia). Všetky ingrediencie hodíme do mixéra a poriadne rozmixujeme. Medzitým si rúru vyhrejeme na 200°C. Rozmixovanú hmotu nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a dáme do rúry na 30 minút. Po vybratí necháme vo forme vychladnúť, neskôr vyklopíme a z paštétky stiahneme papier.P.S. Množstvo soli spolu s vegetou sa mi zdá priveľké, lepšie daťoniečo menej.
P.S. Paštétku robievam vo forme srnčieho chrbta, ale vždy sa bojím, že hmota pri pečení pretečie cez okraj, a tak formu plním iba do 3/4. V rúre to vyzerá krásne, no keď ju vyberiem von, pri chladnutí povrch trocha popuká a paštétka klesne. Ten popukaný povrch veľmi nevadí, lebo pri servírovaní je to vlastne spodok a pukliny nie sú nijak výrazné, ale štve ma, že to vždy klesne. Tak ak niekto viete, kde robím chybu, pls. povedzte mi to. Vďaka.
No a konečne som zistila, kde som robila chybu s paštétou. Treba ju piecť pri 150°C asi 40 - 45 min. Ani nepraskla, ani neklesla... a je báječná. Do kelu s tou francúzskou, ktorú predávajú v Terne za 16 euráčov. Tejto sa nevyrovná.
sasanka, to si ešte nezažila dni, keď sa mi podobne "darí". Čo chytím do ruky, to sa nevydarí... Neviem čo s tým, ale asi nič. A o tej paštéte popremýšľam, ešte je príliš zavčasu, aby si to odo mňa chcela:)
OdpovedaťOdstrániťgerma, napadlo ti nieco v suvislosti s "pokleskom" mojej pastety? :))
OdpovedaťOdstrániťnenapadlo:( Ale po dovolenke vyskúšam a ozvem sa.
OdpovedaťOdstrániťVdaka za zaujimave informacie
OdpovedaťOdstrániťveru neskoro som si všimla,že menej soli by bolo lepšie
OdpovedaťOdstrániťsoli menej a dobré je miesto oleja ,ak je dať husaciu alebo kačaciu masť
OdpovedaťOdstrániťAsi ste si zle prečítali text. V texte som uviedla po vyskúšaní receptu, že použiť menej soli...
OdpovedaťOdstrániťA v ingredienciách na samom začiatku receptu uvádzam, že je lepšie dať masť kačaciu al. husaciu...Je to podobnejšie kačacej viac a tým aj chutnejšie. Asi vám to nejako ušlo, že to tam je :-)
Moja bývalá kolegyňa, od ktorej mám recept, ju robieva len s olejom. Ale to je naozaj vec vkusu. Ja keď nemám kačaciu, husaciu masť, tak paštétu ani nerobím.
Dúfam, že inak vám chutila :-)