piatok 27. februára 2009

Šampiňónový špíz


Čo na to:

asi 20 ks šampiňónov, 10 - 15 dg tvrdého syra (napr. eidam), 1/2 póru, 10 - 15 dg šunky (najlepšie vcelku), 1 vajco, 4 PL hladkej múky, strúhanka, soľ, mčk, 1/2 - 1 dl mlieka, olej
(šunka sa samozrejme dá vynechať)


Ako na to:

Šampiňóny umyjeme pod tečúcou vodou a súčasne stiahneme hornú šupku z hlavičky. Nenechávame ich nasiaknuť vodou. Potom z nich krútivým pohybom odstránime stopky. Syr i šunku nakrájame na hranoly cca 1,5 x 1,5 x 0,5 cm (alebo viackrát preložíme plátkovú šunku ) . Spodnú časť očisteného póru nakrájame na 0,5 cm kolieska.




Všetko striedavo napichujeme na špajdle.




Nožičky šampiňónov zomelieme alebo posekáme. Z vajca, hladkej múky, mlieka a soli vyšľaháme omeletové cestíčko, do ktorého vmiešame posekané šampiňóny.




Špízy namáčame v cestíčku a hneď dáme do strúhanky, ktorú máme na papieri (neotáčame špízom, otáčame papier so strúhankou).




Kladieme do horúceho oleja a rýchlo vypražíme z dvoch strán. Položíme na papierové utierky, aby vsiakli prebytočný olej.

1 komentár: