sobota 28. marca 2009

Koložvárska kapusta




Toto jedlo ja veľmi nemusím, takže ho ani veľmi nerobievam. Ale mali sme návštevu a oni to majú radi. Je to podľa mojej maminy, tak som teda skúsila.

Čo na to:

800 g kyslej kapusty,
800 g bravčového pliecka,
250- 300 g ryže,
2 nožičky klobásy,
veľká cibuľa,
8 strúčikov cesnaku,
červená ml. paprika,
štipľavá paprika al. čili, čierne ml.korenie,
soľ,
1 kyslá smotana a 1 dl smotany na varenie (10%),
vegeta


Ako na to:

Ryžu opláchneme, osolíme, uvaríme do polomäkka.




Mäso očistíme od tučných častí (muž dotrepal krkovičku, tak polovica išla preč) , pokrájame na menšie kocky a dáme dusiť na spenenú cibuľu, opaprikujeme, okoreníme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme domäkka.
Keď je mäso mäkké (asi tak po 25 min v tlakovom hrnci), necháme ho trocha schladnúť a časť z neho pomelieme. Pridáme ho k ryži i so šťavou a premiešame.





Kyslú kapustu opláchneme, vyžmýkame (ak je veľmi kyslá) a pokrájame ju. V kastróle opečieme na kocky nakrájanú oravskú slaninu, pridáme trocha masla a kapustu. Osolíme ju a trochu podusíme ( asi 10 min), ak je treba, pridáme ždibec cukru.

Kým sa dusí kapusta, pokrájame klobásu, z ktorej sme dali dole šupku.

Vymastíme pekáč,



na dno rozložíme polovicu kapusty




a rovnomerne pokryjeme pokrájanou klobásou.



Na toto navrstvíme ryžovo-mäsovú zmes,




potom pridáme zvyšné dusené mäsové kocky




a prikryjeme druhou polovicou kyslej kapusty.
V miske rozmiešame kyslú smotanu a smotanu na varenie a polejeme celý povrch jedla



v pekáči. Dáme do rúry a necháme zapekať pri 200°C asi 30 minút.




1 komentár:

  1. to je oblubene jedlo mojej svokry a ich rodiny. nastastie moj muz netrva tolko aby som to varila.tak to jedavame iba u nich. je to dost pracne :-P

    OdpovedaťOdstrániť