Karfiol je naša obľúbená zelenina a keď je sezóna karfiolu, treba byť karfiolovým. My sme. Karfiol klasicky vyprážaný, karfiolové krokety, zapekaný so syrom a variácie polievok sú dobroty, ktoré nie sú ani časovo náročné. Preto im holdujeme :)) Ale úplne najviac milujeme karfiolové polievky.
Aj TU pozri druh karfiolovej polievky
Karfiolová polievka/ Karfiolová s hráškom
Čo na to:
1 menší al. stredný karfiol (podľa počtu jedákov), 2 mrkvy, veľká cibuľa, 2 stredné zemiaky, cca 15 dg hrášku (čerstvý al. mrazený) , soľ, zopár guliek čierneho korenia, 3 PL oleja, 1 vajíčko, asi 3 PL detskej krupice, kocka bujónu (pre mňa je úplne univerzálny slepačí al. zeleninový) ale som tentoraz mala iba hovädzí, petržlenová vňaťAko na to:
Očistíme a umyjeme zeleninu, mrkvu buď nakrájame alebo nastrúhame, pokrájame zemiakyCibuľu nakrájame nadrobno a dáme restovať na olej. Keď cibuľa nadobudne sklovitý výraz,
dáme k nej restovať mrkvu pokrájanú alebo postrúhanú. Miešame a vieme, že to je dobré pre výzor našej polievky a kvôli beta karoténu v mrkve. (A vitamín je rozpustný len v tukoch). Prihodíme aj ďalšiu zeleninu a restujeme.
Osolíme len trocha, dáme korenie a podlejeme vodou do výšky zeleniny. Zakryjeme a necháme dusiť domäkka.
Zatiaľ si pripravíme krupicové halušky na zavarenie do polievky.
Vajíčko roztrepeme do misky, rozšľaháme ho
a pridávame krupicu.
Miešame, môžeme pridať i trocha vody a necháme postáť. Pripravme si ju radšej trošku redšiu, lebo státím dosť zhustne. (Halušky nechceme mať tvrdé).
Keď je zelenina mäkká, prilejeme toľko horúcej vody, koľko potrebujeme na polievku primerane hustú a vložíme bujónovú kocku. Halušky zavaríme hneď, ako začne polievka vrieť. Buď ich pretláčame cez haluškár alebo naberáme lyžicou a sformujeme. Necháme chvíľu povariť a odstavíme.
Do hotovej polievky vložíme posekanú petržlenovú vňať.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára