utorok 1. decembra 2009

Kapustové strapačky - halušky s kyslou kapustou





Čo na to:

veľa horúcej vody na varenie halušiek + 1 PL soli

cesto: 600g zemiakov,
400 g polohrubej múky,
1 vajíčko, 2 čL soli,
aspoň 1dcl mlieka, voda podľa potreby

0,75 kg kyslej kapusty,
1 stredná cibuľa, 4 PL oleja (masť),
kúsok údenej slaniny, soľ,
cukor (nemusí byť, alebo podľa chuti), mčk

 Na posypanie opražená  slanina.

Ako na to:


Surové zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky,




Zemiaky postrúhame strúhadlom na jemnejšom vrúbkovaní , alebo jednoducho ich vhodíme do mixéra a mixneme ich na kašu




  Rozmixovanú kašu vlejeme do misy, pridáme múku,




vajco, mlieko a 2 čL soli, zamiešame varechou a ak je cesto husté, pridávame vodu.


Skúška cesta - varechu postavíme do cesta a keď takmer dokáže v ňom stáť, je cesto akurát :))




Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a pripravíme si haluškár (na pretláčanie cesta) , misu (do nej budeme dávať precedené halušky), sitko na vyberanie halušiek z vody (bez ucha, aby nám nebránilo pohodlne vyberať halušky z hrnca).


 A ešte si vopred prichystáme  do panvice nakrájanú slaninku na praženie, ktorú použijeme až na záver.



Takže si ju len rozpražíme a dorobíme ju neskôr.

Do vody dáme aspoň 1 PL soli a cez haluškár pretrieme cesto do vriacej vody. Dbáme na to, aby voda v hrnci neustále vrela, aby sa halušky nelepili na dno




Halušky vyplávajú na povrch, občas ich zamiešame a necháme chvíľočku povariť . Vyberieme ich sitkom, dáme pod tečúcu vodu a opláchneme, scedené vysypeme do misy. (Ak halušky servírujeme okamžite, nie je potrebné ich preplachovať tečúcou vodou. Sú lepšie. Inak preplachujeme, lebo sa zlepia).



   Kapustu opláchneme (podľa kyslosti môžeme i vyžmýkať) a pokrájame na menšie kúsky. Cibuľu pokrájame a dáme speniť na olej spolu s nadrobno pokrájanou údenou slaninou (môže sa pridať i celá údená koža, potom sa vyhodí). Pridáme pokrájanú kapustu, soľ, (cukor) a miešame, restujeme. Po chvíli pridáme malé množstvo vody (cca 1 dl) , prikryjeme a dusíme. Pred dodusením okoreníme mčk. Keď je kapusta mäkká, pomiešame ju s uvarenými haluškami.
Vrch každej porcie ozdobíme rozškvarenou slaninou.



4 komentáre:

  1. Batrflaj, normálne mi tečú sliny ako nášmu 4nohému kamarátovi:-))) Toto je jedno z mojich najobľúbenejších jedál a dokonca ho robím rovnako ako ty. Moja svokra totiž dáva na strapačky surovú kapustu. Packa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. chachachaaa :)) dobrééé, Batrflaj má na to lidi :))
    Ale oki, aby som bola spravodlivá, musím priznať, že ošúpal zemiaky, podal mi kapustu a aj ju umyl :))

    Čo sa týka surovej kapusty, to nechápem, ani som o tom ešte nepočula. Veď to musí byť dosť tvrdé, nejako to snáď rozseká?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...neviem posúdiť ja som ich nejedla. Ona žije na Morave a jej zelí je trocha iné ako naše. Je mäkšie a veľmi voňavé - dáva do neho o.i. aj kôpor. Packa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, tak uz sa tesim ked toto skusim... :) super stranka, velmi sa mi paci pa Hana

    OdpovedaťOdstrániť