Čo na to:
bravčové mäso (vhodné na rezne)soľ
mleté čierne korenie
chilli paprika
piri-piri omáčka (alebo niečo podobné)
mexiko korenie
slaninka
cibuľa
sušené rajčiny
zelená paprika
kúsok masla
troška rozmarínu
2 strúčiky cesnaku
vývar (alebo bujónkocka)
syr (ementál, švajč. blok ap.)
olej
2 čL solamylu
Ako na to:
Mäso nakrájame na rezne, vyklepeme, osolíme, okoreníme mčk a necháme chvíľu odležať .Zatiaľ si pripravíme nasledovné - sušené rajčiny, chilli, pirri - piri, mexiko korenia,
pokrájame slaninu a cibuľu,
Na panvicu dáme napred slaninu, aby pustila tuk a neskôr pridáme cibuľu (trocha oleja pridáme len v prípade, že tuku v panvici je málo) a spolu ďalej restujeme.
Vrátime sa k rezňom, ktoré dochutíme horeuvedenými štipľavinami
a občas kontrolujeme obsah panvice, aby cibuľa neprihorela. Pridáme troška masla, mexiko korenie, soľ, mčk a chilli, prípadne aj troška worchestra,
čerstvý rozmarín nasekaný (alebo aj sušený) , ešte chvíľu porestujeme a
po chvíli už odstavíme, dochutíme prelisovaným cesnakom. Dáme bokom trocha schladnúť.
Odstáte rezne potrieme zmesou z panvice (tak, aby sa ušlo na všetky rezne) a plníme sušenou rajčinou, kúskom syra a kúskom zelenej papriky
Plátky mäsa skrúcame tak, aby náplň nevypadla, zopneme ihlicami alebo špáradlami.
V panvici rozohrejeme olej a závitky zo všetkých strán opečieme, aby sa uzatvorili póry v mäse.
Potom ich vyberieme na tanier, výpek vlejeme do tlakáča, pridáme olej (alebo nepridáme, závisí od toho, koľko nám ho zostalo vo výpeku), vložíme cibuľu pokrájanú nahrubo, orestujeme a povkladáme závitky.
Zalejeme vývarom (alebo prevarenou vodou s bujónkockou), uzavrieme tlakáč a dusíme cca necelej 1/2 hodiny (vody len toľko, aby sa mäso nepripieklo, neskôr si množstvo šťavy upravíme).
Po otvorení tlakáča zistíme, že závitky sú fajn mäkké, takže ich povyberáme von
a upravíme šťavu (Najprv vyberieme a vyhodíme pásiky kožky zo slaniny, ktoré som tam dala kvôli vôni :-)
Šťavu dochutíme soľou a koreninami podľa vlastnej chuti, vhodíme do nej pokrájané sušené paradajky a prípadne ešte dolejeme trocha tekutiny (ak treba).
V pohári rozmiešame 2 čL solamylu asi v 1 dl studenej vody a vlejeme do vriacej šťavy. Necháme povariť cca 5 - 10 minút a do šťavy vložíme závitky. Povaríme pár minút všetko spolu a odstavíme. Odporúčam aj do hotovej šťavy pridať štipku prelisovaného cesnaku.
Podávame s ryžou alebo ľubovolne upravenými zemiakmi, vhodný alebo najvhodnejší je určite uhorkový šalát. U nás ho robil manžel a riadne prekyslil nálev, takže ja som si dala k tomu iba čisté uhorky (neznášam kyslé)
to je taka dietnejsia verzia spanielskeho vtaka :) vypada to moc dobre. ja robievam s ryzou ale toto je taka inovacia :)) skusim
OdpovedaťOdstrániťuletelo mi toooooo. to sem byla ja atsi :) z mimibazaru
OdpovedaťOdstrániť