piatok 16. augusta 2013

Pagáče

   Tieto pagáčiky sú vynikajúce. Recept som vyškemrala od kolegyninej maminky. Zamilovala som sa do nich na prvý ochutnávací šup. Mali sme ich v práci na dákej oslave, keďže  ich pravdaže kamarátka doniesla.        
   No a keď som ich upiekla prvýkrát, bola som nadšená, lebo boli celkom rovnaké ako tie od Kaminej maminky. Jasne že všetkým doma móóóc chutili a chutia. Ale robievam ich len raz za čas. No veď jasne, oškvarky, kalórie... dlho to trvá... Ale keď ich už urobím, aj zopár zmrazím. A keď ich vyberieme a zohrejeme v rúre, tak paráda zasa :-)
 

 Čo na to:

75 dg polohrubej múky,
15 dg Hery,
1,5 čL soli,
2 celé vajíčka,
3 dl mlieka,
troška cukru (1 plochá čL),
kocka kvasníc,
50 dg oškvarkov, soľ,
1 čL vína alebo octu,
na potretie vajíčko + 1 PL mlieka
na posypanie rasca a hrubozrnná soľ

Ako na to:

   Pripravíme kvások - do vlažného mlieka dáme štipku cukru a rozdrobíme kvasnice. Prikryjeme a keď kvasnice vyjdú na povrch, vlejeme ich do misy, v ktorej máme pripravenú preosiatu a nahriatu múku. Pridáme vajíčka, roztopenú heru, soľ a víno. Vymiesime cesto a necháme ho na teplom mieste zakryté kysnúť nie až na dvojnásobok. Stačí cca 1/2 hodinové kysnutie...

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a posypeme i zvrchu.


Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske


 a na 2/3 cesta natrieme pomleté oškvarky.


Osolíme (v prípade, že oškvarky nie sú veľmi slané) a môžeme aj opaprikovať (prípadne posypeme aj mčk)


Nenatretú 1/3 cesta preložíme na natretú.


Taktiež preložíme cesto z druhej strany (máme na sebe 3 vrstvy)


a ešte preklopíme zhora a zdola.


Poskladané cesto prikryjeme  utierkou alebo ho vrátime do misy a necháme odpočívať cca 15 - 20 min



Potom cesto znova rozvaľkáme


a poskladáme približne rovnako ako predtým.


Opäť prikryjeme a necháme stáť. Zopakujeme ešte 2 x.


Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm. Ostrým nožom urobíme na ceste mriežku a vykrajujeme pagáčiky.

 

Kladieme ich na plech vyložený papierom a necháme ich ešte chvíľu odpočinúť pred pečením.


Potrieme ich vajcom rozmiešaným s lyžicou mlieka a posypeme hrubozrnnou soľou a rascou ( nie je nutné)


Dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 180°C dozlatista. Ja som ich piekla 30 minút.


P.S: Ospravedlňujem sa, ale (pôvodný) recept (uverejnený 22.12.2008) som musela presunúť, pretože keď som ho teraz prerábala (dopĺňala som doň fotky postupu) , tak odrazu bolo nejaké pošahané formátovanie a celý článok vyzeral hrozne. Formátovanie sa nedalo odstrániť, boli tam nejaké rámiky, ktoré som tam pôvodne vôbec nemala...a len to hnevalo. Tak som to radšej  prerobila a dala ako nový post. Ďakujem.

4 komentáre:

  1. Vyzerajú úžasne!! Hneď by som si dala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nigi...presne takto robievala pagace moja mamicka, ale na chlp. uz ich nerobila strasne davno, hovori, ze kupovane skvarky su nie to co domace....a cas zabijaciek z ktorych byvaju tie domace, uz skoncil. a listkuju Ti ukazkovo
    vybusna

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zuzka, ďakujem :-)


    Minka, sú to kupované oškvarky, ale myslela som, že keď ich kúpim u renomovaného mäsiara (Orbán), tak budú bližšie tým klasickým zabíjačkovským. Len to nemám možnosť porovnať :-D
    Párkrát som vytápala doma masť, ale tých škvarkov nebolo dosť na pagáče a muž ich raz-dva zbodol. Ale mali trocha inú farbu - takú dohrdzava... tieto voňali, ale farba mdlá... preto som skúsila opaprikovať. No, roboty ako na kostole, tak snáď zas o pol roka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vies co nigi ja zase vzdy ked kupim skvarky v obchode, tak tie maju peknu farbu. A co si pamatam niektore zabijackove, tak tie boli blede. Ich farba vraj nejako suvisela s tym, ze sa macali v mlieku ci co...ale to si pamatam uz velmi matne. Moja posledna domaca zabijacka ...taka naozajstna...zo ziveho prasata, nie z kupenych poliek...bola tak pred 40 rokmi..a to som bola male dievca. ale ten stol, kde chlapi krajali slaninu na vytapanie masti..tak to si pamatam dobre....
    vybusna

    OdpovedaťOdstrániť