Čo na to:
tekvica strednej veľkosti,
cibuľa,
olej,
štipka rasce,
soľ
1 bobkový list,
200-250 ml smotana na varenie (alebo kyslá pochúťková),
mlieko
2 PL hladkej múky
kôpor,
cukor,
ocot
Ako na to:
Tekvicu prepolíme a lyžicou vydlabeme jadierka a nepoužiteľný stred. Stred si môžeme odložiť na prípravu prekvapujúcej polievky alebo ju priamo môžeme uvariť.Potom škrabkou na zemiaky očistíme vrchnú šupu. Z mladej tekvičky to ide jedna radosť. Potom tekvicu pokrájame na menšie časti a buď ju pokrájame alebo postrúhame nahrubo. My strúhame strúhadlom na hranolky, nechceme mať totiž tekvicovú kašu.
Na oleji orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno a pridáme tekvicu. Osolíme pre začiatok len 1 čL soli a pridáme trocha celej rasce (asi tak 1/4 čL) , pomiešame, chvíľu restujeme (3 - 5 min), vidíme, že tekvica púšťa šťavu.
Budeme ju dusiť,
takže potrebujeme ju podliať. Pridáme len toľko vody, aby tekvica bola ako tak ponorená.
Zamiešame a prikryjeme. Pri mladej tekvičke stačí úplne
10 minút (ak máme staršiu, napichneme, okúsime). Kým sa dusí, pripravíme
si zátrepku zo smotany a hladkej múky.
Pre toto množstvo asi tak 1/4 l
smotany na varenie a 2 PL múky rozhabarkujeme, aby neboli hrčky a nalejeme k
tekvici, pričom ju miešame. ( V poslednej dobe dávam menej smotany - 3 PL kyslej a pridám mlieko).
Samozrejme že v tejto chvíli poriadne
zhustne. Preto pridáme potrebné množstvo vody alebo ak chcete, môžete i
mlieko. Opäť miešame, aby omáčka neprihorela.
Necháme ju povrieť asi 2 - 3
minúty, nezabúdame miešať. Odstavenú omáčku dochutíme. Môžeme jej chvíľu
dať pauzu, aby trocha vychladla a nepopálila nám jazyk pri ochutnávaní
:-) . Omáčku dosolíme podľa chuti, pridáme cukor a ocot tiež podľa toho,
ako máte radi. (Ja osobne som dala okrem tej prvej 1 čL soli ešte asi
1 ďalšiu + 1,5 čLprášk.cukru + 3 PL octu) A na záver pridáme kôpor -
čerstvý, mrazený, akýkoľvek.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára