Už zasa párkrát sme kúpili chlieb, ktorý nám nechutil. Buď bol ako piliny alebo ako tehla, zle vykysnutý, kyslý... a pritom to bol chlieb, ktorý najčastejšie kupujeme.. Tak som si povedala, že zasa po dlhšom čase dáky upečiem.
Aj u Vás doma je taký záujem o pätku z čerstvého chlebíka? Vždy hovorievam, že by sme mali piecť chlieb hviezdicového tvaru, aby sa každému ušla pätka.
Teraz, ked som zamiesila cesto na chlieb,
spomenula som si na to. No a keďže chlieb hviezdicového tvaru upiecť neviem, napadlo mi upiecť minichleby, aby každý mal svoju pätku :-) Inak, na fotkách mi tieto minichleby pripomínajú malých chrústikov.
Čo na to:
210 g biga50 g ražná múka
150 g celozrnná pšeničná múka
230 g chlebová múka T650
15 g čerstvé droždie
130 ml voda (vlažná)
70 g šľahačková smotana
60 g biely jogurt
50 g masťkačacia
2 KL soľ
1 KL cukor
2 PL zemiakové vločky
1 tbl.celaskon
2 KL majoránka
1 KL rasca
1/2KL červená paprika mletá
Ako na to:
Odvážime bigu a necháme ju ohrievať napr. v tanieri na izbovú teplotu.
Pripravíme kvások z droždia, cukru a vody, necháme ich cca 10 min stáť v teple. Múky odvážime, zmiešame so soľou a rozdrveným celaskonom a misu s múkou dáme nahriať do MW. Keď vzídu kvasnice, vlejeme ich k múke a pridáme šľahačku s jogurtom ( namiesto 130 g acidka, ktoré som nemala doma). Pomiešame, pridáme ešte koreniny, zemiakové vločky (alebo 2 PL roztlačených zemiakov) a bigu a po chvíli miesenia len tak rukou pridáme ešte roztopenú masť(nie horúcu). Premiešame a vložíme do nádoby DP. Cesto bolo tak akurát, ale nabudúce, keď budem tieto chrústiky robiť, pridám viac vody - 150 ml .
Pokojne však môžeme všetko nahádzať do DP hneď na začiatku, samozrejme rešpektujúc obvyklé zásady - najprv tekuté a potom sypké ingrediencie.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto párkrát preložíme a sformujeme bochník. Ten rozdelíme na 8 kúskov a z nich sformujeme chrústikov. Necháme na doske prikryté utierkou asi 20 - 30 min.
Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C. Potom chrústikov nakrojíme buď ostrým nožom alebo žiletkou a potrieme rozmiešaným vajíčkom. Môžeme posypať obľúbenými semienkami a soľou.
Pečieme cca 20 minút, pričom vnútrajšok rúry občas posprejujeme vodou.
Hotové povykladáme na mriežku a poprskáme vodou (ja som ich potrela mliekom ).
Krásne, voňajú až sem :-) hneď by som sa zahryzla......
OdpovedaťOdstrániť:-) ďakujem, zas to má inú nevýhodu, že pečivo rýchlejšie vyschne ako chlieb. Cesto malo výbornú chuť, ale ešte to treba doladiť...hydratácia cesta... a možno aj pečenie. Vôbec som do rúry nedala nádobu s vodou, zabudla som na to. Tak to musím urobiť znova, trocha vychytať blchy.
OdpovedaťOdstrániťAle ak sa jedlo začerstva, nevideli sme žiadnu chybu. No takto treba vylepšovať.. :-) Vďaka za návštevu, Akeber :-)