Strašne dávno som už nerobila mäsovú roládu. Minule som sa však inšpirovala na Minkinom blogu, ktorá robila hovädziu roládu. Môj muž však akosi zanevrel na hovädzie mäso, frfle naň a tak som urobila roládu z jeho obľúbenej krkovičky.
Čo na to:
500 g chudšia očistená krkovička bez kosti4 veľké plátky šunky (alebo viac podľa potreby)
3 PL nivovej nátierky
2 vajcia
kúsok oravskej slaniny
listový špenát
4 strúčiky cesnaku
50 g syra eidam ap.
1 stredná cibuľa
1 čL gyros korenia
1/4 čL mletého čierneho korenia
1/2 čL korenia "zmes na steak"
soľ
chilli
3 - 4 PL oleja
2 PL smotany na varenie
1,5 čL solamylu
Ako na to:
Krkovičku vykostíme a očistíme od nepríjemných blán a tučného. Potom už očistený kus mäsa rozrežeme tak, aby sa dal rozložiť na plát, ktorý z obidvoch strán vyklepeme. U krkovičky sa možno nevyhneme nejakej tej diere, ktorá vznikne, (mne vznikli dve) ale nemusíme sa tým zvlášť trápiť.
Plát nasolíme a nakoreníme gyrosom a zmesou na steak. Potom potrieme tenkou vrstvou nivovej nátierky a celý plát pokladieme šunkou,
na ktorú poukladáme čerstvé špenátové listy.
Niektoré listy sú dosť neposlušné, pokrútené a zdvíhajú sa. Tak ich na chvíľu zaťažíme niečim, aby sa umravnili.
Kým sa teda umravňujú, pripravíme omeletu, na ktorú budeme potrebovať slaninku, cesnak, chilli, soľ, trocha špenátových listov a vajcia.
Slaninku pokrájame na kocôčky, cesnak na plátky a dáme restovať do panvice, zatiaľ pokrájame zvyšné
špenátové listy a prihodíme ich do panvice. Trocha celú zmes osolíme a restujeme, kým špenát tak trocha zavädne. Zatiaľ rozbijeme vajíčka, vidličkou ich vyšľaháme a dochutíme troškou soli a chilli.
Pridáme a zamiešame nahrubo postrúhaný syr. Celú túto zmes vlejeme do panvice k orestovanému špenátu a varechou vajíčka trocha roztiahneme po celej panvici
Upečieme omeletu, ktorú potom položíme na špenátové listy a budúcu roládu
Stočíme do rolády čo najtesnejšie, zaistíme kovovými ihlami, prípadne špáradlami. Ak otvory vzniknuté pri vyklepávaní plátu sú príliš veľké a nepomohla ani šunková záplata, tak špáradlom zaistíme aj takýto otvor.
Z takejto rolády nemá veľmi čo vypadávať, keďže sú v nej samé veľké kusy a vďaka omelete držia pospolu i drobné kúsky.
Na 3 PL oleja opečieme roládu zo v šetkých strán.
V tlakáči orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu na troške oleja, pridáme i výpek. Celé to podlejeme asi hrnčekom vody a roládu vložíme dnu. Hrniec uzavrieme a necháme dusiť približne pol hodiny.
Takto vyzerá roláda v priereze.... treba ju však krájať trocha vychladnutú...
Kým teda roláda trocha chladne, aby sa dala krájať, dokončíme sósik - šťavičku. Do misky dáme troška studenej smotany na varenie a solamyl, rozšľaháme a vlejeme do vriacej šťavy. Ja som pridala do nej ešte štipku kurkumy.... od nej je taká nažltlá. Povaríme asi 5 minút.
Roládu krájame na kolieska cca 1 - 1,5 cm hrúbky.
Na taniere naberieme sósik a do neho vložíme pokrájanú roládu.
Vyzerá to skvele! A súhlasím s vašim manželom: Nie je nad krkovičku!!!
OdpovedaťOdstrániťprenadherna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpovedaťOdstrániť