nedeľa 13. októbra 2013

Drevorubačské žemle s bigou




Čo na to:

100 g celozrnná pšeničná múka
360 g hladká múka T650
2 tbl. celaskonu
300 ml mlieka
230 g  bigy (teraz som mala bigu zarobenú z celozrnnej múky)
 1/2  čerstvého droždia (21 - 23 g)
2 PL masla
1 žĺtok
1 PL trstinového cukru
1,5 čL soli
na potretie: bielok + trocha mlieka
na posypanie: pekanové orechy, tekvicové jadrá, mak, soľ

na dokončenie: 3 - 4 strúčiky cesnaku, 1/2 PL roztopeného masla, 1 - 2 PL vody

 

Ako na to: 

Mlieko trocha zohrejeme v MW, vlejeme ho do nádoby DP, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Necháme chvíľu stáť a zatiaľ odvážime a preosejeme obidve múky, pridáme do nej soľ a rozdrvený celaskon, premiešame a vsypeme do nádobky. Pridáme aj bigu a zapneme program cesto.

Maslo dáme do MW len roztopiť (rozmrazovanie alebo ako ste zvyknutí, aby maslo bolo tekuté ale nie horúce... ) a rozklepneme vajíčko, resp. oddelíme žĺtok, ktorý budeme potrebovať do cesta.

Cesto v DP po chvíli miesenia skontrolujeme, ako obvykle, a pridáme rozpustené vlažné maslo a žĺtok. Ja som pridala ešte asi 2 PL mlieka. Necháme cesto miesiť a vykysnúť. 

Vykysnuté cesto vyberieme na  pomúčenú dosku, jemne ho posypeme múkou i zhora a cesto pomocou karty alebo stierky rozdelíme na 2 polovice. Tie zasa podobne rozpolíme, takže máme štyri kusy cesta. Aj tie rozdelíme a máme 8 kusov (kto chce, môže rozkrájať na menšie kúsky, ale nebude mať drevorubačské). 
S cestom pracujeme jemne, zbytočne ho nestláčame a nemordujeme. 
Nakrájané trojuholníky prenesieme na plech s PNP, ich povrch narežeme a necháme podkysnúť cca 20 - 25 minút . 


Rúru zapneme a nastavíme jej teplotu na 200°C.
Nakysnuté žemle potrieme roztopeným maslom a tesne pred vložením do rúry aj zmesou rozšľahaného bielka a 1PL mlieka. Posypeme orieškami, alebo semienkami a hrubou  soľou.


Plech dáme do spodnej tretiny rúry a súčasne vložíme na spodok nádobu s vodou. 
Žemle pečieme dozlatohneda asi 15 minút, resp. individuálne podľa rúry a môžeme urobiť skúšku špajdľou, alebo poklepom.

Hotové upečené po vybratí vyložíme na mriežku a také horúce ich potrieme zmesou prelisovaného cesnaku, oleja a vody. Samozrejme, že z tohoto cesta môžeme upiecť pečivo ako pletienky (ale akurát bol v telke bezva tenis - Nadal s Djokovicom - WTA Peking), takže preto aj tieto jedoduché tvary :-) .


Necháme ich vychladnúť na mriežke.


a môžeme dlabať :-)


Boli eňo-ňuňo a ja už, na radu rodiny,  asi prestanem s vymýšľaním alebo hľadaním receptu. Definitívne!


Mne ale najviac chutili samotné... tá chrumkavosť, výborná chuť cesta, pekanové orechy navrchu so soľou a s cesnakom... a k tomu pohár mlieka, mňam.


2 komentáre:

  1. Vypadají úžasně, ty zkusím:-))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Môžem ich fakt doporučiť, boli fakt senzačné a najviac tie orechové.
    Ak vyskúšate, dajte mi vedieť :-) pls

    OdpovedaťOdstrániť