Na počiatku bol zrejme len Trenčiansky párok s fazuľou. Niekto si možno ešte spomenie na časy svojho detstva a ak ste chodievali s rodičmi alebo kamošmi čundrovať, labzovať po horách, možno ste mali túto slovenskú (vraj výbornú) konzervu niekde v batožine. No výborná ako výborná... výborná možno bola preto, lebo to boli iné - mladé časy :-D alebo možno preto, že vyhladnutí turisti rýchlo otvorili konzervu a ham, ham sýtili svoj prázdny žalúdok.
rôzne druhy húb podľa chuti (šampiňóny, suchohríby, masliaky, bedľa ap.)
1 struk zelenej papriky (najlepšie štipľavá)
1 stredná cibuľa
2 veľké strúčiky cesnaku
olej
1 pikantná klobása
údené mäso uvarené (přiměřeně)
rasca
mleté čierne korenie
soľ
kečup
thajská omáčka Pad Thai
vňať (petržlen al. bazalka a pod.)
príloha:
4 väčšie zemiaky
múka hladká + polohrubá (podľa potreby)
1 vajco
majoránka
mleté čierne korenie
soľ
cesnak
masť na pečenie (alebo olej)
No tak tieto spomienky môjho muža ma inšpirovali k uvareniu dnešného jedla...Musím sa priznať, že to nebol jediný dôvod, ale skôr zmes dôvodov, trocha improvizácie a kombinovania sa podpísali pod túto kovbojskú fazuľu. A možno to niekomu pripomenie aj jeden môj starší recept - hlivový perkelt s fazuľou..... dôvod by bol :-) ale odlišnosti tam sú.
Chutilo nám to, ale treba zapíjať pivkom... Deťom alebo jemnejším náturám odporúčam neservírovať:-).
1 konzerva fazule v chilli omáčkerôzne druhy húb podľa chuti (šampiňóny, suchohríby, masliaky, bedľa ap.)
1 struk zelenej papriky (najlepšie štipľavá)
2 veľké strúčiky cesnaku
olej
1 pikantná klobása
údené mäso uvarené (přiměřeně)
rasca
mleté čierne korenie
soľ
kečup
thajská omáčka Pad Thai
vňať (petržlen al. bazalka a pod.)
príloha:
4 väčšie zemiaky
múka hladká + polohrubá (podľa potreby)
1 vajco
majoránka
mleté čierne korenie
soľ
cesnak
masť na pečenie (alebo olej)
Ako na to:
Na rozohriaty olej dáme restovať cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájané huby a hríby.
Osolíme, okoreníme, orascujeme a dusíme pod pokrievkou. Po chvíli pridáme papriku pokrájanú na pásiky, kolieska klobásy a necháme zmäknúť.
Osolíme, okoreníme, orascujeme a dusíme pod pokrievkou. Po chvíli pridáme papriku pokrájanú na pásiky, kolieska klobásy a necháme zmäknúť.
Neskôr pridáme konzervu fazule, mäso pokrájané na kocky, kečup, thajskú omáčku (pridala som aj chilli). Všetko prehrejeme, dochutíme cesnakom a prípadnými koreninami podľa obľuby a pridáme vňať.
Zemiaky postrúhame na jemnejších slzičkách strúhadla, pridáme zmes múky, vajíčko, trocha vody, koreniny a soľ. Zamiešame cesto a obvyklým spôsobom upečieme na panvici haruľu, resp. placky.
Najlepšie sa pečú na veľkej liatinovej panvici
Najlepšie sa pečú na veľkej liatinovej panvici
Asi nam to bude chutnat, placky mame radi aj to ostatni :-) Tak v sobotu!
OdpovedaťOdstrániťPaaani zase nove spojenie placky a fazuľka, no suuuper.
OdpovedaťOdstrániťTieto placky sú dobré asi úplne so všetkým, nie len s fazuľou.
OdpovedaťOdstrániť