Nedávno som sa neúspešne pokúsila urobiť Tartine bread, ktorý sa stal
veľkým hitom na mojej obľúbenej stránke Pecempecen. No a ako to už býva,
v návode vyzerá všetko pochopiteľné, na videu to vyzerá úžasne
jednoduché, no keď to má človek zrealiizovať sám, zrazu sú aj návody
nanič :-D, aj video sa môže zdať zmanipulované :-D lebo s tou lepkavou
potvorou nemôžete zaobchádzať rovnako ako ste videli vo videu. Je to
také samoúčelné pumpovanie adrenalínu, ale čo potom s ním? Je na výber
buď hodiť na seba jogingovú súpravu, hodiť to čudo do sakla, zobraťho so
sebou a ísť si zabehať, potom v pokluse okolo smetiakov presne do nich
umiestniť sakel a odventilovať stres dlhším behom, alebo sa nevzdať a
ničiť si nervy ďalej.
Jj...
vybrala som si tú druhú možnosť, a tá ma doviedla na pokraj zúfalstva. A
opäť, už neviem ani po koľkýkrát som chcela s pečením chleba prestať.
Prestala som piecť. Ale po necelom týždni sa moje ego nejako
pozviechalo a pustila som sa do toho znova. Len som si povedala, že
Tartine bread je pre umelcov, čo ja v žiadnom prípade nie som, takže naň
pekne krásne zabudnem.
Takže
už len klasicky. Tento chlieb je celkom klasický, i keď experimentálny,
lebo som si ho kapánek tak trošinka vymyslela sama :-) . Skombinovala
som v ňom kvások so starým cestom, ktoré som mala práve zarobené a z
chladničky na mňa zvedavo pokukovalo. Bolo také peknučké, že som nemohla
odolať.
250 g vody
1 PL sušenej syrovátky
80 g kukuričnej múky
420 g pšeničnej múky ( 100 g výberová, 120 g celozrnná, 200 g chlebová T650)
200 g starého cesta ( 1/2 hodiny pred použitím ho necháme voľne nahriať na linke a postriháme ho)
1 PL trstinového cukru
1 PL oleja
2 KL soli
1 KL ľanu
+ 2 PL tekutiny pri miesení
+ 1 PL otrúb
Pozn. Návod na prípravu starého cesta (paté fermenteé, old dough) klikni TU. Množstvo ingrediencií na prípravu konkrétnej hmotnosti cesta si nájdete v tabuľke pod článkom.
Čo na to:
220 g pšeničný rozkvas ( 20 g ražného kvásku z chladničky, 100 g vody, 100 g celozrnnej pšeničnej múky)250 g vody
1 PL sušenej syrovátky
80 g kukuričnej múky
420 g pšeničnej múky ( 100 g výberová, 120 g celozrnná, 200 g chlebová T650)
200 g starého cesta ( 1/2 hodiny pred použitím ho necháme voľne nahriať na linke a postriháme ho)
1 PL trstinového cukru
1 PL oleja
2 KL soli
1 KL ľanu
+ 2 PL tekutiny pri miesení
+ 1 PL otrúb
Pozn. Návod na prípravu starého cesta (paté fermenteé, old dough) klikni TU. Množstvo ingrediencií na prípravu konkrétnej hmotnosti cesta si nájdete v tabuľke pod článkom.
Ako na to:
Ražný
kvások zmiešame s vlažnou vodou a rozhabarkujeme, pridáme múku a všetko
dobre vymiešame do kašovitej hustej konzistencie. Prikryjeme fóliou,
ktorú jemne prepichneme vidličkou a odložíme niekam, kde bude kvások mať
kľud na kvasenie. Necháme ho vykvasiť do maximálnej výšky (8 - 12
hodín) a vtedy ho použijeme na zarobenie cesta.
Do
nádoby DP vlejeme buď normálnu syrovátku alebo vlažnú vodu, v ktorej
sme rozhabarkovali sušenú syrovátku. Pre mňa je jednoduchšie používať
sušenú, lebo takto ju môžem pohodlnejšie skladovať. Sušenú syrovátku som
kúpila v lekárni, v obchode som ju nevidela. ( Ale môžeme použiť aj inú
tekutinu - vodu alebo pivo, alebo acidofilné mlieko zriedené vodou 1 :
1).
Pridáme
trstinový cukor a všetok rozvkas. Nedržím si v chladničke dva rozličné
kvásky, lebo ten pšeničný sa dá urobiť takto jednoducho z ražného len
rozkvasením jeho malého množstva s pšeničnou múkou. Samozrejme som
skúšala viesť paralelne dva rozličné kvásky, ale je to zbytočné.
Múky
odvážime a vsypeme ku kvásku do nádobky DP. Zapneme program na miesenie
cesta a zatiaľ postriháme staré cesto na menšie kúsky a pripravíme si
soľ, ľan a olej. Ja ich dávam do jednej misôčky a potom šupnem naraz do
cesta, keď už sú suroviny spojené, keď nevidno samotnú múku.
Potom,
ako sa zamiesi do cesta soľ, prihadzujem počas miesenia kúsky starého
cesta a nechám miesiť do konca cyklu - rozumej - len tú časť programu
CESTO, kde lopatky preháňajú cesto dookola.
Potom už mašinu vypneme a cesto vyškrabeme do misy vytretej olejom.
Cesto necháme kysnúť v prikrytej mise 1,5 hodiny, pričom každú 1/2 hodinu ho prekladáme zo strán do stredu.
Nakysnuté
cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a trocha ho posypeme múkou. Necháme
ho chvíľku postáť a potom ho preložíme a sformujeme do bochníka.
Na
jemne podsypanej podložke bochník otáčame medzi dvoma dlaňami a jemne
sťahujeme cesto dospodu pod bochník. Je to celkom zábavná časť prípravy
chleba,(pokiaľ teda nemáte miesto cesta tú riedku lepkavú potvoru, akú
som ja mala pri Tartine bread... Inak fakt nechápem, prečo sa ten
chlieb volá takto? Je to francúzsko anglické spojenie dvoch slov, pričom
obe znamenajú to isté... chlieb chlieb? )
Bochník,
s ktorým sme sa takto pekne pohrali, potrieme zvrchu solamylom a
uložíme ho hajinkať do pomúčenej ošatky. Ošatku vložíme do mikroténu a
dáme kysnúť.
Občas ho omrkneme a skúsime prstom doň ďubnúť, aby sme boli v obraze, v akom stave kysnutia je bochan.
Včas
rozkúrime rúru na 250°C, pripravíme si všetky tie potrebné pomôcky,
ktoré sú nepostrádateľné... PNP, žiletku, rozprašovač s vodou,... a
jasne že rukavice :-D
Nakysnutý
bochník vyklopíme na podložku s PNP, ometieme a narežeme žiletkou,
pokropíme ho a šupneme do pece aj s PNP na kameň/dlaždicu/plech. Potom
vlejeme horúcu vodu z kanvice do pekáča na spodku rúry a zatvoríme
dvierka. Necháme 15 min a trpíme a hypnotizujeme bochník, aby v rúre
narástol :-)
Potom
vyberieme pekáč s vodou, vyluftujeme a znížime t na 190°C, pri ktorej
chlieb dopekáme ďalších 30 minút. Ak treba, bochník prikryjeme na pár
minút, aby sme ho nespálili... Ja ho zakrývam alobalom na 15 min.
Upečený bochník vyberieme, postriekame rozprašovačom a necháme chladnúť na mriežke ...
Ten chlebík priam spieva, vyzerá neskutočne až musela byť škoda zakrojiť do neho...ale srandujem, samozrejme bol upečený na zjedenie nie na krásu :)) ale fakt sa vydaril.
OdpovedaťOdstrániť