štvrtok 3. decembra 2015

Roštenka na slanine v dubákovej omáčke


     Hovädzina zatracovaná i milovaná v našej rodine mi padla do oka spoza výkladu mäsiarstva a pri bližšom omrknutí bola úplne neodolateľná. Tak som zasa po dlhšom čase urobila svoje obľúbené jedlo.
Samozrejme až po dostatočnom odležaní.

Čo na to:

6 plátkov roštenca
5 PL oleja
rozdrvená chilli paprika
čierne korenie
soľ
hladká múka
kúsok oravskej slaniny
stredná cibuľa
3 -4 dubáky (al. suchohríby ap.)
1/2 čL drvenej rasce
1 PL masla alebo
2 PL šľahačkovej smotany

vývar

Ako na to:

Plátky mäsa naklepeme, okrajové blany narežeme na viacerých miestach, aby sa mäso pri tepelnej úprave neskrúcalo.
Plátky posypeme rozdrvenou chilli a tiež rozomletým čiernym korením. Necháme ich chvíľu postáť a potom si zoberieme uzatvárateľnú nádobku, ktorú vytrieme olejom a plátky mäsa, ktoré do nej postupne kladieme, polievame lyžicou oleja a po plátku ho rozotrieme. Nádobku uzatvoríme a dáme do chladničky. Na druhý deň plátky prevrátime, ak je oleja málo, troška pridáme. Roštenky necháme v oleji odležať aspoň dva dni. 

Roštenky vyberieme na dosku, lyžicou ich vyhladíme, resp. vyrovnáme. Osolíme ich jemne z obidvoch strán a necháme chvíľu stáť.
Potom roštenky zľahka poobraciame v múke a nadbytočnú múku strasieme. Prudko ich poopekáme v rozohriatej panvici s trochou oleja ( ja ich opekám asi 3 -4 min.) Opečené roštenky kladieme do kastróla alebo do jenskej misy nastojato (nedávame papierovú utierku). To v prípade, že mäso je krehké a mäkké. Potom ho zakryjeme alobalom a dáme do rúry 170°C asi na 15 min. aby sa dorobilo. Potom ho necháme ešte chvíľu vo vypnutej rúre, ale nie pridlho, aby sa zbytočne nevysušilo.
Ešte dorobíme omáčku, ktorou roštenky na tanieri prelejeme.
Do výpeku vhodíme slaninu pokrájanú na kocky a opečieme ju, pridáme pokrájanú cibuľu, drvenú rascu, mleté korenie a pokrájané hríby. Orestujeme, osolíme, trocha podlejeme vývarom, prikryjeme a hríby podusíme. Šťavu si doladíme chuťovo a vložíme kúsok masla, ak chceme mať šťavu priehľadnú. Ja preferujem práve tento spôsob, ak teda mäso je správne odležané. Nemám rada rozprpľané veci a ani mäso, chcem doň s chuťou zahryznúť a požuť sústo. 

     V prípade, že opečené mäso nie je úplne krehké, roštenky budeme musieť chvíľu dusiť.
Do výpeku po roštenkách vhodíme slaninku pokrájanú  na kocky (nie úplne drobné) a chvíľu ich opekáme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a chvíľu restujeme. Pridáme trocha drvenej  rasce, nakrájané hríby (ja som mala rozmrazené dubáky), okoreníme a osolíme a ak budeme roštenky dusiť, pridáme ich a podlejeme vývarom. Priklopíme pokrievkou a roštenky dusíme domäkka. 

     Keď sú mäkké, mäso vyberieme a zo šťavy urobíme omáčku. Ak sa nám zdá šťava riedka, môžeme ju prihustiť tak, že v troške studenej vody rozmiešame pol lyžičky múky a vlejeme do panvice, miešame do zhustnutia a doriedime vývarom. Keď šťavy, či omáčky nemusíte mať príliš veľa, môžeme ju zahustiť len redukciou tak, že pridáme trocha šľahačkovej smotany a odkryté varíme. Voda vo forme pary uniká a šťava sa zahustí.
     Roštenky vložíme do šťavy,  aby nevychladli, alebo ich môžeme držať vo vyhriatej rúre prikryté, kým ich budeme podávať. Potom roštenky na tanieri prelejeme omáčkou. Ja ich normálne vkladám do šťavy, lebo je to jednoduchšie.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára