Názov príspevku trocha je trocha zavádzajúci, ale závisí to od toho, ako na to pozeráte. Ak sa zobudíte skôr a nahádžete suroviny do DP, tak sa môžete ešte na 1,5 hodiny vrátiť do postele a dať si šlofíka.
Keď potom už vstanete, tak koláče urobíte raz - dva, lebo ich netreba zabaľovať do batôžkov, celkom rýchly proces. No a možno sa nájde aj dáka malá pomocníčka, ktorá ochotne priloží ruky k dielu a tak vám bude aj veselo aj práca pôjde od ruky.
A predstavte si raňajky s čerstvo upečenými voňavými koláčmi a kakaukom 😁😅 ..predstava na nevydržanie. Naozaj miznú tak rýchlo, že sa pýtate samej seba, prečo ste inokedy zabaľovali plnku do batôžkov?
Čo na to:
cesto:
450 g múka ( 350 g polohrubá, 100 g hladká)
1 malý biely jogurt
160 g mlieko
18 g čerstvé droždie
2 PL kryštál.cukor
4 g soľ
1/3 kelímka olej (od jogurtu)
trocha masti (asi 1 PL)
2 žĺtky
náplň:
250 g tvaroh hrudkový
2 PL maslo
2 PL kyslá smotana
práškový cukor podľa chuti
citrón. kôra + šťava (1/2 citróna)
džem čučoriedkový (alebo iný)
posýpka:
1,5 PLmaslo (nie rozpustené)
polohrubá múka (podľa potreby)
práškový cukor (podľa potreby)
na potretie:
1 bielok, 1 PL mlieka, 2 PL oleja
Ako na to:
Vo vlažnom mlieku necháme rozpustiť trocha cukru a rozmrvené droždie. Vlejeme ho do nádobky DP, pridáme zvyšné mlieko a jogurt. Potom pridáme preosiatu múku so soľou, ktorú sme pridali do múky pri vážení a rukou trocha zmiešali. Spustíme DP s programom "cesto" a necháme miesiť. Do kelímka od jogurtu nalejeme olej, pridáme masť a žĺtky. Vlejeme na rozmiesené cesto. Spraceme si veci z linky a pred odchodom do postele ešte omrkneme situáciu v DP, prípadne stierkou trocha pomôžeme cestu a ideme spinkať. Na budíku alebo na mobile si nastavíme čas budenia za cca 1,5 hodinu (alebo troška menej).
Po zobudení vyberieme cesto na pomúčenú plochu, trocha ho prepracujeme, sformujeme ho do tvaru veky, sypneme múkou a necháme prikryté stáť asi 10 minút.
Zatiaľ si pripravíme náplň - tvaroh v mise zmiešame s maslom, smotanou a cukrom. Kto chce, môže pridať asi 2 PL kukuričného škrobu (maizena) alebo pudingového prášku vanilového.
Oddýchnuté cesto pokrájame na primerané porcie, mne ich vyšlo 16 (+ posledná bola len taká menšia). Trocha ich zaoblíme, pomúčime a necháme zasa postáť 10 minút zakryté utierkou alebo fóliou. Zatiaľ si pripravíme plechy s papierom na pečenie. Pomocníčka/pomocník môže zatiaľ pripravovať posýpku. Ja som svoju posýpku len vybrala z mrazničky, lebo párkrát sa mi stalo, že som jej pripravila veľa. Takže zakaždým som nespotrebovanú pridala do plastového boxu a nechala v mrazničke. Hodila sa mi práve teraz.
Na plech poukladáme bochníčky cesta v dosť veľkej vzdialenosti od seba. Každý bochníček roztlačíme spodkom skleného pohára alebo príslušným inštrumentom, na to určeným. Ja taký nemám, roztláčala som pohárom, upravovala palcom.
Do priehlbiny každého koláča štedro nakladieme tvarohovú plnku a pomocníčka kladie do stredu džem (môže dávať aj umyté hrozienka odstáte v rume alebo vo vode, my sme nedávali). Zapneme rúru, nastavíme teplotu pečenia na 200°C. Koláče musia na plechu postáť cca 25 minút, takže za ten čas stihneme potrieť boky koláčov zmesou rozšľahaného bielka, mlieka a oleja. Tejto zmesi je dosť, preto ňou nešetríme a potierame bohato, môžeme naniesť aj na tvarohovú plnku. Potom dáme na koláče pripravenú posýpku. Snažíme sa hlavne obkolesiť ňou džem, aby zabránila jeho stekaniu.
Pred vložením do rúry celý plech postriekame vlažnou vodou a vsunieme do strednej priečky v rúre.
Na začiatku pečenia ešte raz postriekame koláče v rúre. Po 10 minútach stiahneme na 180°C a dopečieme dozlatista.
Upečené koláče vyložíme aj s PNP na mriežku a poslednýkrát ich postriekame a necháme ich vychladnúť.
Akosi sa po nich len zaprášilo a zrazu ich nebolo.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára