Nedávno som chcela robiť mäso Stroganoff, no nemala som čerstvé šampiňóny. Manžel sa vychytil, že veru on ich pôjde kúpiť. Tak sme sa dohodli, že on sa bude ponáhľať a ja šampiňóny dorobím, keď sa vráti a vpravím ich do jedla dodatočne. No zlaté oči! V Bille vraj mali hnusné, tak chcel ísť inam, ale stretol sa so starým kolegom a kamošom a vraj "skočili sme nachvíľu na kávu". A bol tam pustený televízor a všetci tam sledovali futbal. Ľahko sa zakecali, popri tom aj "kapánek" sledovali fucik, medzitým si ešte zavlažili hrdlo a potom s prekvapením zistil, že je fúra hodín. Keď sa rozlúčili, tak ešte šiel po tie šampiňóny kamsi. Tam nemali žiadne, tak sa vrátil do Billy po tie hnusné! Medzitým už v Bille doložili tovar a tak kúpil pekné. Ja som už pravdaže obed urobila inak, keďže šampiňónov som sa v normálnom čase nedočkala.
Musela som improvizovať s tým, čo bolo v chladničke. Konzervové šampiňóny nemôžem ani cítiť, má to hnusnú konzistenciu, sú to také sliziaky páchnuce kovom. Preto som len narýchlo udusila zeleninu na cibuľke s trochou masla a chcela som to pridať k mäsu. No v poslednej chvíli som zmenila názor. Keby muž videl mrkvu v omáčke, hneď by ma obviňoval, že som ju chcela v jedle zamaskovať. A takto bola mrkva v tanieri verejne priznaná, viditeľná. Mohol si ju kľudne zamiešať s mäsom aj sám (aby ju nevidel) a miesto beef Stroganoff mať beef Mrkvoff.
Ak by ste toto jedlo náhodou robili, tak tú zeleninu do omáčky s mäsom kľudne vmiešajte. Bolo to fakt dobré. Určite sa k tomu viac hodí ryža alebo hranolčeky, ale ja som na diéte, takže varené krumpličky boli.
Čo na to:
400 g sviečkovice150 g mrkva a kúsok póru **
3 PL oliv. oleja (ja som dala repkový)
1 KL masla
60 g sladkokyslých steriliz. uhoriek
1 PL dijonská horčica
200 ml pochúťková smotana
1 ks cibuľa strednej veľkosti
zelené (al.čierne) korenie čerstvo namleté
soľ
**pozn. v originál Stroganoff recepte dávame malé šampiňóny
Ako na to:
Sviečkovicu nakrájame na pláty a tie potom ešte na klátiky, či hranolky, ak chcete. Mäso roztiahneme po doske a namelieme naň korenie. Necháme postáť.
Pokrájame (v mojom recepte) zeleninu na plátky a pásiky, (v prípade Stroganoff šampiňóny na pásiky), cibuľu nadrobno.
Do panvice dáme 1 PL oleja a kúsok masla, pokrájanú cibuľu, pórik a necháme speniť. Po chvíli pridáme mrkvu a zasa namelieme trocha korenia, pridáme trocha soli a restujeme. Potom môžeme prikryť, aby mrkva zmäkla. Nezabudneme občas premiešať.
Do druhej panvice dáme zvyšný olej a na rozohriaty šupneme mäso, ktoré orestujeme zo všetkých strán, ale len krátko, cca 3 - 4 minúty maximálne. Počas restovania aj osolíme.
K mäsu pridáme obsah predchádzajúcej panvice, čiže zeleninu (resp. šampiňóny), premiešame a pridáme horčicu a smotanu. Dobre premiešame a necháme prehriať, môžeme pridať aj trocha vody alebo vývaru. Uhorky pokrájame na drobnejšie kúsky a zamiešame do mäsovej zmesi.
Ako vidno, totálna rýchlovka!
Ale si ma pobavila tým príspevkom...vidím, že nie som jediná, ktorá má problém pridať do mäsa mrkvu, čo sa ten môj našomre :) keď je viditeľná ale rozmixovaná môže byť...ako malému dieťaťu :):):) ale vymyslela si to výborne, vyzerá mäsko veľmi dobre. Ahoj
OdpovedaťOdstrániť