utorok 17. júla 2018

Kuracia pečeň na šampiňónoch

       Kuracie pečienky sú u nás aj obľúbené aj zatracované. Manžel ju zbožňuje, ja mám k nej neutrálny vzťah a dcéry ju neznášajú. Neznášajú už pohľad na ňu zasurova. Kým boli malé, tak  ju s chuťou jedli. Skúšala som rôzne prípravy, ale neuspela som. Musí tam byť psychický blok, asi niečo také, ako mám ja voči morským príšerkám. No čo už s tým narobím? 
Preto vždy varím túto mužovu pochúťku len v malom množstve a nie často. S šampiňónmi je veľmi chutná a ešte lepšia je s kuriatkami.
   

Čo na to: 

400 g kuracia pečeň
    1    stredná cibuľa
    1    strúčik cesnaku
  30 g slaninky ( dávam asi 4 plátky, nevážim)
    5    väčších šampiňónov (alebo i viac)
  5 cm kúsok zelenej časti póru
   1 čl červenej papriky
 1/2čl mleté čierne korenie (mčk)               
trocha čili papriky (kto má rád)
majoránka "baj očko"
trocha oleja ( 1PL)
hladká múka (1 - 1,5 čL)

Ako na to:

Najprv pooplachujeme pečienky a očistíme ich, pokrájame na menšie kúsky. Potom pokrájame slaninku na malé kocečky, vložíme do panvice a necháme pomaličky roztápať. Zatiaľ očistíme a najemno pokrájame pór i cibuľu, ktoré prihodíme k popraženej slaninke. Ak pustila málo mastnoty, pridáme pár kvapiek oleja a cibuľu so slaninou speníme. 
Potom vložíme do panvice kuraciu pečeň a restujeme. Dobre ju miešame, po chvíli restovania pridáme mčk, papriku, šampiňóny, všetko zamiešame a prikryjeme, aby šampiňóny pustili šťavu. Po chvíli restovania pridáme podľa úvahy vodu alebo nesolený vývar v množstve asi 100 ml. Prikryjeme pokrievkou a necháme chvíľku podusiť, cca 5 - 6 minút. Je to akurát čas, ktorý potrebujeme na prípravu zátrepky. Do mrňavého pohára naberieme malé množstvo studenej vody (asi tak 1,5  cm od dna) a pridáme 1 - 2 čL hladkej múky. Múku s vodou rozmiešame len tak lyžičkou, aby sme zlikvidovali viditeľné múčne hrudky a zátrepku vlejeme do vriaceho jedla. Môžeme naliať cez menšie sitko (pre istotu). Zamiešame a po chvíľke možno zistíme, že šťava je veľmi hustá, tak ju trocha zasa zriedime. Musíme ešte dosoliť, pravdaže podľa  chuti a tiež pridáme čili a majoránku. Stále miešame, aby neprihorela zátrepka a povaríme pár minút (3 - 4 minúty) na minimálnom stupni. Na konci varenia primiešame prelisovaný strúčik cesnaku. 
Je to rýchlovka, takže celkom vyhovujúce na prípravu večere po návrate z práce. 
Podávame buď s cestovinou alebo ryžou a zeleninovým šalátom. 
   Kuracia pečeň obsahuje železo, zinok, a tak prospieva či pomáha krvotvorbe. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú, fosfor, horčík a dosť vitamínu B.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára