utorok 13. mája 2008

Chlieb náš domáci




 Čo na to:

350 ml vody; 2 čL cukru (práškový); 1,5 čL suš. mlieka; 2,5 čL soli; 2 čL rasce; 1 čL octu; 2 čL oleja; 50 g celozrnnej pšeničnej múky ; 150 g ražnej múky; 360 g hladkej múky pšeničnej T 650 ; 1/2 kocky čerstvého droždia;
Počas miesenia (nemusí byť) 2,5 PL semienok - slnečnica, sezam, ľan alebo tekvica - podľa chuti

Ako na to:

Najprv si navážime všetky tri druhy múky a zmiešame ich. Do formy, v ktorej sa chlieb pečie, nalejeme vlažnú vodu, pridáme olej a ocot, vsypeme múčnu zmes a postupne pridávame ostatné ingrediencie ( cukor a soľ na opačné strany nádoby ), droždie rozmrvíme do vyhĺbenej jamky v strede, prihrnieme ho múkou s cukrom.
Nastavenie pekárne - program = základný / veľkosť = stredný / kôrka = svetlá

(Po zaznení zvukového signálu pridávame semienka - zvyčajne dávame viac ako je uvedené v recepte )
Keď chceme mať chlieb tmavší, pridávame kakao. Ale nie je to nutné, je to iba vizuálna záležitosť.
Chuť chleba to neovplyvní. Najviac ovplyvňujeme chuť chlebíka prídavkom semienok, alebo rasce alebo orechov. Naposledy sme pridávali pistácie (asi pol kávovej šálky rozdrvených pistácií) Bola to mňamka!



3 komentáre:

  1. a akú máte pekáreň? U mňa bude o chviľu čokoládový chlebík z pekárne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pekaren sa vola vega, je s 1 hakom a je velmi fajn. cokoladovy chlebik? ta cokolada je pridavok kvoli farbe vysledneho produktu? alebo je cely sladky?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ostanú tam celé kúsky čokolády a nie je vyslovene sladký a začínam byť na ňom závislá:)

    OdpovedaťOdstrániť