piatok 19. decembra 2008

Plnené perníčky

    Tieto perníčky sú vynikajúce, ba najlepšie, aké poznám. Recept na ne mám zo starého časopisu Život. Možno je teraz už uverejnený aj v niektorom z dielov knihy Recepty zo Života, ale neviem naisto, nevidela som. Perníčky sme doma robievali takto každý rok a iné ani nechcem. Tieto sú fakt špica! 
     Už sa stalo, že cesto na ne som zarábala dva dni pred Vianocami. A paráda, mäkké a chutné boli hneď.

Čo na to:

cesto:
200 g medu,
500 g hladkej múky,
160 g práškového cukru,
90 g masla,
2 vajcia,
1 čL sódy bikarbóny,
2 čL perníkového korenia (alebo klinček, anýz, škorica, muškátový oriešok)

plnka: 
150 g mletých orechov,
100 g práškového cukru,
2 vajcia,
1 - 2 čL maizeny, (kukuričný škrob gustin)
 kandizovaná citrónová a pomarančová kôra,

 na dokončenie: 
1 vajce na potieranie perníkov,
olúpané mandle na ozdobu,

Ako na to:

Na sporáku zohrejeme med, vsypeme doň cukor s korením a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Na doske spracujeme múku, vlažnú medovú zmes, vajcia, sódu a maslo. Spracujeme cesto a odložíme ho do druhého dňa.

Na druhý deň, kým začneme vaľkať a vykrajovať, si pripravíme plnku, ktorá bude mať takto dosť času na to, aby zhustla. 
Plnka:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, primiešame mleté orechy, kukuričný škrob, pokrájanú kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru a môže byť i trocha rumovej esencie.

 Zmes na plnku je zo začiatku takáto kašovitá, ale státím dobre zhustne, takže potom sa nebude rozlievať a perníčky sa ňou budú plniť veľmi pohodičkovo. Takže jej dajme čas.


Okrem plnky si musíme pripraviť aj šúpané mandle (ale kto chce, môže zdobiť polkou orecha).
Mandle sparíme horúcou vodou, t.j.m do vriacej vody vsypeme mandle a necháme 2 minútky postáť.


 Potom mandle vyberieme lyžičkou, v ruke stlačíme mandľu medzi palcom a ukazovákom a mandľa sama vyskočí zo šupky. Ak niektorá mandľa nechce vyskočiť, nechtom natrhneme šupku a už to pôjde. Mandle môžeme ošúpať aj vopred, alebo to zverte manželovi, ak nechcete mať trocha sfarbenú kožu na prstoch :-)


 Ošúpané mandle sa väčšinou pri vyskočení zo šupky aj samotné rozpolia. Ale niektorým sa nechce, a preto by sme ich mali ešte rozlúpnuť. Zdobiť budeme len polovičkou mandle. To preto, lebo takto lepšie držia.

Perníkové cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm.

Povykrajujeme kolieska,


 na polovicu z nich dáme lyžičku plnky, priklopíme druhým kolieskom a po obvode pritlačíme.



Naplnené perníčky uložíme na plech s PNP a potrieme ich  vajíčkom rozšľahaným s 1 PL mlieka a ozdobíme madľou.


Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 20 - 25 min. Sledujeme.



 Upečené

Perníčky uložíme na mriežku, aby vychladli a vlažné už môžeme ochutnávať.  Sú mäkkulinké.
Skladujeme ich v papierovej krabici. Mäkké sú aj na druhý deň a stále. Naozaj, neklamem.


Myslím, že je to tou plnkou, lebo obyčajné perníčky z tohto cesta také mäkké neboli (deti si vykrajovali a potom sme ich upiekli).

Minulý rok sa mi upiekli takto, lebo som pred potieraním vajko nerozmiešala s mliekom. Ale mne sa viac


páčia, keď majú  takú tú glazúru ako bratislavské rožky, akoby popukanú.

Kandizovanú kôru som si urobila asi začiatkom decembra alebo možno aj skôr. Najlepšie, ak máte na to bio-citrusy. Ak nie, tak ovocie najprv dobre poumývame kefkou so saponátom pod tečúcou teplou vodou a potom čisté  ovocie necháme namočené v miske so studenou vodou. Párkrát ju vymeníme v priebehu dňa.
Potom ovocie ošúpeme, kôru pokrájame na pásiky a dáme do rajnice s vriacou vodou a cukrom. Varíme pod pokrievkou, občas skontrolujeme. Keď kôra zmäkne, pokrievku odstránime a necháme na minime, kým sa všetka voda odparí.
Po vychladnutí zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do uzatvárateľného pohára alebo dáme do mrazničky, aby kôra zbytočne nevyschla a nestvrdla.

4 komentáre:

  1. pánečku, to som ešte fakt nepočula - ale recept fajnovo vyzerá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. germa, áno, vyzerajú dobre a hneď sú aj mäkké

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem za recept...Perníčky sú neskutočne mäkkulinké hneď po upečení,ja som plnila lekvárom,orechového pečiva je dosť a pár som urobila aj neplnených,ktoré som dala do dózy medzi ostatné perníčky a na druhý deň boli takisto mäkké...piekla som ich kratšie,ale tak to záleží od rúry a aj od hrúbky cesta ;)...sú 4 dni po Vianociach a idem na ďalšiu dávku,pre istotu dvojnásobnú :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jejda, to sa veľmi teším :-) Ja ich robievam každý rok. Mne sa na nich páči to, že aj keď sa robia na poslednú chvíľu, sú také mäkkučké, že sa nemusia nechávať odležať. Tak nech vám chutia i v novom roku :-) a PF 2016

    OdpovedaťOdstrániť