Moja maličká dcérka mala toto jedlo veľmi rada, aj sme ju volali "maková panenka" podľa večerníčkovej rozprávky :-) ... No aj tak najväčšie sympatie k makovým šúľancom, guliam, rezancom a iným makáčom prechováva môj muž. Vie sa ich tak naštopať, že potom musí riadne oddychovať. Asi to tak už zostane, ale nevieme, ako jeho volať ? Makový panák by znelo akosi pejoratívne, panáčik by bolo smiešne pri jeho skoro dvojmetrovej výške... A mne je vždy smiešne, ako poslušne a bez odďaľovania ide vždy ochotne zomlieť mak, keď poviem, že budú šúľance... :-)
Čo na to:
1 kg zemiakov uvarených v šupke,
2 hrnčeky (2,5dl) polohrubej múky
1 vajíčko
trocha soli
pár lyžíc mlieka
1 PL masla (Flora al. pod.)
na posypanie:
mak
práškový cukor
malinový alebo slivkový kompót
Hnetieme a postupne pridávame múku. Množstvo múky je len orientačné, závisí asi od veľkosti vajíčka ale i od druhu zemiakov, takže jej množstvo môže byť i väčšie, ale nemusíme to s ňou preháňať...
Pri hnetení sa cesto stále mení, je lepkavé a keď si odrazu všimneme, že je mäkké a nelepivé, je hotové. Potom ho rozdelíme na časti, aby sa s ním lepšie robilo.
Zatiaľ dáme variť vodu do väčšieho hrnca a osolíme ju.
Bochník cesta rozvaľkáme, rozkrájame na pásy a tie krájame na 1 - 1,5 cm široké pásiky a potom ich zošúľame medzi oboma dlaňami.
Keď voda vrie, šúľance do nej vhodíme a pridáme trochu oleja. Zamiešame ich a keď vyplávajú na povrch, ešte necháme chvíľku variť a precedíme cez sitko. Vhodíme ich do pripravenej misy a pokračujeme s ďaľšou várkou. K hotovým šúľancom pridáme maslo alebo olej, aby sa nelepili.
Na tanieri posypeme makom, prihodíme ešte kúsok masla a servírujeme so slivkovým, malinovým alebo čerešňovým kompótom (prinajhoršom s džemom) :-)
P.S. Tie fotky postupu sú strašné... Bolo to fotené mobilom, čo mal foťák cca 2 MPx :-( a pri takej žiarovke, mala také červenkasté svetlo... je to vidieť. Horor! Snáď tie fotky niekedy vymením, ak nezabudnem a bude sa mi chcieť znova fotiť popri babraní sa s cestom... lebo teda to je taká väčšia OTRAVA :-P
2 hrnčeky (2,5dl) polohrubej múky
1 vajíčko
trocha soli
pár lyžíc mlieka
1 PL masla (Flora al. pod.)
na posypanie:
mak
práškový cukor
malinový alebo slivkový kompót
Ako na to:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť a ošúpeme. Roztlačíme ich alebo pretlačíme cez lis. Na doske zmiesime múku, vajíčko s mliekom a maslom a zemiaky, máličko osolíme.Hnetieme a postupne pridávame múku. Množstvo múky je len orientačné, závisí asi od veľkosti vajíčka ale i od druhu zemiakov, takže jej množstvo môže byť i väčšie, ale nemusíme to s ňou preháňať...
Pri hnetení sa cesto stále mení, je lepkavé a keď si odrazu všimneme, že je mäkké a nelepivé, je hotové. Potom ho rozdelíme na časti, aby sa s ním lepšie robilo.
Zatiaľ dáme variť vodu do väčšieho hrnca a osolíme ju.
Bochník cesta rozvaľkáme, rozkrájame na pásy a tie krájame na 1 - 1,5 cm široké pásiky a potom ich zošúľame medzi oboma dlaňami.
Keď voda vrie, šúľance do nej vhodíme a pridáme trochu oleja. Zamiešame ich a keď vyplávajú na povrch, ešte necháme chvíľku variť a precedíme cez sitko. Vhodíme ich do pripravenej misy a pokračujeme s ďaľšou várkou. K hotovým šúľancom pridáme maslo alebo olej, aby sa nelepili.
Na tanieri posypeme makom, prihodíme ešte kúsok masla a servírujeme so slivkovým, malinovým alebo čerešňovým kompótom (prinajhoršom s džemom) :-)
P.S. Tie fotky postupu sú strašné... Bolo to fotené mobilom, čo mal foťák cca 2 MPx :-( a pri takej žiarovke, mala také červenkasté svetlo... je to vidieť. Horor! Snáď tie fotky niekedy vymením, ak nezabudnem a bude sa mi chcieť znova fotiť popri babraní sa s cestom... lebo teda to je taká väčšia OTRAVA :-P
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára