500g polohrubej múky,
250ml mlieka,
kocka droždia,
1čL soli,
1čL kryšt. cukru
1 žĺtko
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a rozkrájame ho na štvorce.
Na každý štvorec uložíme lekvár (treba použiť hustý, nie džem)
a zabalíme ako batôžtek.
Cesto musíme dobre spojiť, aby plnka nevytekala.
Potom batôžtek otočíme spojom do múky a na nej ho sformujeme doguľata.
Pripravené buchty necháme ešte aspoň polhodinku v kľude odpočívať prikryté utierkou.
Do hrnca si pripravíme parák a všetko to vymastíme ho olejom.
Do hrnca nalejeme toľko vody, aby jej hladina bola poniže paráka.
Necháme zovrieť vodu a na parák uložíme nakysnuté buchty.
Prikryjeme pokrievkou a necháme ich pariť 10 minút (nič by sa nestalo, keby sme ich nechali aj dlhšie, neprevaria sa :) Po vybratí ich povrch pomastíme olejom a dáme pariť ďalšiu várku.
250ml mlieka,
kocka droždia,
1čL soli,
1čL kryšt. cukru
1 žĺtko
Ako na to:
Pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Vylejeme ho k múke, pridáme žĺtok a soľ.
Vymiesime cesto, ktoré je hladké a pružné. Dáme ho kysnúť na teplé miesto.
Po vykysnutí ho vyložíme na vaľkaciu dosku posypanú múkou.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a rozkrájame ho na štvorce.
Na každý štvorec uložíme lekvár (treba použiť hustý, nie džem)
a zabalíme ako batôžtek.
Cesto musíme dobre spojiť, aby plnka nevytekala.
Potom batôžtek otočíme spojom do múky a na nej ho sformujeme doguľata.
Pripravené buchty necháme ešte aspoň polhodinku v kľude odpočívať prikryté utierkou.
Do hrnca si pripravíme parák a všetko to vymastíme ho olejom.
Do hrnca nalejeme toľko vody, aby jej hladina bola poniže paráka.
Necháme zovrieť vodu a na parák uložíme nakysnuté buchty.
Prikryjeme pokrievkou a necháme ich pariť 10 minút (nič by sa nestalo, keby sme ich nechali aj dlhšie, neprevaria sa :) Po vybratí ich povrch pomastíme olejom a dáme pariť ďalšiu várku.
Mas odvahu dievca :-D Ja som sa na parene buchty odhodlala az po tridsiatke a to este nedopadlo slavne :-D Sikula!
OdpovedaťOdstrániťmoje nervy, tak parené buchty som nejedla už celú večnosť...vyzerajú úžasne! :)
OdpovedaťOdstrániťRosa, ja som si myslel, ze parene buchty to je chlapske jedlo a zeny ho nemaju rady :) lebo sa z nich pribera. Ja som skoro praskol,ked som to teraz jedol po dlhej dobe :)
OdpovedaťOdstrániťMotýlik, ja nie som žena, ja som hysterka...alebo to je len čiste ženská záležitosť? :) parené buchty som vždy milovala, pekne posypané kakavkom, alebo tvarohom, poliate roztopeným masielkom a pocukrované...ja inak milujem všetko od cesta... :)
OdpovedaťOdstrániť