streda 22. júla 2009

Rybárska bašta (zapekané filety so šampiňónmi)



     Toto jedlo doma voláme Henrieta podľa mojej kolegyne, ktorá ho našla v nejakom časopise. Vyskúšala ho a asi aj trocha upravila. Potom ho vyskúšala ďalšia kolegyňa a chválila.  Receptov na rybky nikdy nie je dosť a tak som vyskúšala i ja. Všetci baštili, dusili "ostošesť" a pýtali baštu aj inokedy. Preto  túto rybku voláme " Henina bašta", no a je to ryba, tak rybárska bašta, (keďže s Henrietou sa nepoznáte).    



 Čo na to:

3/4 - 1 kg filé z tresky (alebo pangasius),
1 cibuľa,
15 dg šampiňónov,
2 žĺtka,
1 PL horčice,
1 kyslá smotana,
petržlenová (alebo iná) vňať,
soľ, vegeta,
grilovacie korenie,
mčk,
1/2 citróna,
kúsok oravskej slaniny,
3 - 4 PL oleja,
10 dg eidamu (alebo pod.)

Ako na to:

Filé umyjeme, osušíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Otočíme a pláty posolíme a okoreníme (po obidvoch stranách).

Z jednej strany dáme grilovacie korenie. Necháme ich odležať aspoň 20 minút v chlade.


Do zapekacej misy dáme na dno na drobné kúsky pokrájanú oravskú slaninu a polovicu nadrobno pokrájanej cibule.


Na panvici rozpálime olej a filety na ňom opečieme.



Priamo z panvice ich kladieme do zapekacej misy tak, aby sme pokryli dno. Výpekom ryby polejeme.




 Pripravíme si omáčkovú zálievku: Vajcia rozmiešame s horčicou,

pridáme kyslú smotanu,


pokrájanú cibuľu, vegetu a mčk. Do omáčky vmiešame bazalku alebo inú zelenú vňať.
 

 Polejeme ňou uložené rybky



a navrstvíme na to hrubšie pokrájané šampiňóny.



Pečieme v rúre cca 20 - 30 minút a pred dokončením posypeme strúhaným syrom.


Hotové!



Papáme so zemiakmi v akejkoľvek úprave a s nakladanou alebo čerstvou zeleninou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára