Tento recept je super. Vážne :-) . Pochádza z Maďarska. Ja som sa k nemu dostala náhodou. Pozrela som ho na webe, zistila som, že so slovníkom si dokážem preložiť ingrediencie a fotopostup mi ušetril ďalší preklad, ktorý by som isto nebola zvládla... Chcela som ten web uviesť, ale stránky zmizli. Recept som síce objavila, len to asi nie je ten pôvodný. Dala som ho sem v r. 2009. Odvtedy som ho pravdaže robila už viackrát, ale teraz som si spomenula, že som vtedy fotila mobilom a foťák v ňom teda nič moc. Takže som aj teraz urobila pár záberov.
Recept fakt odporúčam, kto má rád sladké, pochutí si :-) .
Čo na to:
Cesto:250 g polohrubej múky
25 g práškového cukru
25 g masla
20 g droždia
130 ml mlieka
1 vajco
soľ
postrúhaná kôra z 1 citróna
Vanilkový krém :
750 ml mlieka
50 g cukru
40 g hladkej múky
1 vanilkový cukor
4 žĺtka
rum
Na posypanie :
80 g mletých orechov
50 g cukru
rozpustené maslo (alebo iný tuk)
P.S. Do krému sa dá použiť aj tmavý cukor, potom bude mať krásnu okrovú farbu.
Ako na to:
Do vlažného mlieka dáme trocha cukru a rozmrvíme doň droždie (dala som trocha menej ako píše recept, zdalo sa mi to veľa), prikryjeme a čakáme, kým vznikne kvások. Vlejeme ho do misy, v ktorej sú už všetky zvyšné ingrediencie na cesto.
Cesto miesime... aspoň 7 minút
Cestíčko je trochu lepkavé, posypeme ho navrchu múkou a dáme ho kysnúť ( 30 - 35 min)
Tortovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou ( môže byť aj plech)
Pomelieme orechy a zmiešame ich s cukrom
Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a zvrchu ho pomúčime tiež (je mäkulinké, trocha lepkavé, preto tá múka)
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré nemusia byť úplne pravidelné, ani krásne, aby nevznikal zbytočne odpad. Priemer môjho kolieska bol 3 cm, ale možno je lepšie použiť väčšie, lebo sa mi všetky nezmestili do tortovej formy (alebo potom dať všetko na plech)
najlepšie je asi povykrajovať všetko a až potom postupovať ďalej
Vykrojené kúsky namáčame zhora do rozpust. masla (musela som nechať buchtičku v masle, lebo sa mi nedalo fotiť, babrala som si mobil)
Potom pomastené vložiť do cukrových orechov, obaliť
Ukladáme do vymastenej vysypanej formy tesne vedľa seba, alebo môžeme na plech s PNP. Zvyšné ocukrované orechy rozsypeme na buchtičky... či vlastne na halušky? :-D Necháme kysnúť ďalších 30 minút a pred vsunutím do rúry ich pekne orosíme vodou. Tiež môžeme dať na spodok rúry kastrólik s horúcou vodou, aby sa zaparil priestor rúry.
Pečieme pri 180°C cca 35 minút. (Ja som si to dala na pizza program a piekla som na 200°C najprv 5 minút a potom som znížila t = 170°C a piekla som ďalej 20 minút)
V miske zmiešame múku s cukrom a pridáme ku 100 ml mlieka, (stačí ručne metličkou), aby sa netvorili hrčky
Rozmiešame žĺtka a pridáme do mliečnej zmesi (môžeme ich tam dať i rovno, ak sa nebojíme, že nájdeme záprdok :-) )
Zvyšok mlieka dáme variť s vanilkovým cukrom a keď mlieko vrie, za stáleho miešania ho lejeme na žĺtkovú zmes.
Takto vzniknutý krém ešte raz prevaríme, až úplne zhustne.
Po odstavení pridáme rum. Čím viac rumu, tým lepší krém :-) Ja som pridala ešte pár kvapiek vanilkovej esencie. Miešame ho chvíľu i po vychladnutí, aby sa neurobila kožka, prikryjeme ho.
(Obrázok nie je rozmazaný pre moju konzumáciu rumu .-) ale preto, lebo jednou rukou som rum nalievala a druhou rukou fotila - to len aby bolo jasné :-)))
Krémik je hotový, krásne vonia... necháme trocha vychladnúť ... žiaden puding nemôže takýto krémik nahradiť (mňam, mňam...)
Takže už len servírovať
S mätou bol krém snáď ešte lepší ako s jahodami ...
Mňaminky to sú také deluxe dukátové buchtičky, že? Škoda, že nerobíš donáškovú službu, hneď by som si objednala duplovanú porciu:-)))) Packa
OdpovedaťOdstrániťPacka, vitajte :-))) No asi máte pravdu, len ja poznám dukátové buchtičky len v takej variante, ako varievali v menze. Tak neviem, či sa toto dá vôbec porovnávať. Packa, toto je také mňamové, že by som to jedla stále :-(
OdpovedaťOdstrániťwooooow ... tak toto už áno, určite vyskúšam :-))))
OdpovedaťOdstrániť