sobota 19. septembra 2009

Zapekaný karfiol s brokolicou a baklažánom

Škoda, že nemôžem dať fotky k postupu. Nefotila som, myslela som si, že toto jedlo nebude nič moc.
Ale keď sa to v rúre dokončovalo, začali rodinní príslušníci nazízať do kuchyne, vraj čo tak dobre vonia? Potom ma uháňali, že sa nemôžu dočkať a ako dobre to vyzerá... Tak prvú fotku som cvakla až po vybratí misy z rúry. A potom som schytala véééľkú pochvalu, že ako to chutí a že je to bomba... :))












Čo na to:

1/2 brokolice,
1/2 karfiolu,
 malý baklažán,
3 strúčiky cesnaku,
6 - 7 ks stredne veľkých šampiňónov,
kúsok gazdovskej slaniny (ja som dala asi 4 plátky),
olej,
mčk,
rasca,
vegeta,
soľ,
2 vajcia,
trocha šľahačkovej smotany,
kyslá smotana,
10 dg postrúhaného eidamu

Ako na to:

1) Karfiol i brokolicu uvaríme v slanej vode do polomäkka.

2) Baklažán nakrájame na kolieska, osolíme ich a necháme asi 20 - 30 minút postáť. Poutierame z nich vylúčenú horkú šťavu papierovými obrúskami. V panvici rozohrejeme olej a baklažány poopekáme z obidvoch strán. Počas opekania ich okoreníme mčk. Opečené ich ukladáme do nevymastenej zapekacej misy, potrieme ich prelisovaným cesnakom a posypeme polovicou eidamu.

3) Ružičky karfiolu a brokolice striedavo rozložíme na predchádzajúcu baklažánovú vrstvu a máličko ovegetíme.

4) Do panvice, v ktorej sme predtým opekali baklažán, hodíme nadrobno pokrájanú slaninku a na plátky nakrájané šampiňóny, pridáme mčk, trocha rasce a vegety. Občas pomiešame, restujeme asi 5 min. Všetko potom nakladieme na karfiolovo-brokolicovú vrstvu.

5) V miske rozmiešame dve vajíčka, kyslú smotanu a trocha šľahačky (asi nemusí byť, ja som ju chcela minúť) a lyžicou rovnomerne porozkladáme na zeleninu v mise.

6) Posypeme zvyškom postrúhaného eidamu a dáme zapiecť do rúry.

7) Rúra na 200°C, zapekáme asi 15 minút (s ventilátorom) a potom ešte na pár minút prepneme na grilovanie.



2 komentáre:

  1. To aj môže byť dobré! Pravdepodobne to v sobotu vyskúšam. Len tých baklažánov tam dám viac. Baklažány milujem. K tej šlahačke, kombinácia s kyslou smotanou 1:1 vždy vylepši.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja tiež milujem baklažán. Nemala som viac, len taký jeden malý. Keď budem robiť nabudúce, už budem vedieť :) Toto bol jeden výmysel, improvizácia.

    OdpovedaťOdstrániť