štvrtok 1. októbra 2009

Bačovský bryndzovník


Čo na to:

Cesto - 350 g polohrubej múky, 200 ml vlažného mlieka, 1/2 kocky kvasníc, 1/2 PL kryšt.cukru, 1a1/2 čL soli, 3 PL oleja, 1 vajíčko
Náplň - klobása, cibuľa, prerastená slaninka
Bryndzová vrstva - 200 g bryndze, 250 g kyslej smotany, 3 PL rastl. masla, 1 vajíčko, soľ, kôpor

*Pozn. - ja som k bryndzi pridala ešte trocha nahrubo postrúhaného eidamu s predstavou, že to nemôže byť na škodu (a nebolo)*

Ako na to:


Z mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Vlejeme ho do misy s preosiatou múkou, pridáme olej, vajco, osolíme a miesime. Ide to ľahučko, lebo cesto je pomerne riedke. Vymiesené posypeme trochou múky a necháme dobre vykysnúť - cca 1/2 až 3/4 hodiny.Kým cesto kysne, prichystáme si veci na náplň
V panvici opečieme slaninku, klobásu Na výpeku opečieme cibuľu a necháme vychladnúť.
Na bryndzovú vrstvu si pripravíme do misky bryndzu, postrúhame k nej eidam, pridáme maslo a smotanu. Vareškou všetko dobre rozmiešame, nakoniec pridáme celé vajíčko, môžeme pridať i trocha soli a kôpor.
Cesto zdvojnásobilo svoj objemVylejeme ho na plech s PNP a stierkou ho pekne roztiahneme k okrajom plechu a do rohov. A necháme ho ešte chvíľu na pokoji. Zatiaľ necháme rozohriať rúru na 200°C.
Po nejakých 10 min. oddychovania cesta naň pokladieme opečenú klobásu a cibuľu.
Bryndzovú vrstvu ukladáme v kôpkach vedľa seba na klobásovú i cibuľovú časť. Na holú časť cesta môžeme plnku vyliať a len tak rozotrieť. Túto časť posypeme slaninkou.Šupneme do rúry a pečieme pri tých 200°C cca 20 - 25 min. Ja som sa popri inej práci spamätala akosi neskôr a až 5 min pred koncom pečenia som zapla ventilátor. (Tak pri teplovzdušnom pečení to máte oniečo skôr hotové).Bača by chcel bryndzovník pekne dozlatohneda :))Bol to risk dať si túto dobrotu na večeru a k tomu pivo. Mysleli sme, že klobásový bryndzovník nemá konkurenciu, potom sme si mysleli to isté o slaninkovom a o cibuľovom detto. To sa proste nedá určiť. Ale mňamka to bola, poviem vám... :-) riadna

3 komentáre:

  1. uff, ale je to aj riadna kalorická bomba! Určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja ho idem aj dnes robiť. Je to mňamina aj keď kalorická. Možno urobím len taký cibuľový.. :))

    OdpovedaťOdstrániť