Čo nato:
250 ml mlieka,
1/2 kocky droždia,
2 PL kryšt. cukru (stačila by len 1 PL),
2 čL soli,
60 g Hery,
2 vajcia,
560 g hladkej múky
Na potretie: 1 žĺtko, trocha mlieka,
Na posypanie: rasca, nejaké semienka, hrubozrnná soľ
1/2 kocky droždia,
2 PL kryšt. cukru (stačila by len 1 PL),
2 čL soli,
60 g Hery,
2 vajcia,
560 g hladkej múky
Na potretie: 1 žĺtko, trocha mlieka,
Na posypanie: rasca, nejaké semienka, hrubozrnná soľ
Ako na to:
Pripravíme kvások (droždie, mlieko, trocha cukru) a vlejeme do misy s múkou a ostatnými ingredienciami (hera - rozpustená). Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.Cesto vyložíme na pomúčenú dosku a valčekom vyformujeme obdĺžnik cca 32 x30 cm. Nakrájame ho na pásy dĺžky 30 cm, šírky 2 cm.Logicky teda vychádza 16 pásov. Mne vyšlo 18 :-))) úplne logicky tiež, lebo som cesto rozváľala viac :-) . Pásiky trocha od seba odsunieme a necháme ich 10 min postáť alebo skôr poležať (ako im je dobre :-).Potom pásiky stáčame do špirála koniec cesta zasunieme pod špirálku alebo teda vlastne pod slimáčika.
Slimáčiky necháme, aby troška podkysli a spojil sa podložený pásik so zvyškom cesta.
Slimáčikov naukladáme na plech s PNP (ó, vďaka tomu, kto vymyslel PNP :-) ) a necháme ich ešte 1/2 hodky oddychovať. (Aj nám sa zíde malý oddych) .-)Po pol hodke oddychu zistíme, že zo slimáčikov máme slimáčiská. Tak im podkúrime v rúre na 190°C. Spomenieme si, ako sme sa v lete sami natierali pred opekaním na horúcom slnku, tak nostalgicky natrieme aj slimáky. Nie síce opaľovacím mliekom, či krémom, ale rozmiešaným žĺtkom s trochou vody. To nás inšpiruje ešte k posypaniu hrubou soľou a nejakými semiačkami.
A potom šup do rúry obidva plechy naraz, veď tak im bude veselšie. Pečieme ich cca 12 - 15 minút a pridáme im ventilátor, nech sa tak nepotia :-)
som si nebola celkom istá, či si kliknem, lebo slimáčiky veľmi nemusím...som rada, že som si :)
OdpovedaťOdstrániťk tomu mlieku: dodám im farbu ako opaľovací :)
OdpovedaťOdstrániťRosa, ale tým mliekom sa to natiera až po upečení. Aj tak to dodá farbu?:)
OdpovedaťOdstrániťTak viac asi lesk. Ono keď ich natrieš po upečení, tak to upečené nevyzerá ako suchár, ale ako vábny slimáčik k zakousnutí. Skús ich raz nenatrieť a pochopíš, čo som myslela. Aj buchty to tak ľúbia. Tie môžeš dokonca natrieť troškou marhuľovej marmelády rovno po vybratí z trúby. Hneď je na ne iný pohľad. :)
OdpovedaťOdstrániťČóóó? No to je nápadík! Veru to aj vyskúšam.. s marhuľkovým džemom, oki?
OdpovedaťOdstrániťA čo sa týka slimákov, som to písala.Chcela som jedného nenatrieť, aby som to porovnala. Ale som to potom v švungu ponatierala všetko.
Ja som zasa používavala takú fintu, že hneď po vybratí z rúry sa majú poprskať studenou vodou. Aby boli mäkké. To som sa dozvedela od jednej učiteľky v škole. A ty máš asi pravdu s tým leskom a inak tiež boli také fajn mäkké. :))
len džemík musí byť tekutejší, nie taký echt hustý, že lyžica v ňom stojí...a tiež aj horúce práškovým cukrom posypať má svoj efekt...a napríklad mokrá utierka na čerstvo upečenom chlebe spôsobí mäkšiu kôrku...a chlebík z liatinového hrnca začína byť u nás veľmi oblúbený...to by chcelo niekedy posadiť všetky babky a dedkov niekde na priedomí a spísať všetky recepty a ich finty...ja by som dala neviem čo za to, keby recepty jednej mojej babky niekto zapisoval...ale potešila by ma aj kniha "Ať vám chutná" od S. Zázvorkovej...mám jej "Vlachovku" a to ti je také chrumkavo-šťavnaté čítanie... :)
OdpovedaťOdstrániťpred hodinou som slimaciky dopiekla a su viac ako skvele.... mnam mnam :)
OdpovedaťOdstrániťTak to sa teším :-) a ospravedlňujem sa, že som si komentík nevšimla skôr.
OdpovedaťOdstrániť