Neviem, aký vzťah máte ku špenátu, lebo väčšinou je to pomerne dosť zatracovaná zelenina. U nás je to naopak. Včera sa manžel vrátil z trhu s velikánskym saklom čerstvého špenátu. Samozrejme ma to potešilo, ale zároveň mi to urobilo trocha škrt v mojich plánoch varenia. Sobotňajší obed sa už dováral, keď prišiel, takže špenát som musela variť dnes, aby nezvädol.
zemiakové knedlíky
500 g zemiakov uvarených v šupke
polohrubá múka cca 11 - 12 PL
detská krupica cca 3 - 4 PL
mlieko cca 5 PL
soľ 1 čL
rastl. maslo 1/2 PL
1 vajíčko
plnka do knedlíkov:
400 g údeného mäsa
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
100 g taveného syra (ale môže byť aj tvrdý syr postrúhaný)
trocha pretlačených zemiakov
drvené chilli
mčk
1 vajíčko (surové)
špenát
špenátové listy cca 700 g
olej cca 4 - 5 PL
kúsok masla
3 PL hladkej múky (mierne kopcom)
1 vajco
smotana na varenie cca 1 - 1,5 dl
mlieko podľa potreby
soľ
mleté čierne korenie (mčk)
cesnak podľa chuti (asi 5 strúčkov)
"Vegetovci" isto neodolajú a asi si šprcnú trocha tej svojej "drogy".
Knedlíky podávame preliate špenátom
a poviem vám, je to dokonalé... mňamka ako vyšitá.
Čo na to:
zemiakové knedlíky
500 g zemiakov uvarených v šupke
polohrubá múka cca 11 - 12 PL
detská krupica cca 3 - 4 PL
mlieko cca 5 PL
soľ 1 čL
rastl. maslo 1/2 PL
1 vajíčko
plnka do knedlíkov:
400 g údeného mäsa
1/2 cibule
2 strúčiky cesnaku
100 g taveného syra (ale môže byť aj tvrdý syr postrúhaný)
trocha pretlačených zemiakov
drvené chilli
mčk
1 vajíčko (surové)
špenát
špenátové listy cca 700 g
olej cca 4 - 5 PL
kúsok masla
3 PL hladkej múky (mierne kopcom)
1 vajco
smotana na varenie cca 1 - 1,5 dl
mlieko podľa potreby
soľ
mleté čierne korenie (mčk)
cesnak podľa chuti (asi 5 strúčkov)
Ako na to:
Cesto na zemiakové knedlíky som robila podobne ako cesto na slivkové gule, kde je uvedený postup. Akurát som teraz pár lyžíc múky nahradila detskou krupicou. Lepšie sa hnietlo a nelepilo to tak. Z cesta vyformujeme valček a z neho odkrajujeme primerané kúsky cesta, ktoré sformujeme do guľky a na doske roztlačíme na placku, resp. kruh.
Na cesto naložíme plnku a uzavrieme ju do cesta, celkom ako keď robíme ovocné knedlíky.
Potom knedlík položíme spojom do múky na doske a sformujeme ho do úhľadného pravidelného tvaru.
Kým plníme knedlíky, dáme variť vodu do väčšieho hrnca, prihodíme soľ a do vriacej vody vkladáme knedlíky.
Pridáme aj 1 - 2 PL oleja, aby sme zabránili zlepovaniu knedlíkov počas varenia.
Trocha ich podberieme varechou a občas aj pomiešame. Dbáme, aby voda neustále mierne vrela počas cca 10 minút varenia knedlí. Potom ich povyberáme dierovanou lyžicou, necháme odkvapkať a uložíme ich do misy s kúskom masla. Misou zatrasieme, čím sa knedlíky dostanú do pohybu a pomastia sa samé :-). Poloprikryté necháme stáť na teplom mieste.
Plnka: Mäso pomelieme nahrubo, (ja som ho len krátko mixla, nechcelo sa mi rozťahovať mlynek), pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, tavený syr (alebo postrúhaný eidam), pridáme trocha z pretlačených zemiakov (ja som dala asi 2 PL), okoreníme podľa úvahy a nakoniec rozklepneme vajco. Všetko spolu zmiešame....miešame zľava doprava a potom opačným smerom :-))))
Nebolo by na škodu pridať aj trocha čerstvej petržlenovej vňate alebo pažítky. Spamätala som sa trocha neskoro, čo sa týka fotenia
Špenát: špenátové listy zbavíme koreňov a listy nahádžeme do drezu, kde ich vo väčšom množstve vody poriadne preperieme. Potom listy vyberieme, preložíme ich do veľkej misy a špinavú vodu z drezu vypustíme :-) . Drez opláchneme a listy špenátu vrátime späť, kde ich opätovne premyjeme.
Čisté listy špenátu vložíme do väčšieho hrnca či kastróla, pridáme vodu asi do polovice objemu, prikryjeme pokrievkou a dáme variť. Od chvíle, keď začne var, varíme už len dáke 3 - 4 minúty.
Špenát zlejeme, ale vodu zo špenátu zachytíme do nejakej nádoby.
Scedený špenát posekáme nožom, alebo ho radšej mixneme, aby sme urýchlili celú prípravu.
Scedený špenát posekáme nožom, alebo ho radšej mixneme, aby sme urýchlili celú prípravu.
V rajnici necháme rozohriať olej s maslom, pridáme múku a miešame, pripravíme okrovú zápražku. Potom dáme bokom a rýchle prilejeme časť schladnutej špenátovej vody, pričom stále miešame, aby zápražka nezhrčavela. Vrátime späť na platňu, pridáme mixnutý špenát a varíme, pričom stále kontrolujeme a miešame. Pridáme buď trocha smotany alebo mlieka. Miešame a keď začne vrieť, začína i hustnúť. Do horúceho pridáme rozklepnuté a rozmiešané vajíčko a osolíme a okoreníme. Necháme povariť asi 5minút a ak nám vyhovuje hustota, odstavíme z platne. Ak je špenát veľmi hustý, prilejeme mlieko a zasa trocha povaríme.
Do odstaveného špenátu pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou a mčk.
"Vegetovci" isto neodolajú a asi si šprcnú trocha tej svojej "drogy".
Knedlíky podávame preliate špenátom
a poviem vám, je to dokonalé... mňamka ako vyšitá.
mnaaaaam...taketo veci zboznujem, musela tobyt velmi velka fajnotka
OdpovedaťOdstrániťvybusna
Minka, bola to fajnotka :-) Niekedy to urobím aj s kyslou kapustou, to by mohlo tiež pasovať. Vieš kedy mi toto napadlo? :-) Keď som u teba čítala moravských vrabcov :-D, takže inšpirovala si ma ty .-)
OdpovedaťOdstrániť